Støjer din nabo? Ny gratis håndbog med gode råd udgivet af danske forskere
ku københavns universitet antropologi håndbog nabo nabostøj

Bogen er en fortsættelse af projektet ’Sammen om nabostøj’ fra Institut for Antropologi ved Københavns Universitet. (Illustration: Rikke Bisgaard/Gode råd om nabostøj)

Bogen er en fortsættelse af projektet ’Sammen om nabostøj’ fra Institut for Antropologi ved Københavns Universitet. (Illustration: Rikke Bisgaard/Gode råd om nabostøj)

28 januar 2021

Forskning viser, at støj er den førende årsag til nabostrid, og efterhånden som flere og flere mennesker flytter til byerne, er det måske ikke helt tosset at vide, hvordan man håndterer den slags konflikter.

I den ånd har forskere fra Københavns Universitet (KU) udarbejdet en håndbog, hvori de har kogt flere års forskning ned til 12 konkrete råd, som beboere og bestyrere kan bruge, når støjen bliver et problem.

Det skriver KU i en pressemeddelelse.

»Mere end en tredjedel af danskere, der bor i lejligheder, føler sig generet af støj fra deres naboer, og hovedparten af de konflikter, der opstår imellem naboer i etageejendomme, har med støj at gøre,« fortæller forskningsleder Sandra Lori Petersen i pressemeddelelsen.

HJun uddyber, at problemer i højere grad har at gøre med dårlig lydisolering end hensynsløse naboer.

Bogen er gratis. (Billede: Københavns Universitet)

Håndbogen er en værktøjskasse til at løse konflikter ved at hjælpe beboere til at have konstruktiv dialog med deres naboer. 

Men forskerne ved godt, at man ikke kan afhjælpe alle problemer gennem dialog, og derfor har nogle af bogens råd har at gøre med, hvordan man bedre kan lydisolere sin lejlighed.

»Det er ikke realistisk at tro, at vi kan slippe af med alle nabostøjskonflikter gennem dialog,« forklarer forskningsassistent Thea-Maria Sørensen i pressemeddelelsen.

»Ofte er det også nødvendigt at forbedre lydisoleringen. Men det gør en positiv forskel, hvis man i fællesskab for eksempel får viden om, at lydisoleringen er meget sparsom, og at det er grunden til, at man hører sine naboer så tydeligt.«

Løsningerne i bogen er blandt andet baseret på workshops, som blev lavet med støjplagede beboere, samt rådgivning om akustik fra en ekspert.

Den 20-sider lange håndbog kan downloades gratis hos Grundejernes Investeringsfond og Realdania, som begge har været med til at støtte forskningen.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.