Forskere finder sammenhæng mellem tilbøjelighed til utroskab og dårlig opførsel på arbejdspladsen
sådan spotter du en løgn utro mand kropssprog

Utroskab kan være en indikator på, at man også opfører sig dårligt og problematisk på arbejdet. (Foto: Shutterstock)

Utroskab kan være en indikator på, at man også opfører sig dårligt og problematisk på arbejdet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
31 juli 2019

Hvis du er din partner utro, er der væsentlig større risiko for, at du også opfører dig dårligt på din arbejdsplads. Det peger et nyt og lettere kuriøst studie fra McCombs School of Business ved The University of Texas, USA, i hvert fald på. 

Studiet, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences, red.), indeholder data fra en stor gruppe individer på omkring 11.000 personer, skriver phys.org.

Forskerne undersøgte fire grupper af mennesker: 

  • politibetjente,
  • finansielle rådgivere,
  • småkriminelle
  • og mellemledere

LÆS OGSÅ: Kan mænds ansigtstræk afsløre utroskab? Det antyder nyt studie

Alle var brugere af den amerikanske datinghjemmeside Ashley Madison, der arbejder under det direkte slogan: »Life is short. Have an affair.« 

Eller på dansk: »Livet er kort, hav en affære.«

Datinghjemmesiden henvender sig altså til gifte personer, som ønsker en diskret affære. 

I 2015 blev Ashley Madison hacket, og brugernes data blev gjort offentlige. Hjemmesiden lover ellers fuld diskretion, og typisk er brugernes data ikke offentligt tilgængelige. 

Da forskerne undersøgte de nu tilgængelige data, fandt de, at personer, som havde en profil på Ashley Madison, var dobbelt så tilbøjelige til at opføre sig dårligt på deres arbejdspladser, som personer, der ikke havde profiler på utroskabshjemmesiden. 

»Det er det første studie, som har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem utroskab og problematisk opførsel og adfærd på arbejdspladsen,« siger forsker Samuel Kruger, medlem af Mccombs økonomifakultet.

LÆS OGSÅ: Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?

Ifølge ham kan man bruge studiet til at forudse, hvilke personer der sandsynligvis vil blive problematiske på arbejdspladsen.

»Vi fandt en stærk korrelation (statistisk sammenhæng, red.), som fortæller os, at utroskab kan være en indikator for dårlig opførsel på arbejdet,« uddyber han. 

Forskerne tilgik eksempelvis politibetjentenes adfærd via the Citizens Police Data Project og de finansielle rådgiveres adfærd via Financial Industry Regulatory Authority BrokerCheck Database. 

Studiet antyder således, at der er en sammenhæng mellem menneskers opførsel i privaten, og når de er på arbejde. 

LÆS OGSÅ: Danskere med flertal af kollegaer af modsat køn bliver oftere skilt

LÆS OGSÅ: Professor: Misundelse kan ødelægge din arbejdsplads

LÆS OGSÅ: Derfor betaler det sig at behandle sine kollegaer ordentligt

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.