Hundredvis af oldgamle begravelsespladser opdaget ved mayaernes tidligste bebyggelse
Mayaerne Lidar olmekerne

Ved hjælp af LIDAR-3D-billeder har forskere lokaliseret hele 478 oldgamle begravelsespladser i Mexico, der stammer fra mayaerne og olmekernes tid. Her ses et 3D-billede af Aguada Fenix-området fra sidste år. (Foto: Takeshi Inomata)

Ved hjælp af LIDAR-3D-billeder har forskere lokaliseret hele 478 oldgamle begravelsespladser i Mexico, der stammer fra mayaerne og olmekernes tid. Her ses et 3D-billede af Aguada Fenix-området fra sidste år. (Foto: Takeshi Inomata)

Kilde: 
28 oktober 2021

Nogle gange skal du se tingene fra et fugleperspektiv for at få et nyt syn på tingene, og det råd kan man sige, at et internationalt hold af forskere har taget til sig.

I et nyt studie har forskerne ved hjælp af LIDAR-data identificeret næsten 500 begravelsespladser, der ikke kun kan spores tilbage til mayaerne, men også til en anden mesoamerikansk civilisation olmekerne, der er den ældste, kendte civilisation i Mesoamerika.

Det skriver ScienceAlert.

LIDAR (Light detection and ranging red.) er en teknologi, man bruger til indsamle store mængder af afstandsmålinger med høj præcision.

Det vil sige, at man ikke kunne se begravelsespladserne fra jorden, men takket været den avancerede teknologi kunne forskerne – ført an af antropologen Takeshi Inomata fra University of Arizona, lokalisere hele 478 arkæologiske begravelsessteder ved hjælp af lasere, der registrerer tredimensionelle strukturer under vegetation og andre overflader.

I samme område opdagede arkæologer tidligere den hidtil største struktur – Aguada Fénix, der er den største Maya-bebyggelse nogensinde fundet.

Du kan læse mere om fundet af Aguada Fénix i artiklen: 'Mayaernes hidtil største og tidligste bebyggelse fundet i Mexico'.

Inomata og hans kollegaer brugte eksisterende LIDAR-data fra Mexico’s National Institute of Statistics and Geography, der dækker over omkring 85.000 kvadratkilometer, til at finde de historiske pladser, hvor de mexikanske stater Tabasco og Veracruz i dag ligger.

Blandt de nye opdagelser er et oldgammelt ’mønster’ i olmekernes legendariske by San Lorenzo, der er blevet dateret til at stamme fra 1.150 år f.v.t.

Det særlige ved mønsteret er, at motivet kan ses igen i senere strukturer bygget af mayaerne.

Mayaerne Lidar olmekerne

Øverst til venstre kan du se pladsen i San Lorenzo, mens Aguada Fénix' lignende plads er øverst til højre. (Foto: Inomata et al., Nature Human Behaviour, 2021).

»Man har altid troet, at San Lorenzo var meget unik og anderledes end alle andre områder, der kom senere hen. Men nu kan vi vise, at San Lorenzo minder om Aguada Fénix, da den har en rektangulær plads flankeret af kantede platforme. Dette fortæller os, at San Lorenzo har været vigtig for nogle af de idéer, som mayaerne gjorde brug af senere hen,« siger Inomata til ScienceAlert.

Ifølge mediet havde olmekerne deres storhedstid mellem 2.000 F.Kr. til 250 e.v.t., mens mayaerne dominerede fra 250 e.v.t. til 900 e.v.t.

Arkæologerne ved fortsat ikke meget om de oldgamle civilisationers betydning, historie og mystiske ritualer og ceremonier, men de nye fund tyder på, at olmekerne og mayaerne havde mere tilfælles end hidtil troet.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.