Forskere finder første højrehåndede fossil
Kilde: 
21 oktober 2016

Forskere fra University of Kansas har opdaget det første videnskabelige tegn på højrehåndethed.

Det skriver sciencedaily.com.

Antropolog David Frayer og hans kolleger har analyseret kæbepartiet på et 1,8 millioner år gammelt fossil, der tilhørte arten Homo habilis, som levede i det sydlige Afrika. Det pågældende fossil har fået navnet OH-65 og blev fundet i Tanzania i 1995.

LÆS OGSÅ: Papegøjer løfter lidt af sløret for, hvorfor vi bliver venstre- eller højrehåndede

Fossilets tandsæt er intakt, og det fremviser små ridser på fortænderne, som ifølge forskerne stammer fra en stensplint, som urmennesket benyttede til at skære mad over med, mens han bed fat om det med tænderne og strakte det ud med sin anden arm.

Da ridserne går fra venstre og nedad mod højre, mener forskerne, at OH-65 har holdt stensplinten i højre hånd og strukket maden ud med venstre.

LÆS OGSÅ: Når venstrehåndede bliver højrehåndede

Selvom ét kæbeparti langtfra er et tilstrækkeligt grundlag til at konkludere, at højrehåndethed var fremherskende hos Homo habilis, forventer forskerne, at flere undersøgelser vil understøtte denne tese.

Hidtil har man kun vidst, at højrehåndethed var fremherskende hos neandertalerne, som kom efter Homo habilis, der er en af de ældste arter i Homo-slægten.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.