Forskere får politisk opbakning: Flere bør få adgang til universiteternes laboratorier
coronavirus vaccine dna rna epidemi pandemi covid-19

Nahla Chehabi fra Københavns Universitet er med til at udvikle en vaccine mod den nye coronavirus. (Foto: Anne Ringgaard)

Nahla Chehabi fra Københavns Universitet er med til at udvikle en vaccine mod den nye coronavirus. (Foto: Anne Ringgaard)

Kilde: 
06 maj 2020

For nyligt fik en lille andel af de mennesker, der arbejder på universiteternes laboratorier, lov til at vende tilbage til deres forskning, for første gang siden Danmark lukkede ned i starten af marts. 

Men kun 10 procent af forskerne må være i laboratorierne ad gangen, har regeringen besluttet.

Det er alt for få, har blandt andet Videnskabernes Selskab advaret om. Begrænsningerne, som er meget strengere end blandt andet supermarkedernes, bremser vigtig forskning og kan blive dyr, lyder kritikken. 

Nu får forskerne politisk opbakning: Radikale, Venstre og DF undrer sig ifølge Politiken også over regeringens beslutning om, at kun 1.700 universitetsforskere, svarende til 10 procent, har fået lov til at være på universiteternes forskningslaboratorier samtidig. 

Forskerne kan godt finde ud af at opføre sig sundhedsmæssigt ansvarligt, selv om de er flere end de 10 procent i laboratoriet ad gangen, lyder det fra partierne. 

Stinus Lindgreen, der er forsknings- og uddannelsesordfører for Radikale Venstre, er blandt dem, der kritiserer de strenge krav.

»Lukker man ned i for lang tid, risikerer man at miste data, det har taget måneder eller år at opbygge,« siger Stinus Lindgreen til Politiken.

Også Ulla Tørnæs (V) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) er ifølge Politiken uforstående.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halboe-Jørgensen (S) forsvarer beslutningen om kun at lade 10 procent af forskerne være på laboratorierne samtidig og siger til Poliken, at hvis regeringen åbnede for alle forskere på én gang, ville der være noget andet, de ikke ville kunne åbne for - for eksempel skoler.

A.R.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.