Forskere er uenige: Er 'selfie-sygen' en psykisk lidelse?
Kilde: 
15 december 2017

Fristelsen er for stor. Du låser telefonen op, vender kameraet mod dit bedårende ansigt og klik. Du har taget endnu en selfie.

Hvis du har hang til denne adfærd, lider du ifølge ny, og ikke ukontroversiel forskning, måske af den psykiske lidelse ‘selfitis’, skriver telegraph.co.uk.

Det er forskere fra Nottingham Trent University i England og Thiagarajar School of Management i Indien, der mener at kunne føre bevis for, at selfie-kulturen er et tegn på en psykisk lidelse.

Men forskningen er ikke problemfri, fortæller Mark Salter, talsmand for den engelske psykiatri sammenslutning, the Royal College of Psychiatrists.

»Der er en tendens til, at man forsøger at forklare kompliceret og kompleks menneskelige adfærd med et enkelt ord. Men det er farligt, for det kan gøre noget, der egentlig ikke findes, virkeligt,« fortæller han til telegraph.co.uk.   

Ikke desto mindre konkluderer forskerne bag selfie-studiet, at 'selfitis' faktisk eksisterer.

De har, på baggrund af et spørgeskema, der bygger på 20 forskellige udsagn som »jeg føler mig selvsikker, når jeg tager en selfie«, udviklet en selfie-skala, der spænder fra 1 til 100, og den har de testet på en fokusgruppe på 200 mennesker.

Ud fra skalaen har forskerne lavet følgende kategorisering af 'selfitis':

  • Borderline: Hvis du tager selfies tre gange om dagen, men ikke poster dem på sociale medier.

  • Akut: Hvis du tager selfies tre gange om dagen og poster dem alle på sociale medier.

  • Kronisk: Hvis du lider af en ukontrollerbar trang til at tage selfies og poster mere end seks på sociale medier om dagen.

Forskerne fandt et mønster i, at de, der tog mange selfies og lå højt på skalaen, blandt andet led af »manglende selvtillid« og »symptomer på særlig afhængig adfærd,« fortæller Janarthanan Balakrishnam, adjunkt i psykologi og forsker ved Nottingham Trent University, til telegraph.co.uk.

Deltagerne fra forsøget kom alle fra Indien, da det er det land, der har flest Facebook-brugere og størst antal af selfie-relaterede dødsfald.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Mental Health and Addiction.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.