Forskere er kommet lidt tættere på at forstå mennesker, der hører stemmer fra de døde
forskning videnskab derfor er nogle mennesker clairvoyante

Børneskuespilleren Haley Joel Osmond siger i filmen Den Sjette Sans fra 1999, at han kan se døde mennesker. Ny forskning har undersøgt, hvad der kendetegner clairvoyante, der hører de døde. (Foto: Ron Phillips)

Børneskuespilleren Haley Joel Osmond siger i filmen Den Sjette Sans fra 1999, at han kan se døde mennesker. Ny forskning har undersøgt, hvad der kendetegner clairvoyante, der hører de døde. (Foto: Ron Phillips)

Kilde: 
18 januar 2021

Clairvoyante påstår at have evnen til at kunne høre lyde og tale fra mennesker, der ikke længere er levende.

Nu har forskere fra Northumbria University i Storbritannien kortlagt de personlighedstræk, som clairvoyante ofte har.

Formålet var at blive klogere på, hvorfor nogle mennesker, såsom clairvoyante, ikke oplever stemmerne som stressende, men derimod som en spirituel oplevelse, i modsætning til mennesker, der lider af skizofreni og hører stemmer.

Det skriver ScienceAlert.

65 clairvoyante fra Storbritanniens Spiritualists’ National Union og 143 andre borgere, der blev fundet via sociale medier, deltog i undersøgelsen, som skulle kortlægge forskellene på de såkaldte spiritualister og gennemsnitsenglænderen, der ikke besidder evnen til at høre døde mennesker i tide og utide.

44,5 procent af spiritualisterne hørte stemmer dagligt, mens 79 procent fortalte, stemmerne var en del af deres hverdag. Størstedelen hørte stemmerne inde i hovedet, mens 31,7 procent også hørte dem fra omgivelserne.

Sammenlignet med den øvrige befolkning var spiritualisterne ret ligeglade med andres holdning til dem og havde en meget større tro på det paranormale. Det kan ifølge forskerne være en forklaring på, hvorfor de ikke har søgt hjælp i psykiatrien til at mindske deres hallucinationer.

Trækkene hos spiritualisterne tæller desuden usædvanlige oplevelser med hørelsen i barndommen, en større sandsynlighed for at høre hallucinationer og et højt niveau af såkaldt absorption i opgaveløsninger, hvilket sagt på normalt dansk betyder, at man forsvinder ind i de ting, man foretager sig, og har svært ved at overskue sin omverden.

Høje niveauer af absorption var ofte også hos gennemsnitsenglænderen forbundet med en tro på det paranormale, skriver ScienceAlert.

Forskerne skriver ifølge ScienceAlert, at resultaterne peger i retning af, at mennesker, der opfatter sig selv som clairvoyante, gør det, fordi de skal finde en forklaring på deres særlige oplevelser. 

Studiet, der er udgivet i Mental Health, Religion and Culture, kan ifølge forskerne bag potentielt hjælpe os med bedre at forstå de forstyrrende hallucinationer, som kendes fra mentale sygdomme som skizofreni.

Videnskab.dk har tidligere besøgt mennesker med kontakt til åndeverdenen i Daniel Kirken i København. Du kan læse om den ret interessante oplevelse her: Ånderne kan lide Abba.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.