Forskere: En nær vens død kan ramme os lige så hårdt, som når et familiemedlem går bort
Vi skal tage nære venners dødsfald langt mere alvorligt, mener forskerne bag denne artikel.
Død ven effekt konsekvens psykologisk slægtninge familiemedlemmer disenfranchised grief sorg efterladte dødsfald tilknytning

Nogle gange er vi tættere knyttede til vores venner end til vores familiemedlemmer. Derfor kan det ramme os lige så hårdt, hvis en ven går bort, som hvis vi mister et familiemedlem, argumenterer forskerne. (Foto: Shutterstock)

Nogle gange er vi tættere knyttede til vores venner end til vores familiemedlemmer. Derfor kan det ramme os lige så hårdt, hvis en ven går bort, som hvis vi mister et familiemedlem, argumenterer forskerne. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

De fleste af os vil desværre opleve, at en ven går bort – nogle er endda så uheldige, at de oplever det flere gange. 

Men det er ikke et tab eller en sorg, som bliver taget alvorligt af arbejdsgivere, læger eller andre. 

Det såkaldte sorg-hieraki, der sammenligner de efterladte, bliver brugt til at afgøre, hvem der er de mest 'legitime' sørgende. 

Øverst i hierakiet finder man typisk familiemedlemmer. 

Derfor bliver tabet af en ven ofte sparket længere ned af rangstigen og beskrevet som det, Kenneth Doka, professor i gerontologi (alderdomsforskning), kalder 'disenfranchised grief'. 

Det kan oversættes til sorg, der er berøvet sine rettigheder, fordi det er en reaktion på et dødsfald, der ikke accepteres som et stort tab af det omgivende samfund.

Venners død er langt fra ubetydelig

Der er ikke forsket meget i, hvilken effekt en god vens død har på os, så det satte vi os for at undersøge i vores seneste studie

Vi fandt, at det langt fra er banalt eller ubetydeligt. En nær vens død kan tære både helbredsmæssigt og psykisk fire år senere.

Vores studie, publiceret i PLOS ONE, analyserer svar fra en australsk husstand-spørgeundersøgelse med mere end 26.000 deltagere. Mere en 9.500 respondenter havde oplevet, at en ven døde. 

Livstilfredsheden falder skarpt

Vores analyse afslører, at livstilfredsheden faldt skarpt (figur 1) blandt de efterladte i forhold til respondenter, der ikke har mistet en ven. 

Der sker et skarpt og stort fald i livstilfredsheden fra den 3. til den 9. måned og endnu et mindre, men stadig betydeligt fald, 19 til 21 måneder efter. 

Død ven effekt konsekvens psykologisk slægtninge familiemedlemmer disenfranchised grief sorg efterladte dødsfald tilknytning

Figur 1 - udvikling i livstilfredshed over 24 måneder. Stiplet linje: Personer, der har mistet en nær ven. Ubrudte linje: Personer, der ikke har mistet en nær ven.

Helbredet forværres

Den nedenstående graf viser effekten på det generelle helbred blandt efterladte i forhold til personer, der ikke har mistet en ven. 

Her kan vi se, at gruppen af efterladte i 24 måneder ligger klart lavere end gruppen, som ikke har mistet en god ven. Faktisk fortsætter denne effekt i fire år.

Sorg helbred

Figur 2 - helbredets udvikling over 24 måneder. Stiplet linje: Personer, der har mistet en nær ven. Ubrudte linje: Personer, der ikke har mistet en nær ven.

Social og mental forværring

Den sociale funktion og det mentale helbred er også forværret, hvilket vi kan se i de to sidste grafer.

Død ven effekt konsekvens psykologisk slægtninge familiemedlemmer disenfranchised grief sorg efterladte dødsfald tilknytning

Figur 3 - udvikling i social funktion over 24 måneder. Stiplet linje: Personer, der har mistet en nær ven. Ubrudte linje: Personer, der ikke har mistet en nær ven.

Død ven effekt konsekvens psykologisk slægtninge familiemedlemmer disenfranchised grief sorg efterladte dødsfald tilknytning

Figur 4 - udvikling i mentalt helbred over 24 måneder. Stiplet linje: Personer, der har mistet en nær ven. Ubrudte linje: Personer, der ikke har mistet en nær ven.

Venner er 'psykologiske slægtninge'

Vores fund indikerer, at vi skal tage en nær vens dødfald langt mere alvorligt samt ændre måden, vi støtter de efterladte. 

Venner er 'psykologiske slægtninge'. Til tider er vi endda tættere knyttede til vores venner end til vores familiemedlemmer. 

Derfor kan det ramme os lige så hårdt – psykisk og emotionelt - hvis en ven går bort, som hvis vi mister et familiemedlem. 

Vores analyse viser, at effekterne af en nær vens dødsfald forværres, hvis vi ikke er socialt aktive. 

Vi bliver mindre modstandsdygtige over for sorgen, i takt med at vores sociale omgangskreds skrumper, fordi vi mister afgørende støtte fra vores sociale netværk. 

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Udfordrer myterne

Vi bør udfordre forestillingen om, at sorg og bedrøvelse er betydeligt mindre et år senere. 

Selvom man har det bedre og kan overkomme hverdagen, kan vi ikke ignorere de længerevarende effekter på vores mentale sundhed og velvære. 

Det er især bekymrende i forhold til 'disenfranchised grief'; ikke blot fordi det er markante og langvarige effekter, men også fordi der er så lidt accept af, at dødsfaldet havde en så signifikant effekt.

Sundhedsfagligt personale og arbejdsgivere bør anerkende den markante effekt, en nær vens dødsfald kan have. De bør tilbyde passende støtte og tjenester. 

Den psykologiske hjælp, som vi modtager, er ikke ens. Det bør ændres i takt med, at vi begynder at acceptere, at nære venner kan være psykologiske slægtninge.

Liz Forbat og Wai-Man Liu hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Hvorfor bliver vi kede af det, når kendte dør?

LÆS OGSÅ: Bedste venner forlænger livet og dæmper stressThe Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.