Forskere bryder sex-tabuet
Hvorfor har homoseksuelle højere selvmordsrisiko? Må HIV-smittede have sex? Hvad gør man, hvis intimiteten ryger pga. en kronisk sygdom? Kan ens penis virkelig blive kortere af behandling mod prostatakræft? Er sex sundt? To eksperter i seksualitet og sundhed tager bladet fra munden.

9 ud af 10 danskere angiver, at sex er 'vigtigt', 'meget vigtigt' eller 'særdeles vigtigt' for at have et godt liv. (Foto: Shutterstock)

9 ud af 10 danskere angiver, at sex er 'vigtigt', 'meget vigtigt' eller 'særdeles vigtigt' for at have et godt liv. (Foto: Shutterstock)

Sex er lig med tabu.

Nej, ikke den slags sex, man kan finde på diverse underlødige hjemmesider, hvis man bare ved, hvor man skal lede. Heller ikke de karikerede sex-scener, som toner frem i den ene Hollywood-film efter den anden.

Den rigtige slags. Den slags, der betyder noget for os - den, der handler om intimitet og nærhed, om hvordan det egentlig 'fungerer' derhjemme, og den, vi skænker tanker hver eneste dag. Den, der er med til at give os et godt liv.

I artiklen 'Hvordan er dit sexliv, Danmark?' kan du læse, at der findes alt for lidt forskning i sammenhængen mellem danskernes seksualitet og sundhed. Forskning, som ikke bare handler om, hvor mange gange om ugen vi har sex, hvilke kønssygdomme vi lider af, og om vi er mest til bryster eller brystkasser, men om det vigtige. Om nærheden.

Vær med til at bryde tabuet

Nu stiller to af forfatterne bag rapporten 'Seksualitet og sundhed', som blev udgivet af Vidensråd for Forebyggelse sidst i 2012, op til en livechat her hos Videnskab.dk, for at sætte en ny kurs.

Du kan være med til at bryde tabuet ved at stille alle de spørgsmål, du måtte have om seksualitet og sundhed, og så vil professor Christian Graugaard og overlæge Morten Frisch forsøge at besvare dem bedst muligt. Du optræder anonymt i chatten, der åbner i dag kl. 13.

Lad dig inspirere af artiklerne herunder - eller følg debatten herunder helt uforpligtende, og byd eventuelt ind med tanker og overvejelser undervejs.

Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis

Fakta

Christian Graugaard er professor i almen sexologi ved det nyoprettede Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet. Morten Frisch er overlæge i epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut samt adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet.

Sex er farligst for kvinders hofter

Sex med en medicineret HIV-smittet er sikrere end at færdes i trafikken

Frygt ikke pornos påvirkning af sexlivet

Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Hyppig sex kan forhindre svangerskabsforgiftning

Omskæring af mænd giver dårligt sexliv

Brug soveværelset til søvn og sex

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.