Forskere bryder sex-tabuet
Hvorfor har homoseksuelle højere selvmordsrisiko? Må HIV-smittede have sex? Hvad gør man, hvis intimiteten ryger pga. en kronisk sygdom? Kan ens penis virkelig blive kortere af behandling mod prostatakræft? Er sex sundt? To eksperter i seksualitet og sundhed tager bladet fra munden.

9 ud af 10 danskere angiver, at sex er 'vigtigt', 'meget vigtigt' eller 'særdeles vigtigt' for at have et godt liv. (Foto: Shutterstock)

9 ud af 10 danskere angiver, at sex er 'vigtigt', 'meget vigtigt' eller 'særdeles vigtigt' for at have et godt liv. (Foto: Shutterstock)

Sex er lig med tabu.

Nej, ikke den slags sex, man kan finde på diverse underlødige hjemmesider, hvis man bare ved, hvor man skal lede. Heller ikke de karikerede sex-scener, som toner frem i den ene Hollywood-film efter den anden.

Den rigtige slags. Den slags, der betyder noget for os - den, der handler om intimitet og nærhed, om hvordan det egentlig 'fungerer' derhjemme, og den, vi skænker tanker hver eneste dag. Den, der er med til at give os et godt liv.

I artiklen 'Hvordan er dit sexliv, Danmark?' kan du læse, at der findes alt for lidt forskning i sammenhængen mellem danskernes seksualitet og sundhed. Forskning, som ikke bare handler om, hvor mange gange om ugen vi har sex, hvilke kønssygdomme vi lider af, og om vi er mest til bryster eller brystkasser, men om det vigtige. Om nærheden.

Vær med til at bryde tabuet

Nu stiller to af forfatterne bag rapporten 'Seksualitet og sundhed', som blev udgivet af Vidensråd for Forebyggelse sidst i 2012, op til en livechat her hos Videnskab.dk, for at sætte en ny kurs.

Du kan være med til at bryde tabuet ved at stille alle de spørgsmål, du måtte have om seksualitet og sundhed, og så vil professor Christian Graugaard og overlæge Morten Frisch forsøge at besvare dem bedst muligt. Du optræder anonymt i chatten, der åbner i dag kl. 13.

Lad dig inspirere af artiklerne herunder - eller følg debatten herunder helt uforpligtende, og byd eventuelt ind med tanker og overvejelser undervejs.

Behandling mod prostatakræft giver klager over kortere penis

Fakta

Christian Graugaard er professor i almen sexologi ved det nyoprettede Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet. Morten Frisch er overlæge i epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut samt adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet.

Sex er farligst for kvinders hofter

Sex med en medicineret HIV-smittet er sikrere end at færdes i trafikken

Frygt ikke pornos påvirkning af sexlivet

Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Hyppig sex kan forhindre svangerskabsforgiftning

Omskæring af mænd giver dårligt sexliv

Brug soveværelset til søvn og sex

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.