Beregninger bekræfter: Vikingerne kan have brugt solsten til navigation over Atlanterhavet
05 april 2018

Vikingerne havde utrolige evner som søfarere og brugte gerne sol, måne og stjerner til at navigere på havet. 

I 2016 fandt arkæologer en form for solsten, og siden har forskere spekuleret i, om vikingerne også brugte stenenes krystalliserende effekt i Solens lys til at finde vej. 

»Hvis vi nu antager, at vikingerne havde disse solstens-krystaller om bord på deres skibe og endda vidste, hvordan de skulle bruge dem, så er spørgsmålet; ville de så kunne registrere forskellen i lyset? Og ville det være synligt og nøjagtigt nok (...) til at kunne benyttes til at navigere efter, selv om det var overskyet?« 

Sådan spurgte professor Stephen Harding retorisk i artiklen Vikinger kan have brugt solsten til at navigere til Amerika fra Videnskab.dk.

Nu er to forskere i optik, Dénes Száz og Gábor Horváth fra Eotvos Lorand University i Budapest, kommet tættere på et svar. Det skriver The Washington Post.

De konkluderer i et nyt studie, udgivet i tidsskriftet Royal Society Open Science, at vikingerne godt har kunnet navigere efter solkrystallerne - selv når vejret var overskyet.

Forskerne lavede 1.000 simulationer af vikingerens rejse på havet fra Norge til Grønland og fandt, at »navigationen var overraskende succesfuld - selv under skyede forhold. Det forklarer, hvorfor vikingerne kunne regere over Atlanterhavet i 300 år og kunne nå Nordamerika uden et magnetisk kompas,« skriver forskerne i det nye studie.

Selvom det altså var muligt for vikingerne at benytte solkrystallerne til navigation på havet, ved ingen dog med sikkerhed, om de rent faktisk gjorde det.

ie

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.