Forskere afliver myter om Luther
Han kom slet ikke fra trange kår, og måske var munkelivet en flugt fra tvangsægteskab - og ikke resultatet af en guddommelig åbenbaring. Tyske forskere kaster nyt lys over Martin Luthers liv.

Martin Luther skriver selv, at han var søn af en fattig minearbejder. Arkæologiske fund viser, at hans familie var langt mere velstående.

Martin Luther skriver selv, at han var søn af en fattig minearbejder. Arkæologiske fund viser, at hans familie var langt mere velstående.

Den tyske munk, Martin Luther, der i 1500-tallet gjorde oprør mod den katolske kirkes principper og blev fader til den protestantiske kirke, hævdede selv, at han var vokset op i fattigdom, og at han valgte at blive munk på baggrund af en guddommelig indskydelse.

Men nu viser forskning, at munken talte usandt. Arkæologer mener på baggrund af nye udgravninger af Luthers barndomshjem, at han i hele sit liv tilhørte middelklassen. Derudover er der fundet historiske kilder, som viser, at Luther kan have valgt at trække i munkekutten for at undgå at blive tvangsgiftet.

Ølkrus, sølvmønter og legetøj fra udgravningerne, som dokumenterer Luthers liv i relativ velstand, bliver for tiden udstillet i Halle i Tyskland sammen med de nye teorier om munkens liv.

Spiste fisk under fasten

Reformation

Læs mere om om reformationen på Videnskab.dk’s tema-site om 'Reformationen'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke. 

En stor gruppe tyske arkæologer har i fem år finkæmmet huset, hvor Luther blev født i Eisleben, og hjemmet hvor han voksede op i Mansfeld. De har også grundigt undersøgt den bygning i Wittenberg, hvor Luther levede sammen med sin kone og seks børn, efter han vendte cølibatet ryggen. Det skriver forskning.no.

I huset hvor Luther blev født har forskerne fundet spor efter, at Luthers far allerede som ung ejede et kobberværk. I Mansfeld ejede han jord og blev en succesfuld værkmester. Moren var født i et middelklassehjem. Og i Luthers barndomshjem har man fundet resterne af en legetøjs-armbrøst og en affaldsdynge, som viser, at der både blev spist flæsk og fisk. Fund som ikke tyder på fattigdom, ifølge arkæologerne.

I det hus hvor Luther levede som voksen, har forskerne fundet ølkrus, gryder, en samling sølvmønter og hustruens vielsesring. Deriblandt tusinder af ben fra dyr som vidner om familiens kostvaner. De havde eksempelvis råd til fisk under fasten, hvor de ikke måtte spise kød.

Luther skulle tvangsgiftes

Legetøj viser, at Luther ikke voksede op i et fattigt hjem. I Luthers barndomshjem har arkæologerne blandt fundet en keramisk fugl (fløjte) og spillekugler. (Foto: Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt, Juraj Lipták)

Udstillingen i Halle viser også, at munken kan have haft en hidtil ukendt grund til at gå i kloster.

Den 2. juli 1505 slog et lyn ned fra himlen lige i nærheden af den tyske munk. Luther skrev om sig selv, at han i det øjeblik tænkte: »Jeg vil være munk«. Det blev han så. Men nye opdagelser i arkiverne viser, at Luther lige så vel kan have valgt livet i cølibat for at slippe fra et tvangsægteskab, som fordi han fik en guddommelig åbenbaring.

En tysk forsker dr. Bjørn Schlenker hævder overfor Der Spiegel, at han har gjort nye opdagelser i et arkiv, som viser, at Luthers far havde giftet tre døtre og en søn bort til en hattemagers børn. Da Martin var 21 år stod han næst i køen til at blive tvangsgift. Derfor valgte han i stedet at blive munk, ifølge Schlenker.

Viden udfordrer traditionel opfattelse

Religionsforskeren Dag Øistein Endsjø arbejder ved Universitetet i Bergen

Skrivesæt fra Wittenberg, hvor Luther skrev sine berømte 95 teser om kristendommen. (Foto: Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt, Juraj Lipták)

»Det vil være interessant at se om dette får konsekvenser for luthersk kristentro, eller om myterne er så tunge, at de bliver stående,« siger han og fortsætter:

»Det interessante ved den traditionelle forståelse af Luthers liv er, at den viser, at selv hændelser som er så nære os i tid ofte bliver præsenteret for rammen af mytiske idealbilleder i overensstemmelse med den religiøse overbevisning. Hvad der var faktisk var tilfældet, kommer ofte i anden række.«

 

Luther revolutionerede kristendommen 

Martin Luther var en katolsk munk, som levede i Tyskland i 1483 til 1546. Hans kritik mod den katolske kirke revolutionerede kristendommen og protestantismen opstod som en helt ny trosretning. Det betød, at den danske konge i 1536 smed den katolske tro på porten og indførte den lutherske tro i Danmark.

Luther er først og fremmest kendt for at gøre op med kirkens brug af de såkaldte afladsbreve. I middelalderen solgte den katolske kirke fribilletter til himlen til dem, som kunne betale. Alle andre skulle igennem en rensende skærsild, før de kunne få lov til at komme ind i himlen. Luther skar også ned på antallet af hellige handlinger i kirken som for eksempel skriftemål og den sidste olie. Sidst men ikke mindst gav Luthers teologi mulighed for, at biblen blev oversat fra latin, så almindelige mennesker kunne forstå den. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk