Forskere afliver fordom: Sex i fjernsynet påvirker ikke teenagere
Stort metastudie med dansk deltagelse viser ingen sammenhæng mellem unges medievaner og sexliv. Forældre og venner spiller muligvis større rolle.

Unges medievaner påvirker ikke deres sexliv ifølge ny forskning med dansk deltagelse. (Foto: Shutterstock)

Unges medievaner påvirker ikke deres sexliv ifølge ny forskning med dansk deltagelse. (Foto: Shutterstock)

Hvis du er bekymret for, at dine teenagebørn ser for meget Paradise Hotel eller Sex and The City og måske får lidt for mange gode ideer, er der godt nyt.

Et nyt stort meta-studie har nemlig gennemgået 22 studier med flere end 22.000 deltagere, og konklusionen lyder, at sammenhængen mellem medieforbrug og seksuel adfærd er minimal.

»Selv hvis vi havde set en sammenhæng, ville det være svært at konkludere, om det er medievanerne, der øger den seksuelle adfærd eller omvendt, men vi finder slet ikke nogen eller i hvert fald kun en meget svag sammenhæng,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er medforfatter på studiet, psykolog ved Københavns Universitet og ph.d.-studerende i medier, teknologi og computerspil ved IT-Universitetet.

Læs også: Fordrukne teenagere tager flere chancer

Vi bliver påvirket af meget andet end medier

I 1961 og 1963 udførte den amerikanske psykolog Albert Bandura eksperimenter, hvor han lod børn iagttage en voksens adfærd over for en dukke.

I et af forsøgene boksede den voksne til dukken, og da vedkommende forlod lokalet, begyndte barnet også at bokse til dukken.

Albert Banduras teorier hævder, at vi lærer gennem det, han kalder for positive rollemodeller. 

Derfor kunne man også være tilbøjelig til at tro, at teenagere og unge måske ville gøre ligesom Carrie Bradshaw i Sex and The City, men det gør de tilsyneladende ikke.

»Hvis man ser hende have usikker sex og slippe afsted med det, kunne man tro, at unge ville forsøge at gøre det samme, men det viser forskningen ikke. Måske er det, fordi de unge godt ved, at der er tale om fiktion - men det kan også være, at der mange andre faktorer, der spiller ind på deres sexliv, end lige medievanerne,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Sådan har forskerne valgt studierne ud:

Forskerne har fundet frem til studier, som undersøger sammenhæng mellem medieforbrug og seksuel adfærd hos unge, indenfor de sidste 10 år.

Medieforbruget inkluderer medier som radio, tv, og computerspil men ikke porno.

De fleste studier er baseret på selvrapporteringer gennem spørgerskemaer.

Nogle af de målbare kriterier, som forskerne kiggede efter hos de unge, var hvornår deres seksuelle debut var, og hvorvidt de havde ubeskyttet sex.

For eksempel nævner hans kollega Christopher Ferguson, der er lektor i psykologi ved Stetson University i Florida, USA, og hovedforfatter på studiet over for DailyMail, at »det er usandsynligt, at medierne trumfer forældrenes forsøg på at socialisere børnene, hvis de tager den direkte snak om sex med dem.«

»Ud over at de unge nok godt kan kende forskel på fiktion og virkelighed, er der jo også meget biologi i seksualitet. Det kan også være, at vennegruppen har større indflydelse end medierne,« foreslår Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Læs også: Hash i teenageårene medfører permanente ændringer i hjernen

Amerikanere er mere bekymrede for sex blandt unge

Der er ingen danske studier med i meta-studiet, og det er ikke tilfældigt. 

Det er ikke, fordi forskerne har valgt dem fra, men simpelthen fordi de ikke eksisterer.

»Det virker, som om amerikanerne går mere op i det her, og i virkeligheden er meget bekymrede for, at de unge har sex,« siger han og fortsætter:

»I et amerikansk studie kalder forskerne det faktisk for ‘media-exposure,’ og det, synes jeg, lyder lidt spøjst. Man kan jo have et job, hvor man bliver udsat for passiv rygning eller måske stråling, men langt størstedelen af de medier, vi bliver ‘udsat’ for, vælger vi jo selv. Det kunne tyde på, at forskerne i højere grad ser det som noget negativt,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Idéen til meta-studiet kom, fordi Rune Kristian Lundedal Nielsen og hans kolleger havde opdaget, at der var to lejre i litteraturen. Den ene sagde, at medierne havde en effekt, mens den anden påstod, der ikke var. 

»Da der var en effekt at måle på, besluttede vi os for at lave et meta-studie, der opklarede sagen. Her fandt vi så ud af, at mange af de studier, som fandt en effekt, i virkeligheden ikke påviste seksuel adfærd, men blot tanker. Vi har i stedet kigget på de studier, der rent faktisk kigger på adfærden,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Læs også: Sex-sms’er er en normal del af teenageres udvikling

Spøjs effekt: Hvide amerikanere blev mere påvirket end sorte

I et af de 22 studier, som tæller med i meta-studiet, viste det sig, at der i USA var forskel på, hvordan sorte og hvide deltagere blev påvirket af medier, der indeholdt sex.

Flere end 1.000 teenagere var blevet interviewet om deres medieforbrug og deres seksuelle debut og aktivitet.

Dem, der havde det største medieforbrug, hvor der var seksuelt indhold, i alderen 12 til 14 år, var også i højere grad tilbøjelige til at være seksuelt aktive i 16-årsalderen. Men det afhang af hudfarven.

Det viste sig nemlig, at der ikke var nogen sammenhæng mellem medieforbrug og sexliv hos de deltagere, der var sorte.

»Det var meget overraskende, men det kan måske skyldes, at der er langt flere hvide skuespillere i de store serier som ‘Friends’ og ‘Sex and The City,’ og at der simpelthen af den grund er mindre identifikationsværdi,« siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Det store meta-studie er netop publiceret i tidsskriftet Psychiatric Quarterly.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.