Forsker: YouTube er skyld i stigning i antallet af ’Flat Earthers’
Kilde: 
20 februar 2019

Flere og flere tror, at Jorden er flad, og denne tendens skyldes måske, at folk får forkerte informationer på YouTube.

Sådan lyder konklusionen i et ny præsentation, der er udarbejdet af amerikanske forskere og netop fremlagt på den årlige videnskabskonference American Association for the Advancement of Science (AAAS) i Washington DC. Det skriver The Guardian.

Forskerne deltog i konferencer for de såkaldte Flat Earthers – dem, som tror, at Jorden er flad og ikke rund, og lavede interviews med 30 personer.

Det var disse interviews, der bekræftede forskernes mistanke om, at YouTube-videoer er en del af problemet i forhold til at misinformere befolkningen.

LÆS OGSÅ: Middelalderens skandinaver troede, at Jorden var rund

Næsten alle 30 deltagere fortalte, at de for bare to år siden aldrig havde tvivlet på, at Jorden var rund, men at de efter at have set en række YouTube-videoer om fænomenet blev overbeviste om det modsatte.

»Der er meget god information på YouTube, men også en masse misinformation,« siger Asheley Landrum, der er professor i kommunikation på Texas Tech University og en af forskerne bag resultaterne, ifølge The Guardian

Hun mener, at YouTube’s algoritmer målretter indhold sådan, at de, der i forvejen er tilbøjelige til at interessere sig for konspirationsteorier, får præsenteret mere af samme type indhold, hvilket skaber en problematisk foragt for autoriteter og saglig videnskab.

LÆS OGSÅ: Hvorfor opstår konspirationsteorier?

Derfor er hun og en række forskere nu gået sammen om at lave videoer til Youtube, der forklarer, hvorfor Flat Earth-teorierne er forkerte.

LÆS OGSÅ: Jeg besøgte en Flat Earth-konference: Her er, hvad jeg lærte

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.