Forsker: Tænk på Jordens ressourcer som en bankkonto
Jordens ressourcer er knappe, og vi bør behandle dem med samme omhu som pengene på en bankbog. Sådan lød det ved åbningen af en stor, international bæredygtighedskonference i København.

I disse dage er prominente forskere, politikere og pressefolk fra hele verden samlet til bæredygtighedskonference i København. Her skydes konferencen igang med et pressemøde med Peter Bakker,præsident for World Business Council for Sustainable Development, (til venstre), EUs afgående klimakommissær Connie Hedegaard (midten) og professor Katherine Richardson. (Foto: Lise Brix)

I disse dage er prominente forskere, politikere og pressefolk fra hele verden samlet til bæredygtighedskonference i København. Her skydes konferencen igang med et pressemøde med Peter Bakker,præsident for World Business Council for Sustainable Development, (til venstre), EUs afgående klimakommissær Connie Hedegaard (midten) og professor Katherine Richardson. (Foto: Lise Brix)

Vi bør passe på vores planets ressourcer på samme måde, som vi passer på pengene på vores bankbog.

Sådan lød det ved åbningen af en stor, international konference om bæredygtighed, som foregår i København i disse dage.

»Det kan være brugbart at tænke på Jordens ressourcer som en bankkonto. Videnskaben kan hjælpe os med at kvantificere, hvor meget kapital vi har i banken,« lød det fra Katherine Richardson, som er professor og klimaforsker ved Københavns Universitet.

Hun er leder af den videnskabelige komité, som står bag bæredygtighedskonferencen 'IARU Sustainability Science Congress 2014'.

Forsker: Vi må redde os selv

Katherine Richardson understregede i sin åbningstale, at ligesom vi ikke bruger flere penge, end vi har på bankbogen, er det vigtigt, at vi bruger ressourcerne på vores planet på en bæredygtig måde.

»Ikke for at redde planeten, som vi så ofte hører, men for at redde os selv,« som hun formulerede det.

»Jeg vil argumentere for, at den største udfordring, menneskeheden står over for i det 21. århundrede, er, at vi som samfund anerkender, at der er begrænsninger på nogle af de ressourcer, som er kritiske for vores fortsatte samfundsudvikling,« fortsatte hun.

Kronprins og statsminister til konference

Klimakommissær Connie Hedegaard fremviste i sin tale en video, som viste Jordens temperaturstigninger i perioden 1912-2012. (Foto: Lise Brix)

Ved åbningen af konferencen var prominente gæster såsom EU's klimakommissær Connie Hedegaard, statsminister Helle Thorning-Schmidt og HKH Kronprins Frederik med til at kaste rampelys på udfordringen med at finde bæredygtige løsninger for vores klode.

»Vi er for længst forbi den tid, hvor vi er nødt til at overbevise folk om, at klimaforandringer er virkelige, og at vi er nødt til at gøre noget ved dem,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale.

Her understregede hun også, at hun var »meget glad for, at så mange prominente forskere« var samlet til konferencen i København.

Der skal handles nu

Flere af talerne understregede da også vigtigheden af at finde bæredygtige løsninger, som er funderet i videnskabelige fakta - og at vi er nødt til at handle nu.

»Intet bliver nemmere eller billigere ved at blive udskyde beslutningerne,« sagde EU's afgående klimakommissær Connie Hedegaard i sin tale.

Konferencen i København er organiseret af universitetssammenslutningen International Alliance of Research Universities (IARU).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk