Forsker: ’Skræmmebilleder virker ikke på rygere’
De ulækre fotos på cigaretpakkerne vil ikke få flere storrygere til at kvitte smøgerne, mener kommunikationsforsker fra Aalborg Universitet.

Her er et af de mere milde fotos, som skal skræmme rygere til at kvitte smøgerne. Men uanset, hvor klamme de er, så vil næsten ingen effekt have på storrygerne, mener kommunikationsforsker Christian Andersen.

Her er et af de mere milde fotos, som skal skræmme rygere til at kvitte smøgerne. Men uanset, hvor klamme de er, så vil næsten ingen effekt have på storrygerne, mener kommunikationsforsker Christian Andersen.

Sundhedsstyrelsen har siden midten af februar fået sat ulækre billeder af f.eks. rygerlunger og kræftoperationer på cigaretpakkerne.

Målet er at skræmme folk fra at ryge. Men det er højest tvivlsomt om det har en effekt på rygerne.

Det skriver kommunikationsforsker Christian Andersen ved Aalborg Universitet i et blogindlæg på Videnskab.dk.

Christian Andersen påpeger, at det i forskningen langtfra er fastslået entydigt, at skræmmende billeder på cigaretpakkerne virker efter hensigten. Det gælder især de befolkningsgrupper der ryger mest.

Rygere ser ikke billederne

Det skyldes fænomenet ’selektiv perception’, der gør, at folk med stærke vaner vil bortsortere information (billederne), som ikke bekræfter deres vane positivt. De vil forenklet sagt simpelthen ikke se billederne, selvom de kigger på pakkerne mange gange hver eneste dag. 

Til gengæld vil billederne have en effekt på dem, der endnu ikke ryger eller hvor vanen ikke er så indgroet. 

Så ud fra den forskning, der hidtil er lavet, kan vi forvente, at skræmmebilledernes effekt vil være, at færre mennesker begynder at ryge, men at der ikke vil være flere rygere, der kvitter smøgerne.

Læs hele Christian Andersens forklaring her: Rygere bortfiltrerer skræmmende billeder på cigaretpakken

Vægtløs sex, lykkepiller og dødsstraf

Videnskab.dk's forskere, der blogger har de seneste uger skrevet en lang række interessante indlæg om livets små og store spørgsmål.

Læs også om:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk