Forsker: Løgne om julemanden kan gavne dit barn
Den bedste tilgang er at støtte barnet, mens de selv regner det hele ud – for det gør de.
Jul julemand myter psykologi børn løgn forældre rationel fantasi mistro vantro tillid kontekst videnskab godtroenhed kognitiv udvikling fantasi mytedrab udviklingspsykologi

Troen på julemanden er uskadelig og associeret med en række positive udviklingsmæssige effekter, skriver forsker. (Illustration: Shutterstock)

Troen på julemanden er uskadelig og associeret med en række positive udviklingsmæssige effekter, skriver forsker. (Illustration: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Julen er en magisk tid – især for børn. Men forældre kan være fristede til at tro, at de selv skal stå for en stor del af magien.

Mange forældre er usikre på, om det er en god ide at opmuntre børnene til at tro på julemanden. 

Hvilken potentiel effekt kan det have, at vi lyver over for børnene, og hvordan vil de reagere, når det går op for dem, at de er blevet ført bag lyset?

Forældre kan dog være forvissede om, at det hele ikke er op til dem.

Faktisk er den bedste tilgang at støtte barnet, mens de selv regner det hele ud – for det gør de, og det er ikke halvt så slemt, som man skulle frygte.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Troen på fantasivæsener er forbundet med positiv udvikling

Jeg er udviklingsforsker og bruger en stor del af min tid på at undersøge børns tillid og tillidsforhold.

Jeg interesserer mig for, hvordan tillid bliver udviklet, og hvad der sker, hvis den bliver svigtet. 

Ved juletid tænker jeg rigtig meget på julemanden. Jeg er moster til tre børn – alle under fire – så mit julemandsgrubleri har fået helt ny betydning.

I modsætning til mange forældre ser jeg udviklingen af troen på julemanden samt det efterfølgende mytedrab som en imponerende og prisværdig bedrift – og ikke som noget, der skal frygtes.

Udviklingspsykologisk forskning indikerer, at troen på fantasivæsener er uskadelig og forbundet med en række positive udviklingsmæssige effekter – lige fra udviklingen af de kontrafaktuelle evner (at forstå, hvad der er sandt og falsk, red.), der er nødvendige for menneskelig innovation, til et boost af den emotionelle udvikling.

LÆS OGSÅ: Magi er en del af menneskets natur

Stiller spørgsmålstegn ved magien

Langt de fleste børn vil på et eller andet tidspunkt tro på julemanden. Nogle børn lærer det så at sige hjemmefra, men den kulturelle opbakning af julemanden er så stærk, at selv børn fra hjem, hvor man ikke aktivt tilslutter sig julemandsmyten, sommetider alligevel tror på julemanden.

På trods af julemandens imponerende marketingsstrategi tror de fleste otteårige ikke længere på ham. Selvom mange forældre frygter denne transition, er det en uundgåelig del af at vokse op.

Jul julemand myter psykologi børn løgn forældre rationel fantasi mistro vantro tillid kontekst videnskab godtroenhed kognitiv udvikling fantasi mytedrab udviklingspsykologi

Mindre børn er ofte interesserede i generelle ting om julemanden som eksempelvis: »Hvor bor julemanden?« Større børn er mere tilbøjelige til at fokusere på julemandens mildest talt ekstraordinære evner: »Hvordan kan julemanden nå hele verden rundt på én eneste nat?« (Foto: Shutterstock)

Julemanden har en blanding af dagligdags og magiske egenskaber. Han er en lystig og munter rødklædt mand med et stort hvidt skæg. Men han flyver også ved hjælp af rensdyr. Han besøger alle Jordens børn på blot én eneste nat, og han ved, om du har været uartig eller sød.

I takt med at børnene bliver ældre, udvikles deres tankegang, og de begynder at lægge mærke til, at julemanden foretager sig magiske ting, som fysiske objekter ikke kan.

Denne nyfundne viden er evident i den type spørgsmål, som børnene stiller. Mindre børn er ofte interesserede i generelle ting om julemanden som eksempelvis: »Hvor bor julemanden?«

Større børn er mere tilbøjelige til at fokusere på julemandens mildest talt ekstraordinære evner: »Hvordan kan julemanden nå hele verden rundt på én eneste nat?«

LÆS OGSÅ: Hvordan kan rensdyr flyve? Forskere afslører julens mysterier

Bør vi aflive myten om julemanden?

Det kan muligvis lette byrden for forældrene, hvis de tager de udfordrende spørgsmål, for hvad de er: Kognitiv udvikling i fuldt flor.

Hvis dit mål er at uddybe barnets tro på julemanden som en fysisk realitet, skal du besvare spørgsmålene med plausible forklaringer eller evidens. Benyt eksempelvis den computeranimation, som den Nordamerikanske Luftforsvarskommando (NORAD) har på sin hjemmeside, der følger julemandens færd kloden rundt julenat.

Hvis du istedet ønsker, at barnet fører an, kan du lede spørgsmålet tilbage og lade barnet finde forklaring og svar selv: »Jeg ved det ikke. Hvordan tror du, at slæden flyver?«

Når du føler, at det er blevet tid til at lede dit barn til den almindelige voksenforståelse af julemanden som en elsket fantasifigur, kan du give forskellige forklaringer, der bygger på evidens (og dermed afliver troen, red.).

Min egen julemandsmyte blev aflivet, dengang jeg fandt 'julemandens' til og fra-kort i lommen på min mors morgenkåbe.

Uanset hvilken strategi du vælger, er det helt uundgåeligt, at evidens til sidst leverer modbeviset på julemanden, og troen bliver uholdbar.

LÆS OGSÅ: Du må godt afsløre julemanden

Løgne med gode hensigter

Hvis du vælger at uddybe barnets tro på julemanden, og barnet opdager, at du har løjet over for dem, hvordan vil de så reagere?

Svar: Sandsynligvis ganske fint.

I et studie, der granskede børns reaktion på at opdage sandheden om julemanden, var overgangen generelt sværere for forældrene end for børnene, der faktisk var ret positivt indstillede overfor opdagelsen.

Jul julemand myter psykologi børn løgn forældre rationel fantasi mistro vantro tillid kontekst videnskab godtroenhed kognitiv udvikling fantasi mytedrab udviklingspsykologi

Der er mange kreative måder, du kan værne om en positiv julemand-oplevelse, i takt med at barnet bliver ældre – især hvis der er yngre søskende i hjemmet. (Foto: Shutterstock)

Og hvorfor ikke? Julemanden er en af ​​de utallige ting, som børn lærer om gennem andres vidnesbyrd.

Fordi en stor del af vores viden er afhængige af andre, er mennesket overraskende rustet til at klare opgaven med at finde sandheden.

De evaluerer både informationskilden og indholdet af de informationer, de har modtaget, i lyset af eksisterende viden og erindring af tidligere interaktioner med informationskilden.

Derfor er det meget usandsynligt, at en enkelt løgn forårsager uoprettelig skade, når man tænker på de mange pålidelige informationer, som forældrene deler med deres børn.

Desuden opdager børn ofte sandheden om julemanden på samme tid, som de begynder at forstå, at visse løgne bliver fortalt med de bedste hensigter.

LÆS OGSÅ: Professor: Børn lærer af at tro på julemanden

Små og store gaver

Troen på fantasivæsener som eksempelvis julemanden er forbeholdt børn. Forskning indikerer, at denne tro er associeret med en række positive udviklingsmæssige effekter. 

Så hvis dit barn stadig er 'troende', er det helt fint at beskytte denne tro.

Der er mange kreative måder, du kan værne om en positiv julemand-oplevelse, i takt med at barnet bliver ældre, selv efter at troen på julemanden som en fysisk realitet er hedengangen – især hvis der er yngre søskende i hjemmet.

Det kan eksempelvis være en god ide at lade de små gaver være fra julemanden og de større gaver fra forældrene, for uanset hvordan familiens økonomiske situation, fortjener alle børn at føle sig elskede af julemanden juleaften.

Husk på, at børn altid leder efter bekræftelse og evidens blandt personer og ting omkring dem, i forsøget på at finde ud af hvordan verden hænger sammen.

Kristen Dunfield modtager støtte fra Social Sciences and Humanities Research Council, Canada og Fonds de Recherche Société et Culture, Québec. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.The Conversation

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvornår kom julemanden til Danmark?

LÆS OGSÅ: Julemanden eller lægen: Hvem tror du mest på?

LÆS OGSÅ: Julemanden blev sendt til Danmark på postkort

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk