Forsker: Introverte personer kan blive gode ledere
Introverte personer er ofte mindre tilbøjelige til at gå efter topjobbet. Det skal ændres, for de kan blive gode (til tider bedre ledere) end deres mere udadvendte og dominerende kollegaer, afslører nylig forskning.
introverte ekstroverte indadvendt udadvendt lederrolle lederstilling arbejdsplads fører evner færdigheder præstationer fremelske ansatte psykologi negativ positiv potentiale lytte adfærd opleve

Der er mange måder at være leder på. Ny forskning rykker ved den traditionelle opfattelse af, hvad der skal til for at være en god leder. (Foto: Shutterstock)

Der er mange måder at være leder på. Ny forskning rykker ved den traditionelle opfattelse af, hvad der skal til for at være en god leder. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Ofte tror introverte personer ikke, at de vil nyde lederrollen. 

Derfor er de mindre tilbøjelige til at gå efter topjobbet, ifølge nylig forskning.

De introverte forsøgsdeltagere i vores studie mente selv, at de ville være bekymrede og ængstelige i lederollen.

Indadvendthed måles almindeligvis gennem, hvor lidt eller meget en person udviser den overordnede personlighedsdimension 'ekstraversion' – hvor åbne, udadvendte og kontaktsøgende de er.

Introverte personer har en tendens til at være stille, reserverede og forholdvis passive sammelignet med ekstroverte personer.

Påvirker både arbejdslivet og privatlivet

Det er nok ikke så overraskende, at introversion og ekstraversion kan have afgørende effekt både i arbejdslivet og privatlivet.

Forskning har eksempelvis fundet, at ekstroverte personer præsterer bedre i salgsstillinger, og at der er større sandsynlighed for, at introverte personer er ærlige og beskedne samt mindre tilbøjelige til at risikere liv og lemmer.

Vores studie granskede adfærdsmæssige træk blandt 184 erhvervsstuderende.

Det er velkendt, at det er mindre sandsynligt:

  • At introverte personer sidder i lederstillinger i forhold til ekstroverte personer.
  • At introverte personer ender som ledere gennem de sædvanlige forfremmelses- og udvælgelseskanaler.
  • At de uformelt ender som ledere i ustrukturerede grupper.

Selv når introverte personer bliver ledere, bliver de typisk vurderet som mindre 'leder-agtige' af deres ligestillede.

Historien kort
  • Ekstroverte personer ender oftere i topjob end deres mere indadvendte kollegaer.
  • Introverte personer skal hjælpes til at anerkende deres eget leder-potentiale, ifølge nylig forskning.
  • Introverte personer har nemlig egenskaber, der i stigende grad er i høj kurs – både på arbejdspladsen og i privatlivet.

Hvorfor bliver introverte personer ikke ledere?

Som led i vores studie målte vi, hvor ekstroverte vores erhvervsstuderende forsøgsdeltagere var ved hjælp af et personligheds-spørgeskema samt observerede deres leder-adfærd i forbindelse med gruppeaktiviteter.

Før gruppeaktiviteterne bad vi hver forsøgsdeltager om at forudsige, hvilke følelser de ville opleve i løbet af aktiviteterne.

Vi præsenterede dem for en række henholdsvis positive og negative følelser (for eksempel »Jeg vil føle mig spændt« eller »Jeg vil føle mig ængstelig«).

Forsøgsdeltagerne indikerede, hvor sandsynligt det var, at de ville opleve hver følelse i løbet af den pågældende aktivitet.

Negative formodninger spiller afgørende rolle

Vi fandt, at det, som introverte personer tror, de vil føle i en lederstilling, spiller en stor rolle i at forklare, hvorfor de sjældent bliver ledere.

Deltagernes formodning om, at de vil komme til at opleve negative følelser (som bekymring eller stress), skaber en solid psykologisk barriere, der skal overvindes.

Der er større sandsynlighed for, at introverte personer tror, de vil opleve disse negative følelser, end ekstroverte personer.

De introverte forsøgsdeltagere mente desuden, at de ville opleve færre positive følelser i forbindelse med en lederstilling (eksempelvis spænding, interesse).

De positive følelser spillede dog en mindre rolle end de negative i forhold til forsøgsdeltagernes lederadfærd.

Introverte ledere

Bare fordi introverte personer ikke forventer, at de kan tackle en lederstilling, betyder det ikke, at de ikke kan blive succesrige ledere.

Indtil for ganske nylig var den populærvidenskabelige holdning, at ekstroverte personer generelt præsterede bedre end introverte.

Ekstroverte personer har en række egenskaber, der får dem til at fremstå mere leder-agtige, og disse egenskaber kan ligge til grund for en effektiv ledelsesstil (for eksempel at de er mere karismatiske og inspirerende).

Intuitivt giver det mening, fordi ekstroverte personer typisk er dominerende, veltalende, har selvtillid samt overtalelsesevne og derfor i teorien bør være bedre ledere.

Opfattelse bliver udfordret

Denne opfattelse er for nylig blevet udfordret: Introverte personlighedstræk bliver i stigende grad påskønnet både på og udenfor arbejdspladsen.

I sin bestseller 'Quiet' fokuserer forfatteren Susan Cain på de introverte personers mange styrker, hvoraf mange kan hjælpe i en lederstilling som evnen til at lytte og tænke dybt.

En række studier har også identificeret adskillige ledelsessituationer, hvor introverte personer præsterer bedre end ekstroverte.

Et studie rapporterer for eksempel, at introverte personer er mere effektive ledere af proaktive teams end ekstroverte.

Et andet studie har fundet, at introverte egenskaber er fremherskende blandt effektive ledere; såkaldte 'servant leaders'. Det er ledere, som kan fremelske gode præstationer ved at fokusere på holdets vækst og velvære.

Ændre introverte personers tankegang

Det er muligt at ændre introverte personers tankegang om deres evne til at lede.

Vores studie fandt, at introverte og ekstroverte, der forudsagde et lignede niveau af negative følelser i forbindelse med ledersituationer, havde samme chance for at blive ledere.

Forskning indikerer også, at de i høj grad er i stand til at udvise 'ekstrovert' adfærd samt nyde denne adfærd, hvis de er nødsaget til det.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Mere selvtillid og optimisme

Forskning i såkaldt 'enacted extraversion' (påtaget ekstroversion, red.) indikerer, at introverte personer har en tendens til at overvurdere de negative følelser, de vil opleve, når de agerer ekstrovert.

Hvis introverte personer kan lære at have mere selvtillid og være optimistiske i forbindelse med leder-situationer, er det sandsynligt, at de kan blive ledere lige så ofte som ekstroverte.

Der er mange situationer, hvor introverte personer kan være gode ledere, og det lader til, at introverte har potentiale til at udvikle sig til ledere.

Udfordringen er derfor ikke at gøre introverte mere ekstroverte, men snarere at hjælpe dem til at blive mere selvsikre samt tro på deres lederevner.

Peter O'Connor og Andrew Spark hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk