Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Forsker: Digital læsning skal på skoleskemaet
Det er en myte, at børn er digitalt indfødte. De skal undervises i at læse og forstå tekster på en skærm og på nettet, mener lektor og forfatter Jens Jørgen Hansen.

 

Den gamle lærebog, som mange voksne husker fra folkeskolen, er på mange skoler erstattet af digitale portaler, hvor eleverne nu finder og løser opgaver online.

Men de digitale tekstuniverser udfordrer eleverne på flere punkter. For eksempel kan det være svært for dem at bevare overblikket, da der ikke er en naturlig begyndelse, midte og slutning som i en lærebog.

Teksterne har heller ikke altid en tydelig afsender, og det gør det svært for eleverne at gennemskue, om informationerne er troværdige. Det fortæller Jens Jørgen Hansen, Institut for Design og Kommunikation.

Konkrete værktøjer låser tekster op

»Der er elementer ved digitale tekster, som gør, at børn og unge har svært ved at afkode dem. Derfor skal de undervises i, hvordan man åbner teksterne. Det er naivt at tro, at børn er digitalt indfødte og nærmest af sig selv lærer at forstå teksterne,« siger han.

Jens Jørgen Hansen forsker i, hvordan børn og unge læser på digitale medier som computer og tablet. Som led i sin forskning har han samlet en række værktøjer, der kan lære eleverne at begå sig digitalt.

Et af værktøjerne kaldes KNASTER. Hvert bogstav i 'K-N-A-S-T-E-R' dækker over et ord, der kan hjælpe eleverne med at låse teksten op. For eksempel står 'K' for kommunikationssituation og 'N' for navigation.

Elever skal lære kildekritik

Ifølge Jen Jørgen Hansen er det naivt at tro, at børn er digitalt indfødte og nærmest af sig selv lærer at forstå digitale tekster. De har brug for værktøjer til at låse teksterne op. (Foto: Shutterstock)

Jens Jørgen Hansen forklarer, hvordan eleverne kan bruge værktøjerne:

»Når de sidder med en digital tekst om slaveriets historie, starter de ved 'K’et', som betyder, at eleverne skal kigge på, hvem der kommunikerer tekstens budskab. Det lærer dem at være kildekritiske i forhold til tekster på nettet,« siger han.

»'N' betyder, at de skal skabe sig et overblik over tekstens elementer som for eksempel overskrift, faktabokse og links. Og sådan låser de teksten op bogstav for bogstav.«

 

Udviklingen giver nye muligheder

De nye digitale platforme skaber ikke kun udfordringer for eleverne. De giver også nye muligheder for læring, og udviklingen er derfor positive på flere punkter, mener Jens Jørgen Hansen.

»Der er mulighed for at understøtte forståelsen af en tekst med video, lydklip og grafik. I en digital tekst er der også mulighed for at lave søgninger, hvis der er et ord, man ikke forstår,« siger han.

Jens Jørgen Hansen har sammen med Dorthe Carlsen fra University College Syd skrevet bogen 'Digital læsedidaktik', der indeholder vejledninger til, hvordan folkeskolelærere kan undervise i digitale læsestrategier.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk