Forsker: Derfor elsker danskerne sarkasme og ironi
Ironiske bemærkninger som 'Godt gået!' er vanskelige at svare tilbage på. Derfor elsker vi danskere at bruge ironi. Læs mere om dansk humor i et af ugens bedste blogindlæg, og dyk ned i alt fra forsvundne rumsonder til psykedelisk medicin i Videnskab.dk's blogs.
dansk humor ironi sarkasme sprog retorik kultur

Andre nationaliteter kan let misforstå dansk humor og blive fornærmede over den grovkornede form. (Foto: Colourbox)

Andre nationaliteter kan let misforstå dansk humor og blive fornærmede over den grovkornede form. (Foto: Colourbox)

Vi danskere beskriver selv vores humor som sarkastisk og ironisk.

Men hvilken funktion har sarkasmen og ironien egentlig? Det spørgsmål har Videnskab.dk's blogger, den ph.d.-studerende Mette Møller fra Københavns Universitet, kastet sig over i denne uge i blogindlægget: 'Humor på dansk – hvad, hvordan og hvorfor?'

Mette Møller er retoriker og humorforsker, og hun konstaterer i sit blogindlæg, at den danske ironi ofte viser sig i form af tvetydige eller selvmodsigende bemærkninger og indirekte vittigheder. For eksempel ved at sige 'Godt gået!', når nogen dummer sig på fodboldbanen.

Vi siger ikke direkte, at nogen har spillet virkelig dårligt, fordi selve ironien er med til at understrege og forstærke vores faktiske mening: Nemlig, at det var dårligt fodboldspil. Ironiske bemærkninger er tilmed meget svære at svare tilbage på. Så hvis vi angriber nogen på den måde, er de ganske forsvarsløse.

Ironi kan afvæbne en potentielt pinlig situation

Når ironien peger mod os selv, er funktionen af den en anden, forklarer forskeren.

»Når ironien er rettet mod os selv, er det ofte for at signalere, at vi hverken er perfekte eller tager os selv alt for højtideligt. Eksempelvis hvis underviseren i en læringssituation ikke er i stand til at udføre det, de studerende forventes at kunne og derfor bemærker om sig selv: 'Ja, det er jeg jo rigtig god til',« forklarer Mette Møller i sit blogindlæg.

Ironien er på den måde med til at afvæbne en potentielt pinlig situation.

dansk humor ironi sarkasme sprog retorik kultur

Når ironien er rettet mod os selv, er det ofte for at signalere, at vi hverken er perfekte eller tager os selv alt for højtideligt. (Foto: Shutterstock)

Dansk humor ligner sydamerikanske drillerier

I blogindlægget kommer forskeren også ind på, hvordan dansk humor ligner sydamerikansk og britisk humor, selvom der også her er forskelle.

Forskellene kan give anledning til misforståelser hos andre nationaliteter, og udfordringerne med at opnå forståelse for dansk humor var også på spil i debatten om Muhammedkrisen i 2006.

Læs mere om ligheder mellem dansk og latinamerikansk humor i Mette Møllers blogindlæg, som også kommer ind på den tørre bidende britiske humor.

Hvad er »dumsmarte bemærkninger«?

I sin nytårstale i 1984 beskrev Dronningen, hvordan danskerne møder gæstearbejdere med »vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger«. 

dansk humor ironi sarkasme sprog retorik kultur

Dronningens bemærkning om »vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger« er måske ikke lige let at afkode for alle. (Foto: Shutterstock)

De fleste af os forstår nok intuitivt, hvad Dronningen dengang henviste til, men alligevel er dansk humor en svær størrelse at sætte ord på. Dansk humor kan nemlig være mange ting, afhængigt af hvem man spørger, og hvor man kommer fra.

Men er vores humor i virkeligheden så dansk, som vi går og tror? Det kan du læse mere om i ph.d.-stipendiat ved Afdeling for Retorik, Københavns Universitet, Mette Møllers blogindlæg: Humor på dansk – hvad, hvordan og hvorfor?

Børns leg, overvågning og terrorangreb

Er du ikke lige i humør til at dykke ned i humoren, kan du også kaste dig over en række andre spændende blogindlæg fra den seneste tid på Videnskab.dk:

En psykedelisk drik med navnet 'ayahuascas' kan måske forandre vores hjerners anatomi, fortæller ph.d.-studerende Sebastian Leth-Petersen i dette indlæg: Hvilken effekt har psykedeliske stoffer?

Udbuddet af udstyr til at overvåge børn og børns leg har aldrig været større, og der er tendenser, der peger på, at børn i dag er under større voksenopsyn end bare for et par generationer siden, fortæller blogger og lektor Stine Liv Johansen på sin blog: Satire, racisme og Charlie Hebdo

Satiremagasinet Charlie Hebdo har reddet på en bølge af empati efter terrorangrebet i begyndelsen af januar 2015.

Magasinet har imidlertid også fået kritik for sin skarpe satire, som af nogle bliver betegnet som racistisk og islamofobisk. Postdoc i filosofi Carsten Fogh Nielsen argumenterer på sin blog for, at man ikke kan dømme Charlie Hebdo så let.

Satire kan nemlig ikke forståes uden for den kultur, som den udspiller sig i.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk