Forsker: Brasilien troede ikke, at de kunne tabe
I går rullede den tyske kampvogn ind over det brasilianske VM-hold og slog dem 1 - 7. Brasilien havde ellers alle fordelene på hjemmebane, men en forsker mener, at Brasilien slet ikke var forberedt på, at de kunne møde modgang - og derfor kollapsede holdet i kampen mod Tyskland.

I dag afgøres det om Tyskland skal spille mod Holland eller Argentina i finalen på søndag. (Foto: Shutterstock)

I dag afgøres det om Tyskland skal spille mod Holland eller Argentina i finalen på søndag. (Foto: Shutterstock)

Der var tirsdag aften indbudt til sambafest i Bela Horizonte, hvor Tyskland og Brasilien tørnede sammen i den første semifinale.

Den brasilianske fest blev dog hurtigt lukket ned, for Tyskland viste sig at være for stor en mundfuld for hjemmebaneholdet. Det lykkedes aldrig Brasilien at komme op i gear og sparke nogle mål ind hos Tyskland. Og det er ikke så underligt, mener forsker i sportspsykologi.

»Brasilien har været under et enormt pres, fordi de er værtsland, mistede angriberen Neymar og stod i semifinalen. De var simpelthen ikke forberedt på, at de kunne møde modgang, da de mødte Tyskland i går,« siger Carsten Hvid Larsen, der har en Ph.d. i talentudvikling og sportspsykologi på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og til dagligt arbejder han som sportspsykologisk konsulent hos Team Danmark.

Aftaler bliver brudt og tilliden daler

Man skulle tro, at selv de bedste hold har en plan b i baghånden, hvis kampen ikke skulle gå som forventet. Men ifølge Carsten Hvid Larsen er det sjældent tilfældet hos topholdene, og det kan give bagslag.

»Generelt er mange tophold ikke vant til at møde modgang, fordi de ofte vinder. Men når det så sker, at kampen ikke går som forventet, så har de svært ved at håndtere situationen. Det kan betyde at aftaler mellem spillerne ikke fungerer og tilliden daler på holdet,« siger Carsten Hvid Larsen.

Forsvaret skulle træde i karakter

Carsten Hvid Larsen arbejder blandt andet med at forberede fodboldhold på situationer, hvor de er under pres og der skal tænkes hurtigt. Han mener, at det er vigtigt, at fodboldtrænerne hos selv de største hold sørger for at forberede spillerne på situationer, hvor måltavlen er bagud.

»Det er videnskabelige bevist, at hold, der oplever modgang, kan have svært ved at komme tilbage i kampen. Det er svært at måle kamp for kamp, med i går skete der tydeligvis et kollektivt kollaps på det brasilianske hold,« siger han.

»Det er vigtigt, selv for de bedste hold, at man forbereder holdet på situationer med modgang, så de kan identificere problemerne i spillet og løse dem. Kampen mellem Tyskland og Brasilien skulle det brasilianske forsvar være trådt i karakter, og det samme skulle lederne for holdet,« siger han.

Du kan se et sammendrag af kampen mellem Brasilien og Tyskland her

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.