Forsker: Black Panthers sorte superhelt er gammel vin på nye flasker
Det er det samme plot og den samme biljagt i filmen Black Panther som i de fleste andre superheltefilm. Den eneste forskel er, at hovedpersonen er sort. Filmen viser en vigtig tendens i forhold til at gøre op med stereotyper, mener forsker.
Black Panther superhelefilm stereotyper diversitet

Black Panther minder om mange andre superheltefilm med den ene forskel, at hovedpersonen er sort. Læs med, når en forsker forklarer, hvorfor det har taget så lang tid, før vi fik den første sorte superhelt i en stor Hollywood-produktion. (Foto: Shutterstock)

Marvel's nye superheltesucces, Black Panther er »gammel vin på nye flasker, men samtidig en meget tiltrængt en af slagsen.«

Det siger ph.d.-studerende, Sabrina Vitting-Seerup, der forsker i medie- og kultur-repræsentationer på Københavns Universitet, i ugens podcast

»Det er den samme superheltehistorie, vi har set tusind gange, det er den samme biljagt i sorte SUV'er, det er et kendt plot med prinsen, der skal tage en vigtig beslutning med sit liv og står ved en skillevej. Alt det har vi set før.«

Alligevel er der noget nyt ved Marvels nyeste skud på stammen af superheltefilm. 

Hovedpersonen, T' Challa, aka Black Panther, spilles af skuespilleren Chadwick Boseman. Som er sort.

Det lyder måske ikke umiddelbart som noget bemærkelsesværdigt, men det er det faktisk.

Det er nemlig første gang, at en sort superhelt fylder biograflærrederne verden over i en produktion med så højt et budget og med så mange sorte skuespillere i castet generelt.

Lyt med i ugens podcast, hvor mangfoldighed i medierne bliver diskuteret, eller læs videre i artiklen herunder.

Du bliver, hvad du hører og ser

Det er da sent, at vi først ser en sort superheltefigur i en stor filmproduktion i 2018, tænker du måske, og problemstillingen har da også tidligere fået skuespillere til at boykotte Oscar-showet i 2016 under hashtagget #OscarsSoWhite.  

Årsagen til det sene gennembrud handler blandt andet om mediernes til tider ensidige repræsentation af etnicitet, køn og seksualitet, mener Sabrina Vitting-Seerup.

Det er nemlig ofte hvide mænd, der har erhverv som professorer, er værter på TV, eller optræder som skuespillere i Hollywoodfilm, forklarer hun i podcasten:

oscar statuette priser hvide mennesker diskriminering

På søndag den 4. marts 2018 kan du se, hvem der er heldige at få en Oscar-statuette med hjem. Hidtil har det hovedsageligt været hvide personer, der har fået tildelt prisen, hvilket skabte oprør blandt en række skuespillere i 2016. (Foto: Shutterstock).

»Hvis vi gang på gang kun viser mandlige fysikprofessorer, og de allesammen er hvide, og de allesammen er over 60, så sidder der jo ikke en 12-årig lille, sort pige og tænker: 'Det her kunne være mig'.«

Du bliver altså i høj grad formet af det, du hører og ser i medierne, hvilket er med til at åbne og lukke for eksempelvis jobmuligheder og studievalg. 

Derfor er Marvels nye Black Panther ifølge Sabrina Vitting-Seerup meget »tiltrængt«, fordi den gør op med den ellers herskende norm, hvor der typisk er hvide mænd i hovedrollen.

»Og så er det jo bare en fantastisk fed film oven i hatten,« tilføjer hun.

Diversitet sælger

Egentlig er det en forfejlet opfattelse, at de fleste kun ønsker at se hvide mænd i hovedroller på film.

Genrelt gælder det nemlig, at jo flere forskellige etniciteter, køn og seksuelle præferencer, der er repræsenteret i film eller kulturelle tilbud, desto større interesse fra publikum, forklarer Sabrina Vitting-Seerup i podcasten.

Det skyldes, at flere mennesker kan spejle sig i filmens karakterer, hvis den viser et bredt udsnit af befolkningen, fortæller hun og uddyber:

»De tre størst indtjenenende film i Hollywood sidste år, det var jo Star Wars - selvfølgelig -  hvor vi jo har en kvindelig hovedperson, Wonder Woman med en kvindelig hovedperson, og så Skønheden & Udyret med et dyr og en kvindelig hovedperson. Så her ser vi pludselig: 'Gud, det her er noget, vi kan tjene penge på'.«

superhelte repræsentation diversitet kvinder hovedroller

I 2017 blev superheltefilmen Wonder Woman et hit i verdens biografer. På billedet ses israelse Gal Gadot, der har hovedrollen i filmen. (Foto: Shutterstock)

»Jeg håber ikke, en sort superhelt er spændende om 20 år«

Som beskrevet i indledningen, er der ikke meget nyt ved plottet bag den nye film Black Panther. 

Alligevel fremstår filmen på en måde nyskabende, forklarer Sabrina Vitting-Seerup i podcasten.

»Fordi vi står placeret i et andet kulturelt udgangspunkt, fordi det er nogle andre kroppe og stemmer, der leverer replikkerne, er det pludselig spændende.«

De stereotyper, vi ofte møder i medierne, trænger til at blive udfordret, så vi kan få en højere grad af diversitet og derved åbne mulighederne for, at flere piger vil drømme om at blive professorer, og at vi kan se flere sorte skuespillere i hovedrollen i fremtiden.

»Og forhåbentlig om 10 til 20 år, så er det ikke overhovedet ikke spændende længere,« tilføjer Sabrina Vitting-Seerup i podcasten.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.