Forsker: Bevar det menneskelige i den digitale fremtid
Vi må ikke blive så fokuserede på data og målbarhed, at vi glemmer at give plads til at være hele mennesker, lyder budskabet fra forskeren i denne Ted Talk.
teknologi mennesket fremtiden

Fremtiden er digital, hører vi hele tiden, og allerede nu er teknologiske apparater som smartphones og computeren en fast del af hverdagen. Men vi må ikke glemme, hvad der gør os unikke som mennesker, påpeger en forsker i denne Ted Talk. (Foto: Shutterstock)

Fremtiden er digital, hører vi hele tiden, og allerede nu er teknologiske apparater som smartphones og computeren en fast del af hverdagen. Men vi må ikke glemme, hvad der gør os unikke som mennesker, påpeger en forsker i denne Ted Talk. (Foto: Shutterstock)

Da medieprofessor Douglas Rushkoff deltog i en teknologikonference for nylig, blev han chokeret over, hvor dystert den menneskelige fremtid blev præsenteret.

»Folk talte om, hvor det var bedst at placere sin sikkerhedsbunker, når klimakatastrofer eller en cyberkrig har ødelagt Jorden fuldstændigt,« forklarer Douglas Rushkoff, der er tilknyttet Queens University, i en Ted Talk fra september 2018.

Teknologi og avanceret sikkerhedsudstyr blev nævnt som menneskets eneste redning, men ifølge Douglas Rushkoff skal vi lede helt andre steder for at sikre vores allesammens fremtid.

Vi skal bevare det menneskelige og kreative ved vores eksistens: »Det er vejen til at kunne håndtere en usikker fremtid,« pointerer han i videoen, som kan ses herunder:

 

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Det unyttige gør os menneskelige

Men det er ikke så ligetil at overbevise andre om, at vi skal dyrke det ikke-målbare, forklarer Douglas Rushkoff:

»Kreativitet kan jo ikke puttes i en kasse. Det er rodet og skaber støj, men hvis vi holder op med at værdsætte den evne, er vi i fare for at miste det, der gør os menneskelige,« siger han i videoen.

Han nævner skypemøder og sociale medier, som noget der skaber afstand mellem mennesker og går imod det fysiske møde: 

»Et møde, vi har opdyrket gennem evolutionen, hvor det er muligt at afkode hinandens ansigtstræk og reaktioner helt tæt på,« som han siger.

Jo mere vi forlader os på teknologi, des mere fremmedgjorte bliver vi overfor os selv og hinanden, påpeger Douglas Rushkoff:

»Det handler ikke om, at vi skal lukke øjnene for teknologien, men i stedet tilpasse den til en human fremtid – ikke omvendt,« fortæller han og fortsætter:

»Vi skal ikke se kreativitet som noget besværligt og ulogisk, men i stedet fremme teknologi, der kan promovere kreativitet, så vi kan finde nogle gode løsninger på de problemer, vi har skabt for os selv i forhold til forurening og så videre.«

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vi kan kun selv være løsningen

Teknologi er altså ikke i sig selv svaret på verdens problemer.

I stedet er de menneskelige overvejelser, i forhold til hvordan vi vil behandle hinanden og efterlade kloden til fremtidens generationer, det vigtigste, ifølge Douglas Rushkoff.

»Vi må ikke tænke, at mennesker er problemet, og teknologien er løsningen. Vi skal kæmpe for de humane værdier og behandle hinanden med respekt og omsorg. På den måde vil der måske ikke være en verdens undergang at bekymre sig om,« slutter han sin Ted Talk.

Du kan høre mere om Douglas Rushkoffs tanker omkring teknologi og mennesker i videoen midt i artiklen.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker