Formand for forskningsråd: Film og podcasts kan ikke erstatte tidsskrifter
En film, podcast eller en udstilling bør være et alternativ til videnskabelige artikler, lyder det fra to forskere. Formanden for Det Frie Forskningsråd er positiv, men understreger, at tidsskrifter er uundgåelige for at kunne kvalitetstjekke forskningen.
Forskning formidling publicering populærkultur

Forskningsresultater formidlet på en udstilling bør være lige så anerkendt som en videnskabelig artikel, foreslår to forskere. (Foto: Shutterstock)

Forskningsresultater formidlet på en udstilling bør være lige så anerkendt som en videnskabelig artikel, foreslår to forskere. (Foto: Shutterstock)

Jagten på en kur mod kræft som dokumentarfilm, vikingers kampteknik som podcast og den seneste økonomiske forskning som udstilling.

To danske forskere foreslår, at der skabes et reelt alternativ til det, de kalder 'publiceringsræset'; den evige jagt på at få forskning publiceret i et fagfællebedømt tidsskrift. Et ræs, de mener har en række ærgerlige bivirkninger.

»Det er ikke sådan, at publicering i fagtidsskrifter eller akademiske bøger er irrelevant, men det er på tide, at andre typer af formidling får mindst lige så fremtrædende en rolle i forskningsformidlingen,« skriver forskerne Sine Plambech og Garbi Schmidt i et indlæg på ForskerZonen her på Videnskab.dk.

»Forskningspublicering i form af en film, en radiomontage, en podcast, en udstilling, samspil mellem skrevne ord og film eller andre kreative udtryk behøver ikke nødvendigvis gøre resultatet og formidlingen mindre akademisk relevant eller mindre valid,« lyder det i indlægget.

Læs indlægget her: Forskningsformidling skal ud af de tørre tidsskrifter

Forskning formidlet i film og på guidede ture

Sine Plambech er postdoc ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Garbi Schmidt er professor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

Mens Sine Plambech har formidlet sin forskning i trafficking gennem dokumentarfilm, har Garbi Schmidt fortalt om sin forskning i indvandringen på Nørrebro i guidede ture i den københavnske bydel.

Rådsformand: Fremragende idé, men…

Videnskab.dk har forelagt idéen for Peter Munk Christiansen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og formand for Det Frie Forskningsråd, der i 2015 uddelte 1,2 milliarder kroner.

Han anerkender, at der er en problematik omkring fokuseringen på publicering.

»Der er et pres oppefra på forskere om, at man skal publicere. Vi har systemer, der belønner antallet af publikationer. Alle forskere, der jævnligt sender artikler til især ansete tidsskrifter, kan mærke, at afvisningsraterne er stigende. Derfor kan jeg sagtens forstå, at mange oplever et 'publiceringsræs'. Og det er uheldigt, hvis vi bliver bedømt på antallet af publiceringer og ikke på, om det arbejde, vi laver, er af høj kvalitet og er interessant,« siger han.

Peter Munk Christiansen kan godt lide idéen om, at forskere formidler deres resultater på flere måder.

»Som et tillæg til den almindelige publicering er det en fremragende idé. Det synes jeg faktisk, at vi har en forpligtigelse til, og den bliver nok ikke altid taget alvorligt nok. Det ville være dejligt, hvis forskere var mere aktive på den måde,« siger formanden.

LÆS OGSÅ: Formidling gør forskere klogere

... svært at tjekke kvaliteten

Men Peter Munk Christiansen har svært ved at se de alternative metoder som en decideret erstatning for publiceringen.

»De anerkendte tidsskrifter er der, hvor resultaterne bliver gransket og endevendt af dygtige kræfter, så man har en stor sandsynlighed for, at det er valide og også interessante resultater,« siger formanden.

Forskningsresultater drukner i tidsskrifterne og derfor bør de udstilles eller blive til film, foreslår to forskere. (Foto: Shutterstock.)

I hans øjne er det ikke sådan bare lige at fagfællebedømte en film eller en udstilling på samme måde.

»Jeg skal ikke afvise, at det i enkelte tilfælde kan gøres på den måde, men det er svært at forestille sig, at man kunne få et effektivt kvalitetstjek ud af det. En film eller en udstilling ville altid blive en forsimplet udgave af noget, som ofte er meget kompliceret. Jeg kan ikke afvise, at det kan lade sig gøre i få tilfælde, men jeg har svært ved at se det blive brugt generelt,« siger Peter Munk Christiansen.

LÆS OGSÅ: Slip din viden løs - ny håndbog i forskningsformidling fra Videnskab.dk

Du kan læse hele Sine Plambech og Garbi Schmidts indlæg her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk