Forhistorisk gåde: Mystiske cirkler var måske et astronomisk værktøj
Fundet af to gigantiske hjulmønstre lavet af sten kaster muligvis et opklarende lys over en 100 år gammel arkæologisk gåde. Forskere bag et nyt studie foreslår, at hjulene blev lavet for at udpege, hvor Solen stod op i løbet af vintersolhvervet.

Lige siden piloter under Første Verdenskrig første gang spottede nogle gigantiske, geometriske mønstre på den mellemøstlige landjord, har regionen været hjemsted for en uløst, arkæologisk gåde.

Vi ved, at fortidens mennesker sten for sten byggede disse megamønstre, som er spredt over enorme landarealer i store dele af Mellemøsten.

Men hvorfor gjorde de det? Det har arkæologer søgt svar på de seneste hundrede år. 

Nu kan opdagelsen af to karakteristiske, hjulformede mønstre i Jordans Azraq oase måske give ny indsigt, skriver Livescience.com. Hjul-mønstrene er dateret til at være 8.500 år gamle, og det ene har muligvis haft en astronomisk betydning, mener forskerne.

»De fleste af egerne i hjulene er af en eller anden grund orienteret i sydøstlig-nordvestlig regning. De peger i retning af, hvor Solen står op i løbet af vintersolhvervet,« skriver forskerne i den publicerede artikel i det videnskabelige tidsskrift Journal of Archaeological Science.

Hjulene kan have haft flere funktioner

Om fortidens mønsterbyggere har haft en astronomisk intention, da de skabte de to hjulmønstre, kan dog ikke fastslås med hundrede procents sikkerhed. Blandt andet fordi den særlige retningsorientering af egerne kun kan udpeges i det ene af de to studerede hjul.

Spørgsmålet er, om det så bare er et rent tilfælde? I så fald, hvad var formålet med at bygge hjulene mon så?

Gary Rollefson, der er professor på Whitman College i Washington, mener ikke, man skal afskrive, at hjulene har været brugt som astronomisk vejviser, bare fordi der kun er indikationer tilstede i det ene tilfælde.

De forskellige hjulmønstre kan godt have haft flere forskellige funktioner, mener han. Eksempelvis kan tilstedeværelsen af små stenbunker i de to hjul indikere en mulig sammenhæng med fortidige begravelsesritualer.

»Tilstedeværelsen af stenbunker antyder en vis tilknytning til begravelser, da det ofte er en måde at behandle mennesker, når de er døde. Der er andre hjul, hvor der slet ikke er nogle stenbunker, hvilket tyder på forskellige funktionsmuligheder,« siger Gary Rollefson til Livescience.com.

Paralleller til Nazca-linjerne i Peru

Første gang der nogensinde blev udgivet en artikel om megaønstrene i Mellemøsten var i 1927. Dengang blev fænomenet på baggrund af stor fascination navngivet 'works of the old men': De gamle mænds værk.

Kaldenavnet har holdt ved lige siden. Det samme har fascinationen sammen med lysten til at forske og finde svar.

Forskere sammenligner de mellemøstlige mønstre med lignende geometriske linjer fundet i Nazca-ørkenen i det sydlige Peru kaldet Nazca-linjerne. 

»Værkerne demonstrerer specifikke geometriske mønstre og strækker sig fra et par få meter og op til flere kilometer, hvilket skaber paralleller til det velkendte system med geometriske linjer fra Nazca i Peru,« skriver forskerne i det nye studie, som ud over hjulmønstrene også har opdaget linjer, der ligner en slags 'porte'. 

Der er dog en markant forskel mellem Nazca-linjerne i Peru og de spektakulære mønstre i Mellemøsten.

Hvor de mellemøstlige hjul-mønstre har hele 8.500 år på bagen, er dateringen af Nazca-linjerne i Peru en hel del yngre, nemlig 200-700 år f.Kr.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.