Forelskelse er en tvangstanke
Gentagen håndvask, åbne-lukke ritualer. Tvangsstyrede handlinger er en bivirkning af forelskelse, og det er naturens måde at sikre sig på, at vi bliver sammen og opfostrer vores børn

Når vi er forelskede er vi næsten besatte af hinanden. Det har vi brug for, hvis vi skal være fælles om at tage os af et barn. (Modelfoto: Colourbox)

Når vi er forelskede er vi næsten besatte af hinanden. Det har vi brug for, hvis vi skal være fælles om at tage os af et barn. (Modelfoto: Colourbox)

Når man er forelsket, tænker man ikke på andet end den, man er forelsket i. Denne type af besættelse vakte Donatella Marazzitis nysgerrighed allerede i 1999.

Hun er professor i psykiatri og leder af Psykofarmakologisk laboratorium på Universitá di Pisa i Italien og havde længe behandlet mennesker med Obssesive Compulsive Disorder (OCD), det som man tidligere har kaldt tvangsneuroser.

Hun mente at kunne genkende det samme mønster hos forelskede og hos mennesker, som lider af (OCD.

Hendes undersøgelse af forelskede og personer med OCD var banebrydende og satte gang i, at flere andre forskere satte sig for at undersøge, hvad der sker i hjernen, når vi er forelskede.

Havde mindre serotonin

Når man lider af OCD, kan man ikke undlade at udføre handlinger på en helt bestemt måde, selv om man ved, at det ingen mening giver. Det er typisk tvangsmæssige handlinger som at tælle ting, gøre ting i den rette rækkefølge eller lignende.

Fakta

VIDSTE DU

Serotonin er et stof, der har en beroligende virkning på os. Depression behandles med at give hjernen mere tilgængeligt serotonin ved hjælp af de såkaldte lykkepiller.

Da Marazziti undersøgte personerne med OCD, kunne hun konstatere, at deres niveau af neurotransmitteren serotonin var 40 procent lavere end hos kontrolgruppen. Det samme resultat kom hun frem til, når hun undersøgte personer, som hævdede at være blevet forelskede inden for de seneste seks måneder.

Men ikke nok med, at denne gruppe havde markant mindre tilgængeligt serotonin i hjernen. De afveg også på andre måder fra normen.

Til sin overraskelse kunne Marazziti konstatere, at de forelskede også havde et langt højere niveau af stresshormonet cortisol i blodet end kontrolgruppen, der enten var single eller var i et forhold af ældre dato.

Social kontakt er nødvendig

Marraziti konkluderede, at disse hormonafvigelser fra normen kan give god mening set i en evolutionær optik. Det tyder på, at moderat stress hjælper os til at skabe social kontakt. Det gælder både mennesker som dyr.

Social kontakt er den første forudsætning, når man skal være så vild med hinanden, at man bare VIL være sammen hele tiden og tage sig af det lille barn, der kommer ud af det ni måneder efter.

Tankerne kredser konstant om HAM. Når man er forelsket, lytter man til følelserne. (Modelfoto: Colourbox)

Det forhøjede niveau af cortisol kan muligvis også forklare den manglende appetit, mange forelskede ofte oplever, fordi høje mængder cortisol godt kan få appetitten til at forsvinde.

Mændene havde i forsøgene desuden et langt lavere testestoron-niveau, der forbindes med aggression og sexdrive end kontrolgruppen. Kvinderne derimod havde et højere testestoron-niveau end deres uforelskede medsøstre.

Det medfører groft sagt, at de forelskede kvinder har et større sexdrive end de ikke-forelskede kvinder. De forelskede mænd derimod har et lavere sexdrive og er potentielt mindre aggressive end kontrolgruppen.

På den måde kommer det forelskede pars lyst til sex til at ligge på nogenlunde samme niveau. Og ikke som mange forhold af ældre dato: Kvinden synes, at manden vil hele tiden, nemlig tre gang om ugen, og manden synes, de aldrig dyrker sex, det sker kun tre gange om ugen.

Vi fokuserer på én person

»Det lave serotoninniveau sørger for, at vi holder fokus på den eneste ene. Vi vil gå gennem ild og vand for vores udkårne. Og ofte er det ikke specielt hensigtsmæssigt, det vi gør, hvis vi ser på det ud fra et rationelt synspunkt,« forklarer Donatella Marazziti over en mobiltelefon, mens hun er på svampejagt i skovene uden for Pisa.

Serotonin-niveauet er lavt hos folk med OCD, der for eksempel kanf inde på at vaske hænder 60 gange om dagen. (Modelfoto: Colourbox)

»Derfor mener jeg også, at OCD og beslægtede lidelser er bivirkninger af evolutionen. Vi blev forelskede for, at vi kunne holde sammen og opfostre vores afkom sammen. Men på grund af forskellige udløsende faktorer kan dette evolutionære træk gå i selvsving på andre områder end lige kærligheden,« siger hun.

Behandles med lykkepiller

»Jeg har erfaringer med adskillige patienter, hvor det er lykkedes at afhjælpe deres symptomer ved at hæve serotoninniveauet.«

»Det viser jo noget om, at det er det lave serotoninniveau, som gør, at personerne ikke er i stand til at modstå de impulser, der bliver sendt fra andre dele af hjernen,« siger Donatella Marazziti.

»Hvis serotoninniveauet er for lavt, er man tilbøjelig til at lytte overdrevent meget til sine følelser, og det giver jo god mening, når man skal holde sammen med den eneste ene for at sikre sine børns overlevelse. Men det er uhensigtsmæssigt, hvis det drejer sig om at vaske hænder 60 gange om dagen, eller at det tager en time for at komme ud af døren, fordi man skal tjekke at alle døre og vinduer er lukkede efter et helt bestemt mønster.«

»Det viser, hvordan evolutionen har indrettet os til kun at fokusere på vores udkårne. Et biologisk reaktionsmønster, der er så stærkt, at det styrer vores liv. Så forelskelse er rent faktisk en tvangstanke, og man kan tilsyneladende have symptomer som ligner OCD. Men forelskelsen kom først, og OCD er en bivirkning af et evolutionært træk, der skal føre arten videre.« forklarer Donatella Marazziti.

Om undersøgelsen

12 mænd og 12 kvinder blev undersøgt. De udfyldte et spørgeskema, hvor de ratede deres forelskelse. Prøver blev taget for serotoninniveauet og cortisolniveauet. De forelskedes niveauer for serotonin og cortisol var på niveau som hos patienter med OCD. Prøverne blev gentaget 18 måneder efter. Her var niveauet det sammen som den uforelskede kontrolgruppe. I de mellemliggende 18 måneder var de 24 mænd og kvinder enten i et forhold, hvor de ikke definerede sig selv som forelskede eller singler, der ikke var forelskede.

Ramt af OCD

I en undersøgelse stødte Donatella Marazziti på en patient, der søgte behandling for en seksuelt baseret OCD i fagsprog kaldet Compulsive -Impulsive Sexual Behaviors (C-ISB). Manden A var 32 år gammel og havde siden slutningen af teenageårene lidt af hyperseksualitet.

Han onanerede eller havde sex op til 30 gange om dagen. Som voksen fik han svært ved at holde på et arbejde, og han fyrede tit hele sin månedsløn af på en enkelt dag på prostituerede. Det resulterede i, at han udviklede en depression og blev indlagt. Marazziti gav ham forsøgsvis SSRI præparater i folkemunde kaldet lykkepiller og antikonvulsiv medicin, som normalt bruges mod epilepsi.

Efter tre måneder aftog hans seksuelle tvangshandlinger gradvis sammen med depressionen, og han nedtrappede og stoppede til sidst med at tage medicinens og kunne nu for første gang i sit liv have et normalt sexliv og oplevede for første gang at have en kæreste.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk