Forældre-snakken om sex gør unge bedre til at bruge kondom, men ændrer ikke på den seksuelle debut

De fleste forældre tager en snak om sex og sundhed, når deres børn er gamle nok. Nu har forskere kortlagt, hvilke effekter denne snak har. (Foto: Shutterstock)

De fleste forældre tager en snak om sex og sundhed, når deres børn er gamle nok. Nu har forskere kortlagt, hvilke effekter denne snak har. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 

De fleste kender fortællingen om 'blomsterne og bierne', og de fleste har som unge mennesker sikkert snakket med deres forældre om sex.

Nu tyder et nyt studie på, at disse snakke ikke har den store betydning for, hvornår vores seksuelle debut indtræffer, skriver The Telegraph.

En gennemgang af 30 tidligere studier på området indikerer nemlig, at forældres råd og snak om sex ikke har betydning for, hvornår unge mennesker har sex for første gang.

Det er i højere grad de unges jævnaldrende og faktorer som social popularitet, der er bestemmende for, hvornår unge får deres seksuelle debut, viser gennemgangen af de mange studier.

Omvendt viser det sig også, at snakken om sex ikke ansporer unge til - som en slags trodsreaktion - at have sex som endnu yngre, end de ellers ville, hvilket tidligere teorier ellers har sagt.

Gennemgangen viser dog også, at forældres snak om sex med deres børn ikke er helt frugtesløs. Den leder nemlig ofte til brug af kondom og en større bevidsthed omkring prævention.

»Man har forsket i forældres sex- og sundhedssamtaler i årtier, og vi ville gerne vide, hvor effektive samtalerne var, og se på, hvilke ting der gjorde samtalerne mere effektive,« siger en forskerne bag Laura Widman, lektor i psykologi ved North Carolina State University, ifølge The Telegraph.

I Danmark får unge mennesker i gennemsnit deres seksuelle debut som 16-årig, og det har de faktisk gjort siden 1950’erne. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.