Folket har talt: Dette er årets bedste naturfoto
Vinderen af publikumsprisen til Wildlife Photographer-konkurrencen er fundet.

Årets vinderfoto med titlen ‘Bushfire’. (Foto: © Robert Irwin, Australien)

Årets vinderfoto med titlen ‘Bushfire’. (Foto: © Robert Irwin, Australien)

En strøm af ild, der skærer sig gennem skoven i den australske delstat Queensland. 

Det var billedet, som fangede flest menneskers opmærksomhed og vandt publikumsprisen ved den 56. Wildlife Photographer of the Year-konkurrence.

Fotografen er australske Robert Irwin, søn af den TV-kendte ‘krokodillejæger’ Steve Irwin, som døde i 2006.

Sammen med sin familie driver han et dyrereservat og en zoologisk have, som skovbranden i billedet lå tæt op ad.

Selvom branden i billedet ikke endte med at løbe løbsk, er skovbrande en af de største trusler mod naturen i Australien. Klimaforandringerne bevirker flere ekstreme varme- og tørkeperioder, som øger risikoen for skovbrande i landet.

Skovbrandene, som hærgede dele af Australien fra 2019-2020, var ifølge WWF Verdensnaturfonden en af de værste dyrelivskatastrofer i nyere tid. Det vurderes, at over tre milliarder dyr enten døde eller på anden vis blev påvirket under brandene, som dækkede et område over fire gange så stort som Danmark.

Dyrenes kår i menneskets verden

Formålet med Wildlife Photographer of the Year er at sætte fokus på dyrenes og naturens forhold, gennem humor, empati og fascination. Konkurrencen afholdes af britiske Museum of Natural History og har årligt tusindvis af deltagere.

Under normale omstændigheder ville man kunne se de flotte og dramatiske billeder udstillet på Statens Naturhistoriske Museum, som desværre fortsat er lukket på grund af coronavirussen.

Indtil videre må man nøjes med at se billederne på computerskærmen hjemmefra. Du kan se flere af publikums favoritter og andre nominerede billeder nedenunder og finde den fulde samling på Wildlife Photographer of the Years hjemmeside.

Det sidste farvel. En dyrepasser i Kenya trøster en døende Sudan, den sidste levende han af arten nordlige hvide næsehorn. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Ami Vitale, USA) 

Redelige drømme. Fotografen af dette billede havde på fornemmelsen, af der var flyttet nogen ind i en kasse, som sad i et fyrretræ i hans have. Og ganske rigtigt fandt han to egern, som lå og puttede sig i en hyggeligt indrettede rede. Blandt publikums favoritter.(Foto: © Neil Anderson, UK)

Nærkontakt. En nysgerrig elg i Grand Teton National Park i Wyoming ser nærmere på en hund i en forbipasserende bil. Elge er store og uforudsigelige dyr, og hunden ser ikke videre bekvem ud. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Guillermo Esteves, USA)

Harekugle. En hun-snehare kæmper med kulden i de vindblæste skotske højlande. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Andy Parkinson)

Unge på klipperne. En seks måneder gammel sneleopardunge, som er blevet væk fra sin mor, søger ly blandt klipperne. Billedet blev taget i Tibet, hvor de sjældne katte modsat andre steder ikke jages af krybskytter. (Foto: © Frédéric Larrey, Frankrig)

Sameksistens. En legesyg asiatisk palmeruller-killing får et lift i en taske. Den forældreløse unge i billedet lever frit i en lille indisk landsby. Andre steder i verden holdes dens artsfæller fanget i små bure, hvor deres afføring bruges til at fremstille en særlig form for kaffe. (Foto: © Pallavi Prasad Laveti, Indien)

De rigtige havenisser. På Marco Island i Florida finder man ikke kun luksushoteller og smukke strande, men også de indfødte prærieugler, som bor i jorden. (Foto: © Karine Aigner, USA)

Et særligt øjeblik. Hr. og fru Bæver med deres unge. Fotografen har længet observeret bæverne omkring hans hjem og lagt mærke til, hvordan de påvirker landskabet. (Foto: © Oliver Richter, Tyskland)

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker