Folket har talt: Dette er årets bedste naturfoto
Vinderen af publikumsprisen til Wildlife Photographer-konkurrencen er fundet.

Årets vinderfoto med titlen ‘Bushfire’. (Foto: © Robert Irwin, Australien)

Årets vinderfoto med titlen ‘Bushfire’. (Foto: © Robert Irwin, Australien)

En strøm af ild, der skærer sig gennem skoven i den australske delstat Queensland. 

Det var billedet, som fangede flest menneskers opmærksomhed og vandt publikumsprisen ved den 56. Wildlife Photographer of the Year-konkurrence.

Fotografen er australske Robert Irwin, søn af den TV-kendte ‘krokodillejæger’ Steve Irwin, som døde i 2006.

Sammen med sin familie driver han et dyrereservat og en zoologisk have, som skovbranden i billedet lå tæt op ad.

Selvom branden i billedet ikke endte med at løbe løbsk, er skovbrande en af de største trusler mod naturen i Australien. Klimaforandringerne bevirker flere ekstreme varme- og tørkeperioder, som øger risikoen for skovbrande i landet.

Skovbrandene, som hærgede dele af Australien fra 2019-2020, var ifølge WWF Verdensnaturfonden en af de værste dyrelivskatastrofer i nyere tid. Det vurderes, at over tre milliarder dyr enten døde eller på anden vis blev påvirket under brandene, som dækkede et område over fire gange så stort som Danmark.

Dyrenes kår i menneskets verden

Formålet med Wildlife Photographer of the Year er at sætte fokus på dyrenes og naturens forhold, gennem humor, empati og fascination. Konkurrencen afholdes af britiske Museum of Natural History og har årligt tusindvis af deltagere.

Under normale omstændigheder ville man kunne se de flotte og dramatiske billeder udstillet på Statens Naturhistoriske Museum, som desværre fortsat er lukket på grund af coronavirussen.

Indtil videre må man nøjes med at se billederne på computerskærmen hjemmefra. Du kan se flere af publikums favoritter og andre nominerede billeder nedenunder og finde den fulde samling på Wildlife Photographer of the Years hjemmeside.

Det sidste farvel. En dyrepasser i Kenya trøster en døende Sudan, den sidste levende han af arten nordlige hvide næsehorn. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Ami Vitale, USA) 

Redelige drømme. Fotografen af dette billede havde på fornemmelsen, af der var flyttet nogen ind i en kasse, som sad i et fyrretræ i hans have. Og ganske rigtigt fandt han to egern, som lå og puttede sig i en hyggeligt indrettede rede. Blandt publikums favoritter.(Foto: © Neil Anderson, UK)

Nærkontakt. En nysgerrig elg i Grand Teton National Park i Wyoming ser nærmere på en hund i en forbipasserende bil. Elge er store og uforudsigelige dyr, og hunden ser ikke videre bekvem ud. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Guillermo Esteves, USA)

Harekugle. En hun-snehare kæmper med kulden i de vindblæste skotske højlande. Blandt publikums favoritter. (Foto: © Andy Parkinson)

Unge på klipperne. En seks måneder gammel sneleopardunge, som er blevet væk fra sin mor, søger ly blandt klipperne. Billedet blev taget i Tibet, hvor de sjældne katte modsat andre steder ikke jages af krybskytter. (Foto: © Frédéric Larrey, Frankrig)

Sameksistens. En legesyg asiatisk palmeruller-killing får et lift i en taske. Den forældreløse unge i billedet lever frit i en lille indisk landsby. Andre steder i verden holdes dens artsfæller fanget i små bure, hvor deres afføring bruges til at fremstille en særlig form for kaffe. (Foto: © Pallavi Prasad Laveti, Indien)

De rigtige havenisser. På Marco Island i Florida finder man ikke kun luksushoteller og smukke strande, men også de indfødte prærieugler, som bor i jorden. (Foto: © Karine Aigner, USA)

Et særligt øjeblik. Hr. og fru Bæver med deres unge. Fotografen har længet observeret bæverne omkring hans hjem og lagt mærke til, hvordan de påvirker landskabet. (Foto: © Oliver Richter, Tyskland)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.