Folk griber ind, hvis de ser gadevold
Nyt opløftende studie afliver myten om, at folk ikke blander sig, hvis du bliver overfaldet på gaden.
Ungdomsslagsmål

I 9 ud af 10 situationer vil mindst én tilskuer hjælpe dig, hvis du bliver angrebet på gaden. (Foto: Shutterstock)

I 9 ud af 10 situationer vil mindst én tilskuer hjælpe dig, hvis du bliver angrebet på gaden. (Foto: Shutterstock)

Du har sikkert set videoer af folk, der bliver overfaldet, bestjålet eller antastet på gaden, uden at nogen blander sig eller kommer dem til undsætning. 

Måske har du også en forestilling om, at det er normen: Regn ikke med hjælp fra fremmede, hvis du er i knibe på offentlig vej. 

I så fald kommer her en glædelig nyhed: Folk griber faktisk ind.

Forskere har kortlagt overvågningskameraers optagelser af konflikter på gaden i tre forskellige lande, og det viser sig, at fremmede griber ind i 9 ud af 10 situationer. 

»Det er en god modgift imod den overdrevent pessimistiske forestilling om, at tilskuere er passive. I 90 procent af situationerne blander folk sig faktisk, og det er en vigtig konklusion, som fortjener bred opmærksomhed,« siger Don Weenink, lektor ved Department of Sociology ved University of Amsterdam.

Han har ikke deltaget i det nye studie, men vurderet det for Videnskab.dk.

»Studiet piller ved forestillingen om, at folk bare går og kigger ned i deres egen mobiltelefon. Vi ser, at det offentlige rum ikke er så farligt, og at fremmede spiller en vigtig rolle i at forebygge konflikter i det offentlige rum,« lyder det fra lederen af forskningsgruppen bag studiet, Marie Rosenkrantz Lindegaard. Hun er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Studiet er et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet, Lancaster Universitet og Netherlands Institute for the Study of Crime and Law Enforcement. Det er lige udgivet i det videnskabelige tidsskrift American Psychologist. 

Konflikter i England, Holland og Sydafrika

Forskerne har nærstuderet 219 konflikter fanget på overvågningskameraer i Amsterdam i Holland, Lancaster i England og Cape Town i Sydafrika.

Uanset om du befinder dig i England, Sydafrika eller Holland, er sandsynligheden for, at du får hjælp, hvis du havner i en konflikt, lige stor. Folk griber ind i 90,9 procent af tilfældene eller 9 ud af 10 gange - typisk ved at prøve at skille parterne ad. 

Marie Rosenkrantz Lindegaard havde forestillet sig, at der ville være større kulturelle forskelle mellem de tre byer.

»Jeg har lavet meget forskning i Cape Town, hvor vold og kriminalitet er et problem, så det er nærliggende at tro, at folk ikke tør gribe ind. Men vi ser, at folk er lige villige til at gribe ind, uanset hvilket land de kommer fra,« siger Marie Rosenkrantz Lindegaard til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: »Banebrydende« metode: Videoovervågning skal forhindre vold mod offentligt ansatte​

Optog konflikter på overvågningskameraer

Forskerne gav operatører af skjulte kameraer i Amsterdam, Lancaster og Cape Town en liste med truende kropssprog, såsom at pege truende på folk, gribe fat i deres tøj eller skændes med vrede håndbevægelser og ansigtsudtryk.

I en periode på et halvt år zoomede medarbejderne ind og filmede, hver gang der opstod sådan en konflikt. 

Så udvalgtes 219 klip på baggrund af disse kriterier:

De indeholdt konflikt mellem mindst to individer, foregik i urbaniserede områder, politi- eller ambulanceredere var ikke til stede til at starte med, og videoernes kvalitet var så høj, at forskerne tydeligt kunne se sekvensen af handlingerne.

Kilde: Marie Rosenkrantz Lindegaard

Mennesker håndterer måske konflikter ens 

At folk fra tre forskellige lande er lige tilbøjelige til at blande sig, kan vidne om, at mennesker har nogle universelle måder at håndtere konflikter på, mener Marie Rosenkrantz Lindegaard.

»Når konflikter er så intensive, som vi ser i nogle af vores videooptagelser, falder vi mennesker måske tilbage til nogle basale reaktionsmønstre,« siger KU-forskeren.

Det nye resultatet spiller ind i en årelang diskussion inden for antropologien:

»Er det biologi eller kultur, der får os til at opføre os, som vi gør? Det spørgsmål er grundkernen i meget socialforskning, og hvad vi ser her er måske, at kulturen træder i baggrunden, når det sociale spidser til,« siger Marie Rosenkrantz Lindegaard.

Overvågningsbilleder

Til venstre: Manden i den hvide trøje angriber en anden mand på jorden og to tilskuere ser på. I midten: Tilskuerer kommer nærmere. Til højre: Der kommer flere til, og en mandling tilskuer i mørk trøje og bukser trækker voldsmanden væk fra offeret, imens en kvindelig tilskuer stiller sig imellem voldsmand og offer. (Foto: Lancaster University)

Kan vidne om en universel drukkultur

Mennesker er sociale dyr, så det er sandsynligt, at vi gerne vil hjælpe andre mennesker eller ikke har lyst til at se passivt til, hvis en slåskamp eskalerer, mener Don Weenink.

»Men at mennesker viser ensartet adfærd i de tre lande viser ikke i sig selv, at folk i forskellige kulturer udviser den samme opførsel,« siger Don Weenink til Videnskab.dk.

Alle studiets overvågningskameraer var sat op i underholdnings- eller forretningsdistrikter i centrale bydele og fangede især gader med butiksfacader, barer, parker, åbne pladser og stationsbygninger. Derfor er spørgsmålet, om vi kan forvente, at folk opfører sig forskelligt i disse områder, mener lektoren og fortsætter:

»Det er muligt, at kameraerne i de tre områder indfanger en opførsel, som gælder i drukkulturer i forskellige lande. Vi kan ikke udelukke, at det er derfor, folk opfører sig på samme måde i de tre områder.« 

Marie Rosenkrantz Lindegaard har et andet forbehold:

»I vores studie havde vi kun videomateriale fra storbyer, så man kan sagtens forestille sig, at folk, der bor på landet, ville opføre sig anderledes. En teori kunne være, at folk på landet kender hinanden, og derfor ville være mere tilbøjelige til at gribe ind. Forskning viser nemlig, at sociale relationer øger folks tendens til at blande sig i konflikter,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

Kameraer fanger »rodet og kompleksiteten«

Brugen af videokameraer giver os nye muligheder for at få indsigt i, hvordan virkelige konflikter udspiller sig, mener Don Weenink. 

Der er blevet lavet forskning i forbipasserendes rolle i det offentlige rum siden 1950’erne, men forskningen er hovedsagelig lavet i laboratorier, hvor man især har testet mindre alvorlige konflikter. For eksempel hvad folk gør, hvis de ser nogen tabe sin pung, fortæller Marie Rosenkrantz Lindegaard.

Kontrollerede eksperimenter er populære, fordi de giver præcision og styr på metoden. Men der er en risiko for, at afgørende kendetegn fra det virkelige liv går tabt i eksperimentet.

»Ny data, der viser rodet og kompleksiteten i virkelige slagsmål, er i sandhed en vigtig nyskabelse i bystander-forskning,« siger Don Weenink.

Den velkendte bystander-effekt optræder ikke

Resultaterne af det nye studie udfordrer dem fra kontrollerede forsøg. De finder nemlig en såkaldt ‘bystander-effekt’, hvor folk lader være med at gribe ind, fordi der er andre til stede.

Anderledes fandt forskerne i det nye studie, at tilstedeværelsen af mere end en person øger sandsynligheden for, at folk prøver at hjælpe.

Det kan skyldes, at de klassiske laboratorieforsøg måler sandsynligheden for, at hvert individ på stedet hjælper.

»Vores interesse var ikke at finde ud af sandsynligheden for, at hver enkeltperson foretager sig noget, men derimod om nogen i det hele taget griber ind. Det vil man jo gerne vide, hvis man har brug for hjælp,« siger Marie Rosenkrantz Lindegaard og fortsætter:

»Forskellen mellem eksperimenterne og vores studie er også, at vi kigger på ægte situationer ved hjælp af overvågningsbilleder, hvor der typisk er mange mennesker til stede. Det er situationer, som er svære at efterligne, så de minder om det virkelig liv, fordi de er farlige og chokerende.« 

Måske ville vi se flere folk, der ser passivt til, hvis vi havde adgang til overvågningbilleder af flere situationer, som ikke er farlige, med kun en eller to tilskuere til stede, mener hun.

LÆS OGSÅ: TED-talk med Vincent Hendricks: Vi er kollektivt stupide på internettet

LÆS OGSÅ: Forskere angriber klassisk psykologi-eksperiment

LÆS OGSÅ: Konflikter danner overraskende reaktioner i hjernen

Danskere hjælper også?

Forskningsgruppen bag det nye studie har også undersøgt tilskueres rolle i konflikter i København. Her er resultatet det samme som i England, Holland og Sydafrika.

»Jeg har boet i Amsterdam i 10 år og oplever stor forskel på københavnere og folk fra Amsterdam, men det er ikke det, vores studie fra København viser« siger Marie Rosenkrantz Lindegaard.

Resultatet fra København lyder, at minimum en person greb ind i 85 procent af de i alt 81 politianmeldte voldssager, som forskergruppen undersøgte.

Analyserne fra Danmark er ikke medtaget i det nye studie, fordi Danmark ikke gør brug af samme type overvågning som Holland, England og Sydafrika.

Det gør direkte sammenligninger vanskelige, forklarer Marie Rosenkrantz Lindegaard.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk