Folk født i 80’erne går oftere fra deres første partner, ifølge nyt studie
millenials

Holder forholdet eller ej? Det kan afhænge af din alder, hævder nyt studie. (Foto: Shutterstock) 

Holder forholdet eller ej? Det kan afhænge af din alder, hævder nyt studie. (Foto: Shutterstock) 

06 april 2022

Sammenlignet med folk, der er født i 1970’erne, er der betydeligt større sandsynlighed for, at 80’er-børn går fra den første partner, de bor sammen med.

Sådan lyder det fra forskere i et nyt studie publiceret i tidsskriftet Advanced in Life Course Research, hvor de har kigget nærmere på data fra over 3.000 personer født i årene fra 1974 frem til 1991. 

Det skriver University College London i en pressemeddelelse. 

Nærmere bestemt var personerne, som forskerne undersøgte, født i tre tidsrammer: 

  • 1974-1979
  • 1980-1984
  • 1985-1990

De blev efterfølgende observeret fra 1991 og frem til 2016, mens de var mellem 16 og 27 år gamle. 

Studiet, der har Alina Pelikh, økonom og demograf, som førsteforfatter, fandt, at personerne født i den ældste tidsperiode havde en 50-50 procent chance for enten at blive skilt eller blive sammen med den første partner, de boede sammen med. 

I den yngste tidsperiode gjaldt det, at de var betydeligt mere tilbøjelige til at blive separeret fra deres partner, lyder det i pressemeddelelsen.

For dem, der var født i de to ældste tidsperioder, blev således 25-27 procent skilt inden for de første to år, de boede sammen, mens andelen var helt oppe på 43 procent for dem i den yngste tidsperiode.  

»Vores resultater tyder på, at sammenlignet med ældre årgange, har de første samlevende forhold blandt millennials (født efter 1981, red.) ikke en tendens til at vare længe. Dette rejser interessante spørgsmål om den betydning, unge mennesker tillægger samliv og kvaliteten af disse partnerskaber, som har tendens til at være kortvarige,« fortæller Alina Pelikh, ifølge pressemeddelelsen. 

Studiet peger på, at en forklaring blandt andet kan være, at mange yngre voksne født i 1980’erne, i højere grad opfatter deres første samlevende forhold som en slags prøve-ægteskab, og de først senere livet ser ægteskabet som noget langsigtet. 

Studiet tyder på en stigende kompleksitet i overgangene i partnerskaber hos millennials, hvor mange i højere grad prøver sig frem med flere forhold, før de finder den, de ender at blive med, afslutter forskerne i pressemeddelelsen. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.