Gravid mumie opdaget for første gang nogensinde
mumie gravid første baby

Foto og skanninger af mumien overraskede forskerne. Der var ikke er tale om en mandlig præst, men snarere end ung, gravid kvinde. (Foto: Ejsmond et al., J. Archaeol. Sci., 2021)

Foto og skanninger af mumien overraskede forskerne. Der var ikke er tale om en mandlig præst, men snarere end ung, gravid kvinde. (Foto: Ejsmond et al., J. Archaeol. Sci., 2021)

Kilde: 
03 maj 2021

Arkæologer troede egentlig, de var i gang med at skanne en gammel egyptisk præst ved navn Hor-Djehuty, da de spottede knoglerne fra en lille fod nederst i maveregionen.

Og så måtte historien omskrives. Det viste sig nemlig, at forskerne stod med det første eksempel på en gravid mumie, der døde, da hun var omtrent 6 måneder henne og mellem 20-30 år gammel.

Men det svarer ikke på, hvorfor hun landede i den gamle præsts kiste. Derfor har kvinden nu fået navnet ’Den Mystiske Dame ved det Nationale Museum i Warszawa’.

Det skriver Sciencealert.

Mumien og sarkofagen havnede i Polen i 1826, da den blev doneret til Universitet i Warszawa.

Dengang troede man faktisk, der var tale om en kvindelige mumie, men i 1920 lykkedes det at tyde hieroglyfferne på siden af sarkofagen og mumiehylsteret. Og det fik dengang egyptologerne på sporet af den fornemme præst:

»Den skriftkloge præst af Horus-Thoth, tilbedt som tilrejsende guddom ved Djeme-bjerget, kongelig guvernør af byen Petmiten, Hor-Djehuty, af stemmer retfærdiggjort, søn af Padiamonemipet og dame af huset Tanetmin,« stod der på sarkofagen, ifølge Sciencealert.

mumie gravid kvinde

Sarkofagen var så fint udsmykket, at ægyptologerne tilbage i 1800-tallet først mente, der nok var tale om en kvinde, men hieroglyfferne snød dem til at ændre mening. (Foto: Ejsmond et al., J. Archaeol. Sci., 2021)

I 2016 viste en CT-skanning så, at mumien havde fine knogler og ingen mandlige kønsorganer, men til gengæld havde været udstyret med et sæt bryster.  

Med andre ord: Den 2.000 år gamle mumie havde på et tidspunkt forvildet sig ned i den forkerte kiste. Måske var det gravrøvere, der tænkte, at præstens sarkofag var mere værd, hvis de puttede en mumie i den, skriver Sciencealert.

Den Mystiske Dame har formodentlig været af rig byrd. Det var en sjælden luksus at blive balsameret, og under gasen fandtes mange amuletter. Hendes død kan forskerne fortsat gisne om:

»At der var høj dødelighed i forbindelse med graviditet og fødsler på det her tidspunkt er ingen hemmelighed,« siger Wojciech Ejsmond, der er arkæolog ved det polske Videnskabelige Akademi, til Sciencealert.

»Derfor tror vi, at graviditeten har haft en eller anden betydning for kvindens død.«

Studiet af den unge mor er udgivet i Journal of Archaelogical Science.

mumie i maven gravid

Skanninger af mumien viste, at der var et foster på mellem 26-30 uger i maven. (Foto: Ejsmond et al., J. Archaeol. Sci., 2021)

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.