Fodboldguide: Bliv klar til VM
Hvem er historiens bedste fodboldspillere, hvilken spillestil er mest succesfuld, og hvilke faktorer afgør de vigtige kampe? Vi har samlet en række spændende fodboldartikler, der gør dig VM-klar.

Kan Brasilien vinde VM på hjemmebane? I så fald bliver det 7. gang, at værtsnationen løfter det prestigefulde trofæ. (Foto: Shutterstock)

Kan Brasilien vinde VM på hjemmebane? I så fald bliver det 7. gang, at værtsnationen løfter det prestigefulde trofæ. (Foto: Shutterstock)

Så er det lige om lidt.

Millioner af fodboldelskere verden over vil være klistrede til TV-skærmene, når VM i fodbold skydes i gang på torsdag d. 12. juni.

Åbningskampen spilles i São Paulo, hvor værtsnationen Brasilien skal møde Kroatien.

Det er anden gang, at Brasilien er værter for den største begivenhed i fodboldverdenen, VM. Første gang var i 1950, hvor Uruguay vandt turneringen.

Selvom Danmark desværre ikke er med til dette års slutrunde, er der en masse god underholdning i vente, og fodbolden kommer uden tvivl til at blive heftigt diskuteret i løbet af den næste måneds tid - vores lille land kommer formentlig til at bestå af 5,5 millioner fodboldeksperter.

Her på Videnskab.dk vil vi gerne give dig en lille fordel, for vi har nemlig samlet en række spændende fodboldartikler, der kan gøre dig ekstra skarp op til VM-slutrunden.

Vi giver dig blandt andet insider-viden i diskussionen om, hvem der er den bedste spiller nogensinde, hvilke spillestile der er de mest succesfulde, og så selvfølgelig hvilke faktorer der bliver afgørende, når VM-finalen skal spilles.

God læselyst - og god kamp!

Derfor vil far og søn altid være uenige om alle tiders bedste fodboldspiller

Hvem er den bedste fodboldspiller nogensinde? Er Ronaldo og Messi bedre end Maradona og Pelé? Fodboldfans elsker at diskutere og debattere, hvilke spillere og hold der er bedst, men nu giver forskningen en forklaring på, hvorfor nogen foretrækker Messi frem for Pelé. Vores alder har nemlig stor indflydelse på, hvilke spillere, vi mener, er historiens bedste.

Afgør boldbesiddelse fodboldkampe?

Spanien har været blandt de mest dominerende fodboldlandshold de seneste 10 år, ikke mindst på grund af deres meget boldbesiddende spillestil. Men er meget boldbesiddelse ensbetydende med sejr? Hold, der har meget boldbesiddelse, vil over tid også få flest point, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, når hold, der er lige gode, skal mødes til VM.

Fodbold: Flere skader til holdet, der fører

Det er ikke altid sjovt at være stjernespilleren på det brasilianske, tyske eller argentinske landshold. Et svensk forskningsstudie har gennemgået tal fra VM i 2002, 2006 og 2010 og fundet ud af, at det kan være farligt at spille på det bedste hold, fordi fodboldspillere får flest skader, når deres hold er foran.

Hovedstød giver risiko for 'fodboldhjerne'

Smukt spil og en masse mål er vigtige ingredienser for, at et hold kan få succes til VM, men man skal heller ikke undervurdere et solidt forsvar med hovedstødsstærke spiller. Tjansen som forsvarsspiller kan dog potentielt være farlig, fordi forskningen har vist en sammenhæng mellem antal hovedstød, en fodboldspiller laver, og en dårligere hukommelse.

Hvorfor spytter jeg, når jeg træner?

Wayne Rooney, Bastian Schweinsteiger og Edin Dzeko gør det. Ja, selv brasilianske Hulk er blevet opdaget i at gøre det: Spytte, mens han løber rundt på grønsværen. Men hvorfor har sportsudøvere en tendens til at spytte, når de knokler rundt på banen? Det kan du få svar på i denne interessante artikel.

Fodbolddommere: Vi lader os ikke påvirke af pres

Dommerne har et stort ansvar for, at kampene til VM-slutrunden afvikles på en god og fair måde. Spørgsmålet bliver så, om dommerne kan holde hovedet koldt, når halvdelen af stadion råber efter, at der skal være frispark eller kort? Noget tyder på det, for et forskningsstudie viser nemlig, at de bedste norske fodbolddommere selv oplever, at de ikke lader sig påvirke af pres fra spillere, trænere og tilskuere.

Vigtige fodboldkampe afgøres af fysik

VM-finalen er en af de største sportsbegivenheder i verden, og der kommer til at være millioner af fodboldfans verden over, der ser dette års VM-finale blive afviklet på det legendariske Maracanã stadion i Rio De Janeiro. Vi ved endnu ikke, hvem finaleholdene bliver, men noget kunne tyde på, at det hold, der er fysisk stærkest, ender med at løfte trofæet. Læs her hvorfor.

Stephen Hawkings VM-bud

Det er langtfra kun redaktionen på Videnskab.dk, der er ramt af fodboldfeber. Her kan du se en video, hvor Stephen Hawking forudsiger, hvordan det kommer til at gå i den forestående VM-slutrunde og besvarer spørgsmål, om Englands chancer for at løfte trofæet, som de vandt tilbage i 1966.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.