Flere unge med etnisk minoritetsbaggrund uddanner sig
De etniske minoriteter i Danmark uddanner sig meget mere nu, end de gjorde for 20 år siden. Alligevel har især drengene vanskeligheder hele vejen gennem uddannelsessystemet, viser ny SFI-rapport.

Etniske minoriteter uddanner sig mere end for 20 år siden. Menpigerne klarer sig bedre end drengene. (Foto: Colourbox)

Etniske minoriteter uddanner sig mere end for 20 år siden. Menpigerne klarer sig bedre end drengene. (Foto: Colourbox)

Flere unge med minoritetsbaggrund uddanner sig i dag end for 20 år siden.

Men flere end gennemsnittet falder fra undervejs.

Det viser en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Rapporten følger de etniske minoriteter gennem det danske uddannelsessystem:

Fra folkeskolen til de videregående uddannelser, og videre ud på jobmarkedet efter endt uddannelse.

Forhold kan ændres

Selvom mange unge med etnisk minoritetsbaggrund kommer fra familier uden tradition for uddannelse, er det vigtigt for familierne, at deres børn får en god uddannelse i Danmark.

Men børnene støder ofte på problemer med sprog og paratviden i skolen, og har svært ved at blive accepteret på grund af deres baggrund. Blandt andet derfor falder de fra.

»Vi kan se, at barriererne ikke primært handler om de etniske minoriteters kultur, men om social arv og strukturelle forhindringer i skolesystemet. Og det er en god nyhed, for de forhold kan vi gøre noget ved,« siger seniorforsker Anika Liversage, der er en af forskerne bag rapporten.

Drengene har det sværest

Vanskelighederne rammer drengene hårdere end pigerne. Pigerne vælger ofte længere uddannelser og gennemfører dem, mens drengene nemmere havner i opposition til skolen og dropper ud.

En af grundene kan være, at pigerne tilbringer mere af deres fritid i hjemmet og derfor bruger mere tid på skolearbejdet. Forskningen viser desuden, at drengene i højere grad oplever forskelsbehandling i skolen.

De bliver ofte på forhånd stemplet som ballademagere og straffet for mindre foreteelser. Det kan få drengene til at trække sig fra skolen og finde deres fællesskab andetsteds.

Lavet i samarbejde med SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.