Flere end nogensinde deltog i Bestil en Forsker 2018
Bestil en Forsker er en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Forskere rejser landet tyndt under festivalen og deler deres viden med befolkningen.
bestil en forsker

Bestil en Forsker er en foredragsordning, hvor alle kan bestille et gratis foredrag under Forskningens Døgn. Her besøger Jørgen Mikkelsen fra Rigsarkivet Borchs Kollegium i København. (Billede: Videnskab.dk)

Bestil en Forsker er en foredragsordning, hvor alle kan bestille et gratis foredrag under Forskningens Døgn. Her besøger Jørgen Mikkelsen fra Rigsarkivet Borchs Kollegium i København. (Billede: Videnskab.dk)

I hele landet blev der under Forskningens Døgn afholdt foredrag i forbindelse med Bestil en Forsker-ordningen, der for andet år i træk var administreret af Videnskab.dk

bestil en forsker

Bestil en Forsker er slut for i år. Forskere kan melde sig på banen til Bestil en Forsker 2019 fra 1. december. Har du lyst til at bestille et foredrag, åbner vi for bestillinger omkring 1. marts 2019.  (Illustartion: Videnskab.dk og Forskningens Døgn)

Bestil en Forsker satte igen i år rekord med 297 tilmeldte forskere, der tilsammen udbød 337 unikke foredrag. Sidste år deltog 294 forskere med 327 foredrag. 

Emnerne berørte mange forskellige discipliner og fag – alt fra dansk salmehistorie, bosætningsmønstre i Region Sjælland, kvantebiologi og den seneste forskning indenfor Alzheimers.  

Det blev til 528 foredrag på gymnasier, folkeskoler, arbejdspladser, biblioteker, kulturhuse, caféer og private hjem i hele landet.

Målet med Bestil en Forsker er blandt andet at formidle forskning til grupper, der ikke normalt er i berøring med forskning, ved at gøre det nemt at bestille foredrag med eksperter inden for et bestemt område. 

Forskere var på besøg hos SKAT

Videnskab.dk var med, da medarbejderne på SKAT-kontoret '3. part' i Østbanegade i København fik mulighed for at lære mere om komplekse tal, teoretisk matematik og prissætning.

Lise Marie Bendixen og Helle Aslak er begge ansat ved SKAT i København. Hvert år arrangerer de en medarbejderdag, hvor de ansatte på kontoret får besøg af en forsker i forbindelse med Forskningens Døgn. (Billede: Videnskab.dk)

»Vi bruger Bestil en Forsker til at lave en medarbejderdag, som giver medarbejderne ny viden og inspiration. Vi vælger bevidst oplæg, der ikke relaterer sig direkte til vores daglige arbejde, fordi det ikke er en kompetenceudviklingsdag,« siger Lise Marie Bendixen, der hvert år – sammen med kontorchef Helle Aslak – arrangerer en dag for kontorets ansatte, hvor de får besøg af tre forskere i forbindelse med Forskningens Døgn.

Lise Marie Bendixen fortæller også, at hun er begejstret for det store og varierede udbud af Bestil en Forsker-foredrag, som gør det muligt at lave disse alsidige medarbejderdage år efter år. 

Forskere kommer rundt i alle hjørner af landet

Det første oplæg blev givet af Jesper Lützen, der er professor i matematik på Københavns Universitet. Han holder foredrag om komplekse tal, differentialregning og rummets natur, så da han så, at SKAT havde bestilt hans foredrag om 'Komplekse tal og deres historie', måtte han lige ringe til dem og sikre, at der ikke var sket en fejl.

»Det har altså ikke noget med SKAT at gøre,« siger Jesper Lützen, som i løbet af sin karriere har afholdt mere end 100 foredrag i forbindelse med foredragsordninger som Bestil en Forsker. 

Jesper Lützen er professor i matematik på Københavns Universitet. Under Forskninges Døgn 2018 var han på besøg hos SKAT på Østerbro i København, hvor han gav foredraget "De komplekse tal og deres historie". (Billede: Videnskab.dk)

Selvom Jesper Lützen normalt kun »kommunikerer med SKAT i forbindelse med selvangivelsen,« så er han begejstret for muligheden for at komme ud og formidle forskning til vidt forskellige mennesker.

»Inden Forskningens Døgn læste jeg, at Søren Pind opfordrede folk til at besøge de mange spændende arrangementer. Det var et skulderklap at mærke, at Forskningsministeriet bakker op om vores engagement. Det gav ekstra motivation,« siger Jesper Lützen.

Formidling kan eksponere forskning

En anden forsker, der var på besøg hos SKAT, var Stefan K. Sløk-Madsen fra CBS. Foredraget handlede denne gang om prissætningsstrategi og teori, og hvordan det kan gavne virksomheder at reflektere mere over, hvordan de prissætter varer.

For tredje år i træk deltog Stefan K. Sløk-Madsen fra CBS i Bestil en Forsker med foredrag "Hvorfor koster varer, hvad de koster". (Billede: Videnskab.dk) 

»Mange virksomheder tænker ikke meget over, hvordan de prissætter deres varer. Det kan gavne virksomheder at have en prissætningsstrategi, men det er min oplevelse, at rigtig mange ikke har overvejet dette særlig nøje,« siger Stefan K. Sløk-Madsen.

Det er tredje år i træk, at han er med i Bestil en Forsker-ordningen. For Stefan K. Sløk-Madsen var en af grundene til at være en del af Bestil en Forsker, at han kunne eksponere og formidle sin forskning til et bredt publikum, der sjældent hører om emnerne i hans forskningsfelt.

»Når jeg holder foredrag, er det normalt ved private virksomheder, og jeg må indrømme, at jeg blev en smule overrasket over at være booket her hos SKAT. Jeg håber faktisk ikke, at mit foredrag er for slagkraftigt, og SKAT lærer for meget af prissætningsstrategi og teori!« siger han.

Mødesteder for forskere og befolkning

Alt i alt en inspirerende dag for de ansatte ved SKAT, der gik derfra med en større viden om komplekse tal og prissætningssteori, samt et indblik i forskernes verden.

»Generelt tror jeg ikke, at man kan vide for meget. I det job vi har, er det for mig at se vigtigt at kunne skue ud over skyklapperne og ikke bare fokusere smalt på vores lille niche i skat – for mit vedkommende selskabsskat,« siger Ivan Poulsen, der er ansat i afdelingen.

Forskerne gik derfra med erfaringer i at formidle til mennesker, der ikke kommer fra deres felt – noget som er med til at skærpe deres forskning.  

Greve Gymnasium

I år tog knap 300 forskere rundt i landet og mødte befolkning forskellige steder under Forskningens Døgn. Der blev afholdt mere end 500 foredrag på skoler, i virksomheder og sågår i private hjem. (Billede: Videnskab.dk)

»Ligesom forskningen taler ind i formidlingen, giver formidlingen også materiale til videre forskning, fordi man får afprøvet nogle af de teorier og begreber, man arbejder med i sin forskning.« siger Stefan K. Sløk-Madsen.

»Når jeg siger til dem, jeg besøger, at de ikke prissætter deres varer rigtigt, bliver de selvfølgelig provokeret, men det har flere gange resulteret i, at jeg har fået input til min forskning, fordi de gerne vil bidrage med data og oplevelser fra deres egen hverdag. Det styrker min forskning,« siger han.

Udover at oplyse mennesker og skærpe forskningen, skaber Bestil en Forsker også et rum, hvor mennesker mødes, relationer dannes, og man får et indblik i en verden, man normalt ikke er en del af.

Forskerne møder dele af befolkningen som de måske normalt ikke besøger, og publikum bliver klogere på en verden, fyldt med kunsthistorie, nanoteknologi og hjerneforskning, og kan få svar på alle de spørgsmål de brænder inde med.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: