Fire råd: Sådan taler du med en konspirationsteoretiker
To forskere råder dig til at holde hovedet koldt og komme din modstander i møde.
konspiration conspiracy 5g vaccine tinfoil corona

Der findes flere konspirationsteoretikere, der tror, at Bill Gates og 5G-netværker har forbindelse til coronapandemien. Hvordan taler du på en fornuftig måde med konspirationsteoretikere uden at miste besindelsen? (Foto: Shutterstock)

Der findes flere konspirationsteoretikere, der tror, at Bill Gates og 5G-netværker har forbindelse til coronapandemien. Hvordan taler du på en fornuftig måde med konspirationsteoretikere uden at miste besindelsen? (Foto: Shutterstock)

COVID-19-pandemien og den efterfølgende økonomiske krise har pustet nyt liv i et væld af konspirationsteorier.  

I internettets kroge deler personer teorier om, at coronavirussen i virkeligheden er et biokemisk våben skabt af den kinesiske regering.  

Andre grupper mistænker mobilnetværket 5G for at gøre folk syge.  

I løbet af dit liv er du højst sandsynligt stødt på mindst én konspirationsteoretiker. Prøv at tænke tilbage på jeres samtale.  

Var det svært at tage personen seriøst? Lyttede I til hinandens argumenter? Eller endte I ud i et intenst skænderi i stedet for en fornuftig dialog? 

Videnskab.dk har talt med forskerne Kasper Grotle Rasmussen og Rikke Alberg-Peters, der har flere råd til dig, som måske har en ven eller et familiemedlem, som er konspirationsteoretiker, og som du finder det svært at tale med. 

Men først skal vi have en vigtig pointe på plads. 

Vi er alle konspirationsteoretikere 

Inden du går ind i en diskussion med en konspirationsteoretiker, er det vigtigt at forstå, at alle mennesker på et tidspunkt i deres liv har været konspirationsteoretikere: 

»Konspirationsteorier i sig selv er en menneskelig måde at tænke på,« forklarer Kasper Grotle Rasmussen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, hvor han blandt andet forsker i konspirationsteorier, og hvordan de påvirker det politiske liv i USA. 

»Vi tænker alle på en måde, der et eller andet sted gør os til konspirationsteoretikere. Vi er det bare på forskellig vis og i forskellige grader. Konspirationsteorier er ikke unormale, de er ikke sygelige. Det er ikke kun noget, der findes ude på de yderste politiske fløje«.  

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen bruger mennesker konspirationsteorier som en forklaringsmodel, der fjerner tvivl og tilfældigheder, fordi teorien forudsætter, at der er nogle personer, som har planlagt de negative begivenheder, vi ser omkring os i verden, som for eksempel coronapandemien. 

»Kriser og konflikter har fyldt en del i de seneste år. Vi kan se en vis form for opblomstring (af konspirationsteorier, red.). Vi kan dog ikke konkludere, at der er flere end nogensinde før, da konspirationsteorier har skiftet status,« siger Kasper Grotle Rasmussen.

Hvis man går 100 år tilbage i tiden var det mere alment accepteret at tale om konspirationsteorier, men siden 1960'erne - og i særdeleshed siden Kennedy-mordet – har man i større stil set konspirationsteorier blive latterliggjort, hvor idéen om 'sølvpapirshatten' også er blevet mere udbredt, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

Alternative fakta & psudovidenskab


Når konspirationsteoretikere bruger alternative fakta, stammer det typisk fra pseudovidenskab. 

Pseudovidenskab er formidlingen af udokumenteret videnskab, hvor videnskabelige ord er præsenteret i en kontekst, der reelt er uden videnskabeligt indhold. 

Læs mere i artiklen 'Sådan spotter du fupforskning og psudovidenskab'.

I Videnskab.dk's manifest får du også konkrete råd til, hvordan du selv tjekker troværdigheden af en historie.

Råd nummer 1: Vær åben 

»Man er nødt til at starte dialogen et sted. Man skal lade være med at sygeliggøre eller latterliggøre en teori, men i stedet være åben og forstående,« siger Kasper Grotle Rasmussen, der mener, at den høje eksposition for konspirationer under coronapandemien er udtryk for en større tendens: kampen om sandheden. 

»Kampen for at få lov til at definere rigtigt og forkert er rigtig stor lige nu. Når konspirationsteoretikere møder dem, der ikke tror på disse teorier, så slår det gnister«.

»Vi skal prøve at mindske den splittelse, som det er med til at skabe i samfundet. Derfor skal man møde konspirationsteoretikere med et åbent sind,« forklarer Kasper Grotle Rasmussen, der understreger, at det ikke betyder, at man skal acceptere de ting, der bliver sagt.  

Det handler i stedet om at finde en måde at diskutere på. 

Råd nummer 2: Kom 'milde' konspirationsteoretikere i møde

Når konspirationsteoretikere forsøger at påvise eksistensen af skurke og sammensværgelser, skal man forsøge at møde dem på midten, mener Rikke Alberg-Peters, der er lektor og ph.d. på det nationale videncenter HistorieLab, hvor hun blandt andet forsker i konspirationsteorier: 

»Man kan møde konspirationsteoretikere på grundforudsætningen om, at 'det selvfølgelig er rigtigt nok, at man i princippet ikke kan vide, om en konspirationsteori ikke er sand'. Samtidig kan man stille spørgsmålstegn ved, om det er en normal samfundstilstand, at konspirationer og komplotter finder sted«. 

Det modsatte er nemlig tilfældet, fortæller Rikke Alberg-Peters.

Magtmisbrug og cover-ups er ikke hverdag i Danmark, og derfor kan man ifølge hende oftest møde de mindre hardcore konspirationsteoretikere på grundlaget om, at man som udgangspunkt kan have tillid til det politiske system i Danmark. 

Råd nummer 3: Forvent ikke at omvende alle

Når man til gengæld skal tale med de mere hardcore konspirationsteoretikere, skal man være klædt ordentligt på. 

»Du skal nok forberede dig på, at dine argumenter på et eller andet tidspunkt kommer til kort, fordi mange konspirationsteoretikere henviser til såkaldte 'rapporter' og 'videnskabelige kilder'«.

Rikke Alberg-Peters fortæller, at man skal gøre sig det klart, at en konspirationsteori aldrig kan modbevises eller falsificeres.  

Konspirationsteoretikeren vil altid kunne finde nye argumenter eller beviser, der angiveligt bekræfter teorien. 

Hvis der ikke findes håndfaste beviser, vil fraværet af beviser blot bekræfte ham eller hende i, at nogle holder noget skjult - eller i værste fald – at DU er en del af komplottet. 

 

»Det er svært at være kritisk overfor alternative fakta og kilder, som du ikke selv kender til eller har læst, og her kan dine argumenter lynhurtigt komme til kort, fordi konspirationsteoretikere er så sikre på deres egne argumenter,« siger Rikke Alberg-Peters.

Råd nummer 4: Brug humor og vær forsigtig

Hvis din bror, søster, mor eller far er konspirationsteoretiker, kan det være vanskeligt at tale med dem om det over middagsbordet.  

»Når det handler om private relationer, kan man jo blive dødelige uvenner, hvis man tackler situationen forkert. Man har set eksempler fra USA, hvor konspirationsteoretikere vender sig væk fra venner og familie til fordel for andre, der tror på de samme teorier,« siger Kasper Grotle Rasmussen. 

Konspirationsteorier Corona spørgsmål dialog

Ifølge Rikke Alberg-Peters er det en god idé at spørge interesseret ind til en konspirationsteoretikers idéer for at komme personen i møde. (Illustration: Thøger Junker).

Derfor er det vigtigt at tænke over, hvorfor man gerne vil tale om sin bekendtes holdning. 

»Man vil jo gerne begynde en dialog eller en debat, men hvis man går for offensivt til værks, får man absolut ingenting ud af det,« fortæller han. 

Rikke Alberg-Peters er enig med sin kollega og mener, at man enten kan bruge humor eller vise oprigtig interesse. 

»Nogle gange kan man måske være lidt drillende og spørge 'Arh, er det nu så sandsynligt?'. Man kan også vise interesse ved at spørge 'Hvorfor tror du egentlig på det?'«. 

Vi har alle et samfundsansvar 

Rig eller fattig. Ung eller gammel. Højt- eller lavtuddannet.  

Forskning viser, at alle kan være konspirationsteoretikere. Generelt er konspirationsteoretikere meget oplyste efter en stor mængde research, men de koder deres tilegnede oplysninger ind i en særlig kontekst, som ikke er videnskabelig funderet. 

For at sikre, at vi i fremtiden kan kvalitetssikre den offentlige debat, skal vi tage en diskussion om, hvad der er rigtigt og forkert i vores samfund, mener Kasper Grotle Rasmussen: 

»Politikerne har et ansvar for at sikre maksimal åbenhed om beslutningsprocesserne. Medierne har et ansvar for at dæmpe sensationsvinklen mest muligt,« siger han.

»Sociale medier har også et ansvar, som de først nu er begyndt at løfte, hvor man fjerner falsk indhold fra for eksempel QAnon (amerikansk konspirationsteori omhandlende den 'dybe stat', red.). Vi har alle sammen et ansvar for at prøve at være mere kildekritiske.« 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk