Filosofi er for alle
Filosofien må ikke opfattes som lukket land, for den oprinder i mennesket selv og skal derfor kunne tale til alle. På den nye filosofiblog på Videnskab.dk vil forskerne gøre deres for at ændre på danskernes forhold til filosofi.

Filosofien tager sit udgangspunkt i mennesket.

Som videnskab søger den at behandle - og måske finde svar på - de allermest centrale spørgsmål her i livet.

Såsom hvad der er et godt samfund?

Fakta

Hvordan er verden skruet sammen?

Og hvad kan vi egentlig vide om den?

Alligevel bliver filosofien ofte opfattet som svært tilgængeligt land for det helt almindelige menneske. Som et feltområde kun for de indviede og uden relevans for de mange.

Anne-Marie Søndergaard Christiansen, Adjunkt, Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet
Kontakt: amsc@ifpr.sdu.dk, tlf. 6550 3630
Profil på SDUs hjemmeside
Forskningsområder: Etik, etisk erfaring, aristolisk naturalisme, dydsetik og Wittgensteins filosofi.

Men det er helt forkert, mener forskerne bag den nye filosofiblog på Videnskab.dk. Filosofien er bestemt ikke afskåret fra den almindelige verden, pointerer forskerne. Nærmere det modsatte.

Ikke aflåst

Bag bloggen står fem forskere, der skiftes til at skrive indlæg. Alle er de fagfilosofiske forskere med hver deres unikke tilgang til og forståelse af, hvad filosofi er. Fælles for dem alle er imidlertid en forståelse af filosofi som andet og mere end blot et snævert, akademisk forskningsområde.

»Filosofien skal ikke ses som en videnskab, der er aflåst,« siger Frederik Mortensen; en af forskerne bag bloggen.

Til daglig er han ph.d.-studerende ved Institut for Etik og Religionsfilosofi på Københavns Universitet.

Filosofi til folket!

Det er en pointe i sig selv, at inspirationen til den filosofiske tænkning netop hentes i menneskets møde med verden og i vores liv med og mod hinanden. Videnskaben har derudover stor betydning for den måde, vi tænker og forstår vores liv og samfund på.

Filosofien skal derfor hverken ophøjes eller indespærres, men tværtimod formidles ud til de mennesker, som den udgår fra. Og det er netop det, der ligger forskerne på sinde: At bringe filosofien ind i det almindelige menneskes liv.

Frederik Mortensen, PhD-studerende, Centre for Naturalism and Christian Semantics, Afdeling for Systematisk teologi, Teologisk Fakultet, Københavns Universitet
Kontakt: fmo@teol.ku.dk, tlf. 353-23718
Profil på KUs hjemmeside
Forskningsområder: Filosofisk antropologi, metafysik og religionsfilosofi.

bloggen vil de derfor forsøge at kombinere den filosofiske tænkning med andre og mere jordbundne sfærer i livet. Læs med, når de fem forskere debatterer det abstrakte - helt konkret.

De fem bloggere er:

Søren Overgaard, Post-doc, Center for Subjektivitetsforskning, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Kontakt: s.overgaard@hum.ku.dk, tlf. 35328689 Web: www.cfs.ku.dk Profil på KUs hjemmesideForskningsområder: Bevidsthedsfilosofi, social kognition, perceptionsfilosofi og filosofisk metode

Caroline Schaffalitzky de Mukadell, Studielektor, Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet Kontakt: csm@ifpr.sdu.dk Profil på SDUs hjemmeside Forskningsområder: Forsker primært i emner inden for videnskabsteori og religionsteori, men beskæftiger sig også med etik og politisk filosofi.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.