Film og serier bruger computerspils dramaturgi
Computerspil sætter sine aftryk i flere og medier. Serier som 24 timer og Lost, film som Inception og Ringenes Herre samt tv-universet Ramasjang, er tydeligt inspirerede af computerspils fortællearkitektur.

Film som The Beach bruger computerspil som en referenceramme, alle kan forholde sig til. (Filmplaket lavet af Concept Arts)

Film som The Beach bruger computerspil som en referenceramme, alle kan forholde sig til. (Filmplaket lavet af Concept Arts)

Computerspil er i dag en fuldstændig integreret del af unge og yngres referenceramme.

For især mænd helt op i 40’erne er det nærmest et tegn på manglende dannelse, hvis man aldrig har hørt om Donkey Kong, Pac-Man og Doom. Derfor siver spillenes fortælleform dybere og dybere ind i andre medier som film og tv-serier.

Det er hovedpointen i bogen ’Computerspil og de nye mediefortællinger’, som lektor i medievidenskab på Syddansk Universitet Bo Kampmann Walter står bag.

»Mange af dem der står bag film og tv-serier i dag er vokset op med computerspil. De slæber deres virkelighed med ind i scenerne. For 200 år siden havde det været Goethe, der satte sit præg på andre fortælleretninger. I dag er det computerspil,« siger Bo Kampmann Walter.

The Beach 'nintendofiserede' verden

Selv i film, der umiddelbart synes langt fra computerspillenes univers, spiller spil en central rolle i fortællingen.

I filmen The Beach, hvor en flok velfærdshippier skaber deres eget samfund langt fra civilisationen, holder fornægtelsen af fremskridtet kun så længe, der er batterier til deres Nintendoer, og i en af filmens centrale scener bliver hele virkeligheden nintendoficeret. Hovedpersonen Richard, spillet af Leonardo DiCaprio, bliver forvist fra hippielandsbyen og overladt til sig selv i de omkringliggende skove, hvor han synker hen i ungdommeligt vanvid.

Filmen viser, hvordan Richard degenererer fra sin egen menneskelighed til udelukkende at leve ud fra paranoide instinkter, ved pludselig at placere ham i en pixeleret Nintendo-virkelighed.

»I et kort øjeblik er Richard ikke en levende karakter, men en pixeleret figur, en avatar, der i abrupt hysteriske ryk indsamler point, passerer spilobjekter og krydser forhindringer og dermed bliver centrum i en ludologisk ramme,« siger Bo Kampmann Walter.

Computerspil sætter referencerammen

Det interessante er, at filminstruktøren, forfatteren og manuskriptforfatteren betragter computerspil som en del af Leonardo DiCaprios figurs' referenceramme.

Fakta

Levels: Baner i spillet, som spilleren kommer videre til

Experience-point: Erfaring, der gør en karakter stærkere

Cutscenes: Computeranimerede filmsekvenser, der typisk binder baner sammen

Richard skal fremstå som en normal person, og da filmen havde premiere i år 2000, var computerspil en del af den almindelige reference for mænd i 20'erne.

»Den verden, Richard søger tilflugt i som et værn mod en truende yderverden, og den virkelighed, som udgør hans sikre referencegrundlag, er netop computerspillenes, tegneseriens og de ny-mytologiske filmklassikere,« skriver Bo Kampmann Walter i bogen.

’Computerspil og de nye mediefortællinger’s centrale pointe er, at computerspil er blevet motoren i andre fortælleformer. Det, som Bo Kampmann Walter kalder den ludiske dominans.

»Film og tv-serier er blevet mere ”computerspil” end aristoteliske, boglignende objekter med begyndelse, midte og slutning og helte og antihelte,« siger Bo Kampmann Walter.

Inception er level-baseret historie

Han nævner, hvordan en række nyere film bruger en level-baseret fortælleteknik frem for den traditionelle teknik.

En film som Inception foregår helt bogstaveligt på levels, hvor karakteren, der i øvrigt også bliver spillet af Leonardo DiCaprio, søger dybere og dybere ned i drømmelag. For at komme ned til næste lag, kræver det, at han overvinder en boss.

Det er et greb, der er direkte hentet fra computerspil, hvor det oftest kræver, at man besejrer en særlig stærk modstander for at komme videre til næste bane.

»Man kan se udviklingen i Peter Jacksons filmatisering af Ringenes Herre-trilogien. Den første film følger en meget lineær udvikling, men anden og tredje film minder langt mere om computerspil i deres opbygning.« 

»Der er indlagt en række actionklumper, som resten af handlingen leder frem til. Når heltene står og skuer ud over sletter, så handler samtalen om det næste slag, og slaget viser, om strategien var god nok, om de valgte de rette våben, og om de har samlet experience-point nok til at besejre modstanderne. På den måde fungerer scenerne mellem actionsekvenserne som computerspillenes passive cutscenes,« siger Bo Kampmann Walter.

24 timer og Lost udstillede tendens

Fakta

Bogen ’Computerspil og de nye mediefortællinger’ analyserer en række nyere film, spil og tv-serier, som ud over de nævnte er Matrix, Memento, Deus Ex, Grand Theft Auto og Counterstrike.

Bogen er målrettet studerende og undervisere, der arbejder med nye medier.

Første gang, forskeren for alvor bemærkede spilificeringen af andre medier, var da tv-serien 24 timer kom frem i begyndelsen af 00’erne.

24 timer benytter sig af samme fortælleteknik som de to sidste Ringenes Herre-film. Hovedpersonen Jack Bauer arbejder hele tiden på at komme videre til næste level.

En anden tv-serie er gået skridtet videre i inspiration fra computerspil: Tv-serien Lost. Forfatterne til Lost har fortalt, at serien er inspireret af eventyrspillet Myst, hvor man befinder sig på en ø uden at vide hvorfor, hvad man skal eller hvad målet er.

Men serie-verdenen stikker endnu dybere.

»I Lost er tv-serien kun toppen af isbjerget. Producenterne har bygget et helt univers op omkring serien. På nettet kan man gå langt dybere i udforskningen af Lost-universet,« siger Bo Kampmann Walter.

Komplekse verdener vigtigere end karakterer

Han fremhæver DR’s Ramasjang som et tilsvarende univers. Der er tv-kanalen, men der er også landet Ramasjang, som er den ø, værterne bor på.

Ramasjang eksisterer på en gang i tv, på nettet og i virkeligheden, når der for eksempel hver sommer bliver sendt Sommer Summarum.

»Fremover vil man se, at populære medier bygger på grader af indlevelse. Som i Lost vil der være en tv-serie, som mere ’casual’ seere kan følge med i, mens der vil være et univers for mere interesserede. Producenterne vil i højere grad skabe komplekse fitionsverdener end fokusere på karakterer,« siger Bo Kampmann Walter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk