Festivalgæster er med i et hemmeligt eksperiment
Deltagere i videnskabsfestivalen Science in the City i København er uden at vide det med i en række eksperimenter, som skal kortlægge, hvad der styrer deres adfærd.

Festivalgæster går forbi et lille bassin og svarer på et spørgsmål - og på den måde er de uden at vide det med i et af virksomheden KL7's adfærdspsykologiske eksperimenter. (Foto: Lise Brix)

Festivalgæster går forbi et lille bassin og svarer på et spørgsmål - og på den måde er de uden at vide det med i et af virksomheden KL7's adfærdspsykologiske eksperimenter. (Foto: Lise Brix)

Videnskabsfestivalen Science in the City er i fuld gang,  og de første mange festivalgæster er dukket op i Carlsberg Byen i København.

Men hvad, de fleste ikke er klar over, er, at deres adfærd på festivalen faktisk bliver inddraget i en række forsøg.

»Vi eksperimenterer med alle de besøgende. De ved det bare ikke selv,« fortæller Simon Bentholm, som er adfærdsdesigner ved virksomheden KL7.

Han er sammen med sine kollegaer hyret af Videnskabsministeriet til at tiltrække festivalgæster til området 'Explore', som er en lidt afsides beliggende del af Science in the City.

Hvordan styrer man festivalgæster?

KL7 benytter samtidig lejligheden til at lave en række sjove, adfærdspsykologiske eksperimenter på festivalens gæster.

»Vi løser en opgave med at tiltrække folk, samtidig med at vi forsker. Vi prøver blandt andet at finde ud af, hvilke metoder der er bedst til at tiltrække folk. Det handler om de ubevidste ting, som styrer, hvordan vi navigerer rundt,« fortæller Simon Bentholm.

Han fremviser en lille plastikkuffert, som er gemt væk bag en hæk, og som indeholder teknik, der gør det muligt at registrere, hvor mange mennesker der er på festivalen.

Fakta

The Euroscience Open Forum(ESOF) er Europas største videnskabsfestival, som bliver afholdt hvert andet år i en europæisk hovedstad.

I sommeren 2014 er København værtsby, så fra 21. til 26. juni kommer topforskere, forskerspirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande til Danmark for at debattere, formidle og udveksle viden.

Programmet, i de fire dage festivalen varer, er spækket med arrangementer, som bliver afholdt i Carlsberg Byen i København.

Sideløbende kommer videnskaben og forskerne ud til folket med festivalen Science in the City, som er arrangementer, udstillinger og alternativ forskerformidling, der foregår både i Carlsberg byen og på forskellige steder i København.

ESOF og Science in the City er arrangeret af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Læs mere på www.esof2014.org og www.scienceinthecity.dk

»Udstyret gør det muligt at tracke de mennesker, som går forbi. Det kan genkende den unikke macadresse, som er på folks telefoner,« fortæller Simon Bentholm.

På den måde kan KL7 holde styr på, hvor mange besøgende der er på festivalen, og hvordan de bevæger sig rundt i området.

Adfærdspsykologi - eller manipulation?

Herudover laver virksomheden en række andre eksperimenter, som eksempelvis skal kortlægge, hvordan man får folk til at skrive sig op til forskningsforsøg, hvordan de vurderer sig selv i forhold til andre, og hvordan man kan få dem til at købe ekstra øl på festivalen.

De nærmere detaljer om, hvordan eksperimenterne foregår, vil Simon Bentholm endnu ikke afsløre – for det kan ødelægge eksperimenterne.

»Men det hele handler om adfærdspsykologi. Hvis man skulle være lidt ond, kan man også kalde det manipulation,« griner Simon Bentholm.

Han lover at løfte sløret for resultaterne af eksperimenterne på festivalgæsterne i de kommende dage.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.