Ferieråd: Gå hurtigt for at undgå en væltet rullekuffert
Kilde: 
26 juni 2017

Sommerferien er over os, og det betyder travlhed i lufthavnene.

De fleste rejsende har formentlig prøvet at være så sent på den, at man må skynde sig mod gaten, hvor flyet til årets feriedestination afgår. Men i stress og jaget vakler rullekufferten og vælter, så man enten ikke når sit fly eller forsinkes yderligere til irritation for de medrejsende. 

Men nu er det lykkedes forskere at gennemskue, hvorfor rullekufferten vakler, og dermed også at komme med en løsning på hvordan det undgås. Det skriver newscientist.com

Resultaterne er publiceret i et studie i tidskriftet Proceedings of the Royal Society of London.

Løsningen for at undgå en vaklende rullekuffert, får samtidigt de rejsende hurtigere frem til gaten: Gå stærkt. 

Når kufferthjulene rammer noget, begynder kufferten at vippe frem og tilbage fra hjul til hjul. Når ejermanden så trækker kufferten videre fremad, bliver kraftlinjen mellem hånden og hvert hjul diagonal i forhold til retningen, den rejsende går. Dermed bevæger kufferten sig mod midten og derefter for langt til siden, hvilket medfører slinger, og eventuelt at kufferten helt vælter.

Men hvis ejermanden sætter tempoet op, medfører det, at kufferten slingrer hurtigere. Dermed har den ikke tid til at nå helt ud af balance og kun køre på ét hjul. Og til sidst vil den lande stabilt igen på begge hjul og køre videre. 

»Hvis den (kufferten, red.) ikke vakler, er det bedre at gå langsomt, men hvis den begynder på det, er det en dum idé at sætte tempoet ned,« siger Sylvain Courrech du Pont fra Paris Diderot Universitet, som er medforfatter på studiet, til newscientist.com.

Forskergruppen gjorde både brug af teoretiske beregninger og en minimodel af en rullekuffert på et løbebånd for at undersøge, hvorfor kufferter går fra stille og roligt at trille ved siden af deres ejermænd til at vakle. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.