Fem gode råd til at undgå konflikter i julen
Julegavestress og forventninger om hygge kan føre til konflikter. Her er forskernes råd til, hvordan du bedst bevarer den gode stemning i familien julen over.
Mand er træt af julen

Der kan være mange elementer ved julen, som fører til konflikter mellem par og familien. Heldigvis kan man også gøre noget for at undgå dem, fortæller danske forskere. (Foto: Shutterstock)

Der kan være mange elementer ved julen, som fører til konflikter mellem par og familien. Heldigvis kan man også gøre noget for at undgå dem, fortæller danske forskere. (Foto: Shutterstock)

Julen er ikke bare fryd og gammen.

Det er en tid med traditioner og planer, der skal gå op i en højere enhed, og det fører nogle gange til konflikter.

»Hvert år efter jul oplever jeg helt klart, at flere familier og par kontakter mig for at få hjælp til at løse konflikter, der er opstået i juleferien,« siger Heidi Agerkvist, praktiserende psykolog med fokus på familierådgivning. 

»Julen er en tid med mange forventninger, traditioner og ønsker om nærhed og samvær, og hvis det ikke indfries, kan det i nogle familier føre til konflikter.«

Videnskab.dk harbedt nogle af landets kloge hoveder komme med deres bud på, hvad man kan gøre for at sikre sig en god stemning i familien og parforholdet julen over.

1. Skær ned på ambitionerne

Selvom julen for nogle indeholder flere gøremål og planer end normalt, så er det en rigtig god idé at forsøge ikke at blive stresset, lyder det fra Tea Trillingsgaard, postdoc på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

»Når vi stresser, bliver vi også mere optagede af os selv og egne behov. Vi ser simpelthen ikke andres perspektiv og behov i samme grad, som vi ellers ville, og det kan så give mere brændstof til konflikter,« siger Tea Trillingsgaard. 

To faktorer fører til konflikter

Konflikter i familien og i nære relationer blusser oftest op, når to ting er til stede på samme tid:

  1. Konfliktende forventninger
  2. Stressende omstændigheder

Så selvom julen indeholder både forventninger og flere gøremål end normalt, så er det en rigtig god ide at forsøge ikke at blive stresset.

Kilde: Postdoc Tea Trillingsgaard

Mange bliver stressede af deres egne tårnhøje forventninger og ambitioner til julen, beretter Heidi Agerkvist.

»Jeg oplever tit i min praksis som psykolog, at folk har tårnhøje ambitioner til julen og sig selv. De vil være perfekte og have tingene til at gå perfekt. Men ingen er perfekte, og det skaber stress og bekymring, hvis man skal forsøge at leve op til noget urealistisk,« siger Heidi Agerkvist. 

»Derfor kan man prøve at overveje, hvad det er for nogle ønsker og forventninger, man har til omgivelserne og sig selv,« siger hun.

2. Styr parforholdet sikkert gennem julen

Julens stress og jag kan være en udfordring for parforholdet. Her viser forskning, at der især er to træk, der kendetegner et vellykket parforhold med få konflikter, fortæller Tea Trillingsgaard.

»Lykkelige par er mere opmærksomme på hinanden. De svarer og reagerer i langt højere grad på hinandens henvendelser, og de yder mere støtte, når den ene partner er belastet,« siger Tea Trillingsgaard, der selv forsker i parforhold.

Du kan altså med fordel huske dig selv på at give sin partner en god portion opmærksomhed over julen, selvom børn og andre familiemedlemmer måske også kræver din tilstedeværelse.

Hvis der alligevel skulle opstå problemer i forholdet, så gælder det om at tage fløjlshandskerne på. 

»Et andet kendetegnende træk ved par, der bliver sammen, er, at de tager problemstillinger op på en blid og ikke-anklagende facon. De går ind i problemet ved at prøve at forstå deres partners perspektiv og ikke bare tvinge deres eget igennem,« siger Tea Trillingsgaard.

3. Afstem forventningerne med familien

Hvis man har bestemte ønsker eller forventninger til julens forløb, skal man sørge for at snakke med familien om det på forhånd.

Og så skal man være indstillet på, at det ikke nødvendigvis er alle, der vil det samme. Det er en rigtig god måde at forebygge konflikter og undgå skuffelse på, mener lektor i psykologi Sven Mørch.

»Familielivet er en organisering af fællesskab, hvor der er mange interesser, som skal balancere. Men i julen, og i ferier helt generelt, hvor hverdagens rutiner nedbrydes, bliver man nødt til at omstille sig og forholde sig til, at tingene forløber anderledes,« siger Sven Mørch. 

»Det er helt afgørende, at man taler om de her ting, og at man taler demokratisk om dem,« siger Sven Mørch, der er lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet. 

Åbn munden!

Alle steder hvor der er usagte forventninger på spil, er der en risiko for konflikt.

Så åbn munden - meld ud, hvad du gerne vil have, og hvad der er vigtigt for dig.

Og vær så også klar til at imødekomme andre familiemedlemmer, når de åbner munden – hvad enten det handler om gavebudget, julefrokostlogistik eller sengetider for børnene, der skrider.

Kilde: Psykolog Heidi Agerkvist

4. Børnenes forventninger til gaver skal holdes realistiske

Hvert år vælter det ind med julekataloger, der viser det nyeste og flotteste legetøj, og det kan skrue børnenes forventninger til gaveudpakningen i vejret, påpeger Sven Mørch.

»Julegaver kan blive et stort problem for familierne. Børnenes forventninger til julegaverne er kolossalt høje, og det er ikke alle familier, der kan følge med økonomisk. Her gælder det om at give børnene en forståelse for, at de ikke kan få hvad som helst,« siger Sven Mørch og fortsætter:

»Børnene bliver også narret af billederne, hvor legetøjet ser ud til at kunne alt muligt, men så ser virkeligheden anderledes ud, når de har pakket legetøjet ud. Og det kan gøre dem skuffede. Den skuffelse kan jo også påvirke forældrene, der føler, at de har gjort sig umage med at gøre julen hyggelig. Derfor er det en god idé at holde børnenes forventninger realistiske.«

Familielivet er en organisering af fællesskab, hvor der er mange interesser, som skal balancere. Men i julen, og i ferier helt generelt, hvor hverdagens rutiner nedbrydes, bliver man nødt til at omstille sig og forholde sig til, at tingene forløber anderledes. Det er helt afgørende, at man taler om de her ting og at man taler demokratisk om dem.

Lektor Sven Mørch

5. Tag børnene med på råd

Børn kan sagtens tages med på råd, når familien skal vælge, hvad julen skal indeholde. Det gælder bare om at sætte rammerne rigtigt, siger Sven Mørch.

»Forældre skal sætte rammerne for juleplanerne, men det er også en god idé at engagere børnene, så de føler, at de har været med til at beslutte, hvad der skal ske. Samtidig må bedsteforældre også gerne tages med på råd, og de skal selvfølgelig forstå, at børnebørnenes ønsker som regel vejer lidt mere hos forældrene end andre medlemmers ønsker,« siger Sven Mørch.

Man skal samtidig være omstillingsparat, når nye familiemedlemmer kommer til, og andre går bort, konstaterer Heidi Agerkvist.

»Det gælder om at tilpasse sig situationen, når der kommer nye medlemmer til familien. Småbørn i familien giver nogle andre vilkår, så man ikke nødvendigvis kan gøre tingene, som man altid har gjort. Det skal hele familien forsøge at være indstillet på,« siger Heidi Agerkvist og fortsætter:

»Det går ofte galt, hvis man er for kantet og stædig i sine ideer om, hvordan julen skal være. Hvis alle kan gå til julen med indstillingen om at give lidt og få lidt, så er der meget større mulighed for at mødes på en måde, der er rar for alle.«

Der er altså mange steder, hvor man med fordel kan være opmærksom som kæreste, forælder og bedsteforælder, hvis man ønsker en god jul uden sure miner. Vi takker de tre eksperter for deres gode råd - og så er der kun tilbage at ønske alle en rigtig glædelig jul!

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk