Fejl på hver anden Wikipedia-side om virksomheder
Over 60 procent af Wikipedias sider om virksomheder indeholder faktafejl. Men selskaberne har ikke selv lov til at rette dem.

Wikipedias logo. (Wikimedia Foundation)

Wikipedias logo. (Wikimedia Foundation)

Det brugergenererede netleksikon Wikipedia er blevet en vigtig kilde til information for mange. Og netstedets egen målsætning er at være en nøjagtig og pålidelig ressource. Derfor har grundlæggerne bag succesen lavet regler for at sikre informationernes kvalitet.

En af disse regler siger, at ansatte, som arbejder med PR eller kommunikation i en virksomhed, ikke selv kan redigere informationen om virksomheden.

Som udgangspunkt skal forbuddet sikre, at læserne får et balanceret billede af den virksomhed, de søger information om. Men nu mener forsker Marcia W. DiStaso fra Penn State University, at reglen ikke virker, som den skal.

Mange fejl på Wikipedia

Marcia DiStaso har interviewet 1.284 PR- og kommunikationsmedarbejdere fra små og store forretnings- og konsulentvirksomheder, ikke-kommercielle virksomheder, statslige virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

De svarede på spørgsmål om deres forhold til Wikipedias opslag om arbejdsgiveren.

Det viste sig, at hele 60 procent af Wikipedia-opslagene indeholdt faktafejl. Men at rette dem var ingen smal sag.

Wikipedia reagerer langsomt 

Én mulighed var at skrive om fejlene på den diskussionsside, som følger med hver Wikipedia-artikel.

Men på spørgsmålet om, hvor lang tid det havde taget, før de fik svar på deres sidste henvendelse, opgav mange af deltagerne, at de måtte vente dage eller uger. 24 procent havde ikke modtaget nogen respons i det hele taget.

Kommunikationsmedarbejderne må altså heller ikke redigere artiklerne selv. Samtidigt har grupper med potentielt modstridende interesser, som konkurrenter eller aktivister, fuld adgang til at foretage ændringer.

Dette er bare at bede om spredning af fejlinformation, skriver Marcia Distaso i Public Relations Journal.

Firmaer kendte ikke deres egen side

Status quo kan ikke fortsætte. En høj andel af faktafejl fungerer ikke for nogen, særligt ikke for publikum, som sætter deres lidt til, at de finder nøjagtig og balanceret information på Wikipedia

Marcia DiStaso

Resultatet af reglerne er, at publikum får unøjagtig, forældet og mangelfuld information om selskaberne, mener Marcia DiStaso.

»Status quo kan ikke fortsætte. En høj andel af faktafejl fungerer ikke for nogen, særligt ikke for publikum, som sætter deres lidt til, at de finder nøjagtig og balanceret information på Wikipedia,« siger hun i en pressemeddelelse.

Når det er sagt, så virkede det ikke, som om de 1.284 PR-folk, der var med i Marcia DiStasos undersøgelse, var specielt ivrige efter at ændre Wikipedia-informationen om arbejdsgiveren.

Hver fjerde kendte faktisk ikke til netleksikonets opslag om virksomheden.

Ser ikke reglerne

Oveni var det under 21 procent af de adspurgte, som kendte til og havde forstået reglerne om, at de ikke selv kunne ændre i informationerne. Tværtimod troede mange, at det var helt almindeligt, at PR-folk redigerede i opslagene.

Af de 35 procent, som havde forsøgt at ændre i opslagene, havde de fleste faktisk redigeret teksten direkte. Forbavsende mange af disse ændringer var blevet stående på trods af forbudet.

Noget må der gøres, mener Marcia Distaso.

Wikipediaerne – folk, der skriver og redigerer Wikipedia-opslagene – må lave bedre ordninger, som gør, at kommunikationsmedarbejderne hurtigt kan få rettet op på fejl ved at melde fra på diskussionssiderne, skriver hun.

Desuden skal PR-folkene have en bedre oplæring i mulighederne og begrænsningerne, de har, når det gælder om at bidrage til bedre Wikipedia-information om de virksomheder, som de arbejder for.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.