Fastfood gør dig fed og andre indlysende studier
Der udføres hvert år adskillige videnskabelige studier om alt mellem himmel og jord. For nogle af disse studier er det dog kun de færreste, der ville blive overrasket over konklusionen. Her er fire af de mest indlysende af slagsen.

Det er svært at sætte barren for, hvornår forskning er væsentlig, og hvornår den bliver så indlysende, at konklusionerne nærmest er givet på forhånd - men disse fire studier tangerer til at falde i den sidste kategori. (Foto: Shutterstock)

Det er svært at sætte barren for, hvornår forskning er væsentlig, og hvornår den bliver så indlysende, at konklusionerne nærmest er givet på forhånd - men disse fire studier tangerer til at falde i den sidste kategori. (Foto: Shutterstock)

Når det regner, bliver du våd. Når du løber, bliver du forpustet, og hvis du ikke har sovet i et år, så bliver du træt.

Forskning kan være en tør fisk, men af og til støder man alligevel på studier, som alt andet lige kalder på et træk på smilebåndet - fordi deres konklusioner kan synes nogenlunde lige så indlysende som de tre selvfølgeligheder herover.

Videnskab.dk har - med en smule hjælp fra Medicaldaily.com - her samlet en lille håndfuld af dem.

Jo tættere du bor på en fastfoodrestaurant, jo federe bliver du

Hvis du har et pizzeria eller en grillbar liggende for enden af gaden, så er du sandsynligvis lidt tykkere, end hvis det ikke havde været tilfældet. Det viser et studie fra Cambridge University.

5.400 personer var med i undersøgelsen, der konkluderede, at jo tættere forsøgspersonernes hjem, arbejde eller pendlerrute lå på en fastfoodrestaurant, jo højere var deres BMI (Body Mass Index - se faktaboks).

I gennemsnit havde de forsøgspersoner, som boede tættest på en fastfoodrestaurant, 1,21 point højere BMI end de forsøgspersoner, som boede længest fra fastfoodrestauranterne. Derudover spiste den ene gruppe 39,9 gram mere fastfood hver uge end den anden.

Konklusionen må derfor være, at hvis du er blevet lidt for gode venner med pizzamanden, så flyt.

Du føler dig ikke mere lykkelig, når du låner dyre ting

Mange har måske prøvet at låne et par dyre sko af en ven eller en veninde, men efterfølgende følt, at det ville have været endnu bedre selv at eje skoene. Netop det er blevet undersøgt i et studie.

Forskere på Ghent University i Belgien gav deres forsøgspersoner enten dyre eller billige kuglepenne og chokoladebare, som forsøgspersonerne skulle henholdsvis teste og smage på.

Det viste sig, at de forsøgspersoner, som efter forsøget måtte beholde de billige kuglepennene og den billige chokolade, følte sig 'mere tilfredse med livet' end de forsøgspersoner, som skulle aflevere de dyre kuglepenne og den dyre chokolade tilbage.

Fakta

BMI (Body Mass Index)
BMI er et tal, der beregnes ud fra forholdet mellem en persons højde og vægt.
Kropsvægt i kg / Højde i meter^2

Under 18,5 – Undervægtig
Mellem 18,6 og 24,9 – Normalvægtig
Mellem 25 og 29,9 – Moderat overvægtig
Over 30 - Fed

Kilde: Netdoktor.dk

Forskerne konkluderede derfor, at der er en sammenhæng mellem, faktisk at eje det man bruger, og hvor glad man efterfølgende er.

Hvis du vil tabe dig, skal du gå på kur

Resultaterne af dette studie fra det canadiske universitet McMaster University kommer nok ikke bag på dig. Studiets forskere konkluderer nemlig, at hvis man vil tabe sig, så virker det langt bedre at gå på kur end ikke at gøre det.

Ved at kigge på 48 tidligere studier af diæter som blandt andet Weight Watchers og Atkins kunne forskerne se, at efter et halvt år havde de overvægtige deltagere, som var på en kur, hvor de spiste færre kalorier, tabt 8,6 kg mere end personer, som ikke havde været på kur i samme periode.

Også personer, som havde været på en diæt, hvor de spiste mindre fedt, klarede sig bedre. De havde tabt 7,7 kg mere end overvægtige, som ikke havde været på kur i samme periode.

Du havde nok hørt rygtet, men nu er det altså bekræftet: Vil du tabe dig, så gå på kur.

Mænd taler bedst om følelser med en øl i hånden

Måske har du en opfattelse af, at dine mandlige venner og bekendte har lettere ved at tale om følelser, når de har fået en enkelt eller to øl indenbords. I hvert fald har forskere fra Glasgow Caledonian University nu slået fast, at det hænger sådan sammen.

Forskerne var interesserede i at finde ud af, hvilke omstændigheder der får mennesker til at tale om, hvordan de har det. Og her stod det klart, at specielt mænd finder det lettere at tale om følelser med deres venner, når det foregår på en bar.

Alkohol har nemlig den effekt, at den fjerner mentale barrierer og derfor tillader mænd at vise sårbarhed, uden at de føler sig svage.

Så er det tid til at få talt parforholdet igennem, kunne det med fordel gøres på den lokale pub.

Videnskab.dk's julekalender

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.