Falske nyheder på Twitter spreder sig langt mere end sande
Kilde: 
09 marts 2018

'Fake news', hvor usandheder forklædes som fakta, er et af tidens store politiske problemer.

Sociale medier er en af de store game changere, der har været med til at ændre måden, hvorpå informationer lynhurtigt kan sprede sig.

På det sociale medie Twitter, som i høj grad bliver brugt i politisk og professionelt øjemed, står det så slemt til, at usandheder har hele 70 procent større sandsynlighed for at blive 'retweetet', hvilket vil sige, at en bruger deler en anden brugers opslag med sine egne følgere.

Det skriver The Verge om et nyt studie, som netop er netop udgivet i tidsskriftet Science.

Forskerne bag studiet har undersøgt samtlige opslag på Twitter, som i perioden 2006 til 2017 er blevet kategoriseret som værende enten sande eller falske af seks faktatjek-organisationer. Det løb i alt op i omkring 126.000 opslag.

Det chokerende resultat er, at falske politiske nyheder spreder sig hurtigere på Twitter, end nogen anden form for opslag.

Faktisk spredte sande nyheder sig sjældent til mere end 1.000 mennesker, mens de mest delte falske nyheder spredte sig til op mod 100.000.

Og det var vel at mærke uafhængigt af, hvor indflydelsesrige de personer, der delte nyhederne, var.

Forskerne har også taget højde for virtuelle robotter, eller 'bots', som i stigende grad bliver brugt til at sprede nyheder på sociale medier, men fandt ingen tegn på, at de skulle være de skyldige.

En uafhængig forsker, Joan Donovan fra forskningscentret Data & Society i New York, har et forslag til, hvad vi skal kigge nærmere på for at løse problemet:

»En af de ting, jeg gerne vil vide, er, hvilke dele af de falske nyheder, der over tid fortsat får lov til at leve videre, og hvilke grupper, der er tilbøjelige til at tro på misinformationen, som på den måde bliver til konspirationsteorier,« siger hun ifølge The Verge.

Om det bliver forskernes næste opgave at undersøge, må tiden vise.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.