Få, tætte venskaber kan være vigtigere end popularitet
Kilde: 
24 august 2017

Det gælder da om at have mange venner - eller hvad?

Måske ikke. Faktisk tyder det på, at tætte venskaber i de følsomme ungdomsår er vigtigere for vores mentale helbred helt ind i voksenlivet.

Sådan konkluderer et nyt studie, skriver Huffington Post.

»At være vellidt af en stor gruppe mennesker kan ikke erstatte de helt tætte og intime venskaber. Det præger de oplevelser, vi får resten af livet,« siger Joseph Allen, der er medforfatter til studiet, til Huffington Post.

I studiet har forskerne fulgt 169 unge fra de var 15 til 25 år. Hvert år i løbet af hele denne 10-årige periode blev de unge spurgt ind til, hvem deres nærmeste venner var, og samtidig blev undersøgt for tegn på angst, depression og manglende social accept og selvværd.

Også de nære venner blev interviewet omkring deres forhold til forsøgsdeltagerne.

På baggrund af disse interview vurderede forskerne de unges popularitet og kvaliteten af deres venskaber.

  • Kvalitet i et venskab blev defineret som tætte venskaber, hvor parterne har en høj grad af intimitet.
  • Popularitet blev defineret ud fra, hvor mange klassekammerater, der gav udtryk for, at de gerne ville hænge ud med forsøgspersonerne.

Resultaterne tyder på, at de 15-årige, der havde få venskaber, der til gengæld var af høj kvalitet, virkede til at have det bedre som 25-årige.

De unge, der havde få, tætte BFF's (eller bedste venner) havde nemlig mindre grad af social angst, bedre selvværd og færre symptomer på depression. De, der af deres klassekammerater blev opfattet som populære, viste en højere grad af social angst som voksne.

Hvorvidt udviklingen i mentalt helbred rent faktisk kan spores tilbage til venskaber og popularitet i ungdomsårene er svært at afgøre, fordi gruppen af forsøgsdeltagere er forholdsvis lille.

Men usandsynligt er det ikke, for studier har tidligere vist, at venskaber i ungdomsårene kan forbedre vores fysiske og mentale velvære.

Studiet er publiceret i Wiley Online Library.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.