Få de videnskabelige artikler gratis
Kilde: 
11 august 2017

Det er dyrt at få adgang til den nyeste viden. Videnskabelige artikler udgives i tidsskrifter, hvoraf  mange kræver abonnement for at læse. De abonnementer er meget dyre. Men det er langtfra alt, der ligger bag betalingsmure.

Næsten halvdelen af de videnskabelige artikler, der udgives online, ligger faktisk frit tilgængelige uden betaling eller abonnementer, viser nyt studie. Det skriver Nature.com.

Forskerne bag studiet har analyseret data fra Unpaywall, en udvidelse til internetbrowsere. Den gennemsøger internettet for gratis versioner af videnskabelige artikler, som man ellers skal betale for eller have abonnement for at få adgang til. Og det er vel at mærke lovligt.

Udvidelsen Unpaywall blev udgivet i april 2017. Det er udviklet af to af forfatterne bag studiet, Jason Priem og Heather Piwowar. Ifølge dem er det blevet installeret 80.000 gange og bliver brugt 50.000 gange om dagen.

»Procentdelen af litteratur, der er frit tilgængelig, bliver ved med at stige ret støt,« siger Jason Priem til Nature.com. Og det kan få betydning for tidsskrifterne.

I de sidste par år har der været åben konflikt i flere lande mellem en lang række universiteter og forlag, der udgiver videnskabelige tidsskrifter. Universiteterne er utilfredse med priserne på abonnementerne til tidsskrifterne, som, de mener, er alt for dyre.

Når næsten halvdelen af nyligt udgivet forskning kan være frit tilgængeligt, kan det ifølge studiet få nogle institutioner til at afmelde deres abonnementer på tidsskrifter.

Ifølge undersøgelsen bliver yderligere 9 procent af forskningsartiklerne gjort gratis tilgængelige online af forskerne selv, efter de er blevet udgivet i tidsskrifter.

Studiet er udgivet i PeerJ Preprints. Studiet er ikke peer reviewed (bedømt af fagfolk, red.) endnu.

eh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.