EU er kedelig, bureaukratisk og grundlovsstridig
EU kan ofte fremstå både kedelig og bureaukratisk, men hvorfor egentlig det? Vi har samlet nogle artikler, der kommer ind under huden på EU.

Ifølge forskere bærer politikerne selv en stor del af skylden for, at EU-debatten tit fremstår som kedelig. (Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com)

Ifølge forskere bærer politikerne selv en stor del af skylden for, at EU-debatten tit fremstår som kedelig. (Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com)

Hvorfor kan EU hurtigt fremstå småkedelig?

Og hvorfor bliver EU tit beskyldt for at være alt for rigidt og bureaukratisk?

Det er bare nogle af de spørgsmål du kan finde svar på i de nedenstående EU-relaterede artikler, som vi har samlet til dig her på Videnskab.dk.

Samtlige artikler bygger på konkret forskning, og de giver dig mulighed for at komme lidt mere ind under huden på hele EU-systemet.

EU-uge på Videnskab.dk

På søndag d. 25. maj 2014 bliver der som bekendt afholdt valg til Europa-Parlamentet, og folkeafstemning om Danmarks tilslutning til EU-patentdomstol.

Det har vi valgt at markere med en hel EU-uge, hvor vi bringer en række artikler om EU og det forestående valg.

Her er et udsnit af nogle af de mest interessante EU-relaterede artikler, vi har på siden. 

Politikere gør EU-debat kedelig

Medierne får tit skylden for, at EU-stof ikke får nok dækning, men det kan i lige så høj grad være politikernes egen skyld. Det var i hvert fald konklusionen i et speciale fra retorik, journalistisk og formidling på Syddansk Universitet. Årsagen er, at de danske politikere har en tendens til at tale uengageret og neutralt om EU, hvilket resulterer i, at EU-stoffet bliver underprioriteret i den danske debat.

Derfor er EU bureaukratisk

EU bliver tit beskyldt for at være alt for rigidt og bureaukratisk, men hvorfor er systemet indrettet på den måde? Et af svarene er, at selvom nogle af de mange regler og producerer ikke er direkte nødvendige, giver de alligevel kommissærerne og embedsmændene en sikkerhed for, at de ikke bliver anklaget for korruption. Her kan du læse om hvordan ledere og medarbejderne i Europa-Kommissionen pakker sig ind i regler for at undgå at blive beskyldt for fejl.

EU frygter, at du er uenig

EU's idealer om medborgerskab fremhæver enighed, accept og forståelse som demokratiske værdier. Den gode, aktive borger defineres som en, der omfavner verden. Forskere har dog set nærmere på EU's brug af retorik og konkluderer, at den interkulturelle dialog, som EU lægger op til, i høj grad består i at rense uenigheder, diskussion, forskellighed og strid væk fra debatten og borgeropfattelsen.

Er EU-Domstolen i strid med grundloven?

Det har tidligere vakt stor debat, at EU-domstolens afgørelser afholder Danmark fra at føre en selvstændig politik. I denne artikel kan du læse om hvordan en professor i EU-ret mener, at EU-domstolen er grundlovsstridig, fordi den giver sig selv forrang i forhold til danske domstole og dansk lovgivning, og hvordan en lektor mener, at politikerne vidste, hvad de gik ind til, da de anbefalede ja til EF og EU.

EU har lært at tale i øjenhøjde

EU er tit blevet beskyldt for at kommunikere for dårligt, men der er nogle klare indikatorer på, at EU har lært at kommunikere bedre til med befolkningen. I denne artikel kan du læse om hvordan sproget er blevet mindre bureaukratisk, og hvordan kommunikationen foregår over mange forskellige både traditionelle og nye medieplatforme.

Test dig selv før EU-valget: Hvilket parti er du mest enig med?

Har du fundet ud af, hvem du vil stemme på Europa-Parlamentsvalget den 25. maj 2014? Ellers er der hjælp at hente. Danske forskere står nemlig bag en stor test, hvor du kan finde ud af, hvilket parti du er mest enig med, når der kommer til EU-politik. Målet er både at få oplysninger til brug i forskning og at hjælpe dig med at finde frem til, hvor din stemme skal ligge. 

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.