Etniske minoritetskvinder uddanner sig for at arbejde
Kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, der uddanner sig i Danmark, har vidt forskellige historier. Fælles for kvinderne er dog, at de ser uddannelse som vejen til et arbejde, og ikke ønsker at gå hjemme hos familien. Det viser en ny rapport fra SFI

Forskere fra SFI har interviewet 25 kvinder med etnisk minoritetsbaggrund om deres vej gennem det danske uddannelsessystem. (modelfoto: Colourbox)

Forskere fra SFI har interviewet 25 kvinder med etnisk minoritetsbaggrund om deres vej gennem det danske uddannelsessystem. (modelfoto: Colourbox)

»Man tager da ikke en uddannelse bare for at gå hjemme.«

Sådan siger pædagogen Semra. Hun har tyrkisk baggrund og er en af de 25 kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som SFIs forskere har interviewet til rapporten "Det var ikke nemt, men jeg klarede det - interviewundersøgelse med etniske minoritetskvinder om uddannelse".

I rapporten fortæller kvinderne - som bl.a. tæller flere pædagoger, humanister, en læge og en jurist - om deres vej gennem det danske uddannelsessystem.

Forskellige historier - med fællestræk

Kvinderne har både mødt glæder og udfordringer under deres uddannelse.

De fortæller om stor opbakning hjemmefra, om at møde lærere, der tror på en, om at finde netværk af ligesindede på uddannelserne - men også om ensomhed, hårdt arbejde og vanskeligheder med at balancere krav fra familie og uddannelse.

Flere af kvinderne er de første i deres familie, der tager en uddannelse. De har også skullet tilegne sig en historisk og sproglig baggrundsviden, de ikke havde med hjemmefra.

Jeg mærkede, at der også blev efterspurgt nogle færdigheder, som ikke handlede om, at man kun læste sine lektier, men at man også vidste, hvem Holberg var - og Homér

citat fra rapporten "Det var ikke nemt, men jeg klarede det"

»Jeg mærkede, at der også blev efterspurgt nogle færdigheder, som ikke handlede om, at man kun læste sine lektier, men at man også vidste, hvem Holberg var - og Homér,« fortæller tyrkiskfødte Goncagül om sin gymnasietid. Hun har sidenhen taget en humanistisk universitetsuddannelse.

En ting er alle kvinderne enige om: Formålet med at tage en uddannelse er at få et arbejde.

Dette underbygges af registerdata på området, som viser, at uddannede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund kommer i arbejde i stort tal.

Artiklen er lavet i samarbejde med SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk