Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Etik i fødevareproduktion uhyre svært at dokumentere
Sporbarheden skal komme forbrugerne til gode, mener europæiske forskere, som har undersøgt hvordan man kan dokumentere etiske forhold i fødevareproduktionen

Forbrugerne vil i stigende grad have dokumentation for, at fødevareproducenterne har etikken i orden. Men ny undersøgelse viser, at forbrugerne ikke stller de samme etiske krav. Foto: Colourbox)

Forbrugerne vil i stigende grad have dokumentation for, at fødevareproducenterne har etikken i orden. Men ny undersøgelse viser, at forbrugerne ikke stller de samme etiske krav. Foto: Colourbox)

En række europæiske sociologer, filosoffer og fødevareforskere har for nylig undersøgt tre produktionskæder, der har økonomisk betydning for tre forskellige lande: Hvedebrød i England, olivenolie i Grækenland og bacon i Danmark.

Formålet med undersøgelsen var at finde ud af hvordan sporbarhedssystemer kan anvendes til kommunikation om etiske forhold med forbrugerne.

I dag gør virksomhederne brug af såkaldte sporingssystemer, der kan tracke alle de ingredienser vi spiser i en fødevare, tilbage i tilblivelsesprocessen, og forskerne bag projektet ville undersøge muligheden for, om sådanne sporingssystemer kunne udvides til også at omfatte etiske forhold.

Europæiske forbrugere har nemlig ifølge flere undersøgelser mistet tilliden til fødevareproducenterne og stiller i stigende omfang krav om dokumentation for etikken i fødevareproduktionen. Det vil gerne have beviser på, at produkterne er sunde og have oplysninger om dyrevelfærd, ressourceforbrug, arbejdsmiljø og oprindelse.

»Vi vil gerne som forbruger kunne træffe 'oplyste valg', men har i dag reelt meget få muligheder for at se hvilke forhold vores fødevarer bliver produceret under,« forklarer lektor Thorkild Nielsen, DTU Management, og fortsætter:

»De eksisterende sporbarhedssystemer tjener først og fremmest til at gøre fødevareproduktionen mere sikker, herunder et værktøj i forbindelse med en eventuel tilbagetrækning af produkterne. Derimod har vi som forbrugere ikke adgang til de oplysninger, der bliver opsamlet i systemerne. Man kan sige, at informationerne stopper ved kædens sidste led - altså supermarkedet - men som forbrugere handler vi blinde«.

Undersøgelsen viser dog, at det umiddelbart kan blive svært at lave en udvidelse af sporbarhedssystemer, så de kommer til at omfatte etiske forhold. For det første prioriterer forbrugere i forskellige kulturer de etiske parametre på ver deres måde, og for det andet vægtes de forskellige led i produktionskæden ikke lige højt. Dertil kommer kommercielle hensyn og tekniske begrænsninger i mængden af informationer.

Fra dyrevelfærd til tillid

Undersøgelsens resultater er samlet og diskuteret i bogen Ethical traceability and communicating food, som blev præsenteret på en sporbarhedskonference i regi af Øresund Food Network den 30. oktober.

»Vi har identificeret forskellige etiske parametre, der rangerer fra 'dyrevelfærd' og 'miljøbelastning', som er de letteste at håndtere og informere om, til 'tillid' og 'medbestemmelse' som er sværere at definere, så de eksempelvis kan udtrykkes på en etiket,« siger Thorkild Nielsen.

Vi vil gerne som forbruger kunne træffe 'oplyste valg', men har i dag reelt meget få muligheder for at se hvilke forhold vores fødevarer bliver produceret under

Thorkild Nielsen

»Det viser sig, at forbrugerne tillægger parametrene vidt forskellig betydning i de tre produkter - dyrevelfærd prioriteres højt i bacon-kæden, mens det for brød er sundhed og for olivenolie oprindelsen, der prioriteres højest.«

Ydermere er der forskel på forbrugernes vurdering af de etiske parametre fra land til land - californiske forbrugere vægter således arbejdsmiljøet i olivenolieproduktionen højere end græske forbrugere.

Udfordringer for dokumentationen

De kulturelle forskelle vanskeliggør en tilfredsstillende dokumentation af systemet, mener Thorkild Nielsen:

»Globaliseringen betyder, at viden skal kunne overføres på tværs af kulturelle forskelligheder - og vi har i Muhamed-krisen set et eksempel på at immaterielle forhold får en stigende betydning i et globalt fødevaremarked,« siger han.

Men der er også tekniske begrænsninger:

»Man skal overveje både bredden, altså mængden af informationer, der skal medtages, og dybden, hvor langt man vil gå tilbage i produktionskæden, og fx oplyse om foderets sammensætning.«

Thorkild Nielsen peger videre på nogle risici i forbindelse med at rejse krav om dokumentationen af sporbarhed:

»Vi ser allerede i dag at den relevante information ikke bliver kommunikeret til forbrugerne og at dybden og rækkevidden af den opsamlede viden er skjult,« siger han og slutter:

»Samtidig vil man kunne risikere, at de oplysninger, der spores, bliver begrænset af kommercielle hensyn og at de administrative omkostninger i forbindelse med en sådan dokumentation udelukker de mindre fødevarevirksomheder og derfor forstærker de eksisterende magtforhold i fødevareindustrien.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.