Et umage par: Georg Brandes så og beundrede Einsteins lysende geni
Selv om litteraten Brandes og fysikeren Einstein tilhørte to forskellige generationer og verdener, havde de mere til fælles, end man skulle tro.
albert einstein georg brandes

Einstein og Brandes havde meget andet tilfælles end deres gode udseende. De var begge jøder, der kæmpede mod antisemitiske strømninger og var fortalere for demokrati og individuel frihed. (Fotos: Library of Congress & Orren Jack Turner)

Einstein og Brandes havde meget andet tilfælles end deres gode udseende. De var begge jøder, der kæmpede mod antisemitiske strømninger og var fortalere for demokrati og individuel frihed. (Fotos: Library of Congress & Orren Jack Turner)

Den internationalt berømte forfatter, litteraturforsker og kritiker Georg Brandes (1842-1927) var i en menneskealder blandt Danmarks førende kulturpersonligheder og har stadig en ophøjet status i dansk litteratur- og kulturhistorie. 

Skulle man have glemt, hvem han var, bliver man mindet om det ved Georg Brandes Plads i området mellem Geologisk Museum, Kongens Have og Statens Museum for Kunst. 

Ved bagindgangen til Kongens Have er der en stor bronzebuste af Brandes, om end den næppe bemærkes af forbipasserende. 

Kun de færreste ved, at kulturikonet Georg Brandes på sine ældre dage mødtes med fysikikonet Albert Einstein, som han beundrede og følte en vis samhørighed med. 

Deres første møde fandt sted i juni 1920 på den gamle Polyteknisk Læreanstalt, kort fra det vejkryds, der i 1992 blev til Georg Brandes Plads. 

Historien om kontakten mellem de to personligheder er værd at fortælle, for den kaster nyt lys over dansk videnskabs- og kulturhistorie.

To næsten-nobelpristagere

På baggrund af en invitation fra Astronomisk Selskab tilbragte Einstein og hans steddatter Ilse et par dage i København i slutningen af juni 1920. 

Fredag 25. juni holdt han på tysk et foredrag i festsalen på Polyteknisk Læreanstalt om sin generelle relativitetsteori, hvortil var inviteret »en indbudt Kreds af Repræsentanter for Matematik, eksakt Naturvidenskab og Teknik.«

Selv med den bedste vilje kan man ikke henregne Brandes som repræsentant for disse områder, men han var nu inviteret alligevel. I sin dagbog skrev Brandes samme aften: 

»Jeg talte noget med Einstein, der havde ønsket at 'forestilles for mig'. Omvendt var rimeligt. Han så godt ud. Panden, Blikket. Men han var alt for langt fra at være veltalende og forstod ej – hvad her var let – at oplyse med Exempler eller Analogier.«

Ved mødet mellem Brandes og Einstein var begge flere gange blevet indstillet til nobelprisen, men endnu uden succes. Brandes blev første gang indstillet til litteraturprisen i 1903 og siden da næsten hvert eneste år op til og med 1926. 

I 1920 var den kendte svenske forfatter Selma Lagerlöf blandt dem, der indstillede ham. Men nobelkomiteen i Stockholm vragede ham i alle tilfælde, da man anså hans litterære bidrag for at være negative og forældede. 

Hvad angår Einstein, så blev han først indstillet til fysikprisen i 1910 og siden 1912 hvert eneste år, i 1920 af blandt andet Niels Bohr. Også i hans tilfælde strittede nobelkomiteen imod, men han fik dog sin velfortjente pris i 1922.

Verden vil bedrages

Man kan undre sig over, hvorfor den 78-årige Brandes mødte op til et foredrag, hvis indhold han næppe forstod meget af. Men selv om de mere tekniske forhold vedrørende tyngdekraften og rummets krumning nok prellede af på ham, var han ægte interesseret i Einsteins tankeverden. 

einstein breve georg brandes

Indbydelsen til Einsteins foredrag i København, 1920. Se breve fra Einsteins egen hånd i den forbindelse her. (Foto: Astronomisk Selskab)

Brandes og Einstein var på mange måder åndsbeslægtede, og de havde fælles interesser i det internationale freds- og solidaritetsarbejde. 

Desuden var de begge jøder, og selv om Brandes ikke delte Einsteins zionistiske holdninger, støttede de begge kampen mod de antisemitiske strømninger, der var almindelige i tiden.

Ikke blot mødtes Einstein og Brandes ved foredraget i Polyteknisk Læreanstalt, dagen efter var Einstein inviteret til Brandes' hjem, hvor de to noget umage kulturpersonligheder spiste frokost sammen. 

I familiens gæste- eller stambog optræder Einstein med sin underskrift og den kryptiske sætning »verden vil bedrages,« som han gengav i den latinske version mundus vult decipi.

Hvad Einstein har ment er uvist, men han har muligvis tænkt på den ukritiske og bedrageriske fortolkning, man i brede kredse tillagde relativitetsteorien. 

Hvad Einstein har ment er uvist, men han har muligvis tænkt på den ukritiske og bedrageriske fortolkning, man i brede kredse tillagde relativitetsteorien.

I øvrigt er Brandes’ gæstebog fyldt med navne på mange andre notabiliteter og berømte åndspersonligheder, herunder Henrik IbsenThomas MannAugust StrindbergP. S. KrøyerEdvard Grieg og Marie Curie

 

albert einstein georg brandes gæstebog

»Mundus vult decipi« (verden vil bedrages), skrev Einstein i Brandes’ gæstebog. (Foto: Brandes gæstebog)

Bogen med de mange navne blev solgt på auktion i 2006 for den nette sum af 1,2 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Forsvundet Einstein-manuskript er pludselig dukket op

Fascineret af Einsteins geni

Brandes var imponeret over mødet med Einstein, hvis geni han mente at kunne aflæse af den tyske fysikers pande, der »formelig lyser af overlegen Forstand, aandelig Skaberkraft.«

Han havde i det hele taget en svaghed for genier. I sin brevveksling med den franske videnskabsfilosof Émile Meyerson fra 1923-1925 skrev Brandes ikke blot om Einsteins verdensbillede men berørte også Bohrs teorier om atomets struktur. 

hovedstrømninger georg brandes

Førstetrykket af Georg Brandes' gennembrudsforelæsninger 'Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur' fra 1872, der ses som et af de vigtigste værker for det Moderne Gennembrud i Danmark. (Foto: Wikipedia Commons)

Einstein interesserede ham dog særligt: »Jo mere jeg studerer Einstein, des mere forbavses jeg over hans geni,« skrev Brandes i et af sine breve. »Det forekommer mig, at han har fat i nogle helt igennem grundlæggende ting.«

Efter bedste evne søgte Brandes at sætte sig ind i relativitetsteorien og Einsteins verdensbillede. 

Ganske vist var hans viden om fysik og matematik yderst begrænset, men med støtte i populærvidenskabelige fremstillinger kunne den nu 83-årige litterat alligevel udgive en ganske indsigtsfuld artikel om emnet. 

I artiklen, der udkom i Politiken i 1925 under titlen 'Einstein', udtrykte han sin glæde over at have fået »et personligt Indtryk af denne Tidsalders afgørende videnskabelige Geni.«

Om end Brandes gjorde sig skyldig i enkelte misforståelser, forstod han tydeligvis essensen af relativitetsteorien. Han forfaldt ikke til den populære misforståelse, at fysikkens love og alle naturfænomener nu var blevet relative.

Tværtimod, for han bemærkede, at 'relativitetsteori' strengt taget var et uheldigt navn, da teorien »netop handler om det, der er unddraget Relativiteten.«

Brandes nævnte desuden, at ifølge Einstein må universet være endeligt om end ubegrænset, sådan at en lysstråle udsendt i en vilkårlig retning engang vil vende tilbage til afsenderen. 

Det var faktisk, hvad Einstein mente, men i dag ved vi, at et univers beskrevet af Einsteins kosmologiske ligninger både kan være endeligt og uendeligt i udstrækning.

LÆS OGSÅ: Store opdagelser: Einsteins relativitetsteori

Brandes og Einstein på den politiske arena

I den tidlige efterkrigstid var der ikke langt mellem åndsliv og politisk engagement. I Brandes’ artikel om Einstein foreslog han, at det gamle newtonske verdensbillede var »monarkisk, forsaavidt Planeterne dér har at adlyde Solen.«

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Derimod var Einsteins nye system »anarkistisk, forsaavidt … der er orden i Verdensaltet, ikke fordi der findes nogen Centralregering, men fordi ethvert Legem passer sig selv.«Symbolikken var ikke til at tage fejl af. Brandes var ligesom Einstein fortaler for demokrati og individuel frihed, og modstander af autoritære regimer.

Overensstemmelsen mellem deres politiske synspunkter viste sig også i forbindelse med den tyske læge og pacifist Georg Nicolai, der under 1. verdenskrig med Einsteins fulde støtte havde kritiseret den tyske militarisme og nationalisme. 

Nicolai blev arresteret for antipatriotisk propaganda, men i juni 1918 lykkedes det ham at flygte til Danmark, hvor Brandes var blandt de første til at støtte hans politiske idéer og forfattervirksomhed. 

Han hjalp med til udgivelsen af Nicolais bog Krigens Biologi, der udkom i København i 1918, og som han forsynede med et forord.

Efter krigen fortsatte både Einstein og Brandes med at engagere sig i samfundsmæssige aktiviteter på den demokratiske og nogle gange socialistiske fløj af det politiske spektrum. 

De var begge aktive i Verdensforbundet for Jødiske Studenter og medvirkede også til fremkomsten af det venstreorienterede tidsskrift Clarté udgivet af den franske forfatter og antifascist Henri Barbusse.

LÆS OGSÅ: Videnskab og poesi har mere til fælles, end man umiddelbart skulle tro

LÆS OGSÅ: Sort hul bekræfter Einsteins relativitetsteori

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk