Et spørgsmål om hovedform? Visse hunde er bedre til at holde øjenkontakt end andre
Hunde Øjenkontakt Mennesker

Hunde med kortere næse og hoved har nemmere ved at få øjenkontakt med mennesker, lyder det ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Hunde med kortere næse og hoved har nemmere ved at få øjenkontakt med mennesker, lyder det ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
05 maj 2021

Når en hund og dens ejer kigger hinanden i øjnene, er det med til at knytte bånd imellem dem.

Øjenkontakten udløser nemlig stoffet oxytocin hos både hunden og dens ejer.

Oxytocin, der også er kendt som ’kærlighedshormonet’, udløses også ved kys og kram. Det skriver ScienceAlert.

Men i et nyt studie har forskere opdaget, at det ikke er alle hunde, der har lige nemt ved at kigge deres ejer i øjnene.

Ved at måle en masse forskellige faktorer som hundens hovedstørrelse, alder, race, funktion og evne til at lege med fremmede mennesker, kunne forskerne konkludere, at en hunds snudelængde og hovedbredde har stor indflydelse på, hvordan en hund ser sin omverden.

Hunde Øjenkontakt Mennesker

På figuren er hunde inddelt i forskellige kategorier baseret på deres hovedform. Cephalic index (CI) måler sammenhængen mellem hovedets bredde og længde. Jo kortere en hunds hoved er, jo højere er CI'en. Jo højere CI'en er, jo nemmere er det for en hund at få øjenkontakt med sin ejer. (Figur: Bognár et al./Scientific Reports).

Korte hunde med brede hoveder har mindre synsrækkevidde end lange hunde med kortere næse og hoved, og de kan dermed nemmere kommunikere direkte med mennesker.

»Hunde med kortere næser har formentlig mere erfaring i at få øjenkontakt med mennesker, såsom en boxer, en bulldog, en mops og andre fladnæsede (branchycephale red.) hunde,« siger Zsófia Bognár, der er hovedforfatter bag studiet og fra Eötvös Loránd University i Ungarn, til ScienceAlert.

Forskerne så på 125 forskellige voksne hunde, og resultaterne viste, at hunde med kortere hoved får øjenkontakt hurtigere.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.