ESOF 2014: International konference skal skabe dialog mellem videnskab og samfund
I juni 2014 er Danmark vært for en stor international konference, hvor fremtidens udfordringer skal løses og etiske dilemmaer diskuteres. Vi har talt med en af personerne bag om hans håb for begivenheden.

Sommeren 2014 strømmer tusinder af forskere fra hele verden til Danmark for at give deres bud på, hvordan fremtidens udfordringer kan overkommes med videnskab. Det sker, når den internationale videnskabskonference EuroScience Open Forum (ESOF) løber af stablen i København.

En af personerne bag konferencen er professor Gunnar Öquist fra Sverige. Han er professor emeritus i biologi og har været med til at uddele Nobelprisen. For ham er det vigtigt, at alle kan tage del i debatten om fremtidens samfund.

»Målet med ESOF er at skabe en dialog mellem videnskaben og samfundet,« siger professor Gunnar Öquist, men tilføjer, at også forskerne skal få udbytte af samspillet mellem deres forskellige forskningsområder.

»Vi forsøger at arrangere møder mellem folk med komplementær viden, så de kan gå sammen i diskussioner og fremadrettet tænkning,« siger professoren.

Gennem dialogen håber den svenske professor at styrke båndene mellem forskningens verden og samfundet. Det er nødvendigt at skabe en platform for forskerne, hvor de kan formidle deres tanker og ideer til et bredere publikum, mener han.

Professor Gunnar Öquist fortæller, hvordan en styrket dialog også vil styrke samfundet. (Video: Kristian Secher, Videnskab.dk)

Etiske spørgsmål skal diskuteres

Et andet vigtigt mål for EuroScience Open Forum er også at bringe fokus på de etiske anliggender inden for videnskaben.

»Tænk bare på genrevolutionen,« siger professor Gunnar Öquist. Vores øgede viden om gener kan medføre mange vidunderlige ting, men rejser samtidig også spørgsmål om, hvordan vi kan bruge den nye viden, mener han.

Med ny genteknologi kan man nu få undersøgt, om ens gener øger risikoen for kræftsygdomme eller Alzheimers, men også ufødte babyer kan blive testet for disse genetiske "fejl" under graviditeten.

»Hvordan vi vælger at bruge den information, har store etiske implikationer,« siger professoren. Han håber, at et øget samspil mellem forskning og samfund kan hjælpe med at udarbejde retningslinjer for fremtiden.

Nytænkning skal findes ved at blande forskningsområderne

Over de seks dage, konferencen forløber, skal forskere fra hele kloden diskutere alt fra sundhedsproblemer og den nyeste genforskning til overvågning, virtual reality og robotter.  Tanken er at blande disciplinerne og inkludere dem alle i debatten, forklarer professor Gunnar Öquist. 

»Vi er nødt til at bringe naturvidenskaben, ingeniørkunsten, de sociale videnskaber, økonomi og humanismen sammen i en fælles diskussion,« siger professoren. Hvis forskerne deler deres viden og opdagelser med hinanden, så kan der opstå en masse ideer, som ellers ikke var mulige, håber professoren.

Det kunne være ingeniøren, som hører fysikeren fortælle om den nyeste opdagelse inden for grafen, og pludselig får en idé til den næste energirevolution. ESOF skal være et sted, hvor viden kan udvikle sig.

»På den made får du en en forståelse for, hvilke nye muligheder videnskaben kan åbne op for,« siger professoren.

Fremtidens udfordringer kan løses med viden

I Danmark er der store forventninger til konferencens forløb. Uddannelsesministeriet håber på, at selve konferencen vil tiltrække mellem 4.000 og 5.000 deltagere, mens gratis udstillinger, fremvisninger og foredrag under temaet "Science in the City" skal tiltrække 30.000 fra nær og fjern til de københavnske gader.

Professor Gunnar Öquist håber, at debatten åbner op for en videnskabelig diskurs, der kan gavne vores efterkommere.

»Vi er nødt til at tage beslutninger for fremtiden,« siger han og tilføjer, at de beslutninger kun kan træffes i fællesskab.

»Jeg tror, at et samfund baseret på viden har bedre mulighed for at løse fremtidens udfordringer og ikke mindst at lægge videnskaben i menneskehedens tjeneste,« siger professor Gunnar Öquist.

Professor Gunnar Öquist mener, at fremtidens samfund afhænger af nutidens forskning. (Video: Kristian Secher, Videnskab.dk

 

 

 

Otte overordnede emner skal diskuteres på konferencen i 2014. Her er et udpluk:

  • Det sunde samfund – hvad er fremtidens udfordringer og muligheder inden for sundhedsvidenskaben?
  • Revolutionen i hjernen – hvad kan vi lære af den nyeste hjerneforskning, og hvad betyder den for vores opfattelse af os selv?
  • Læring i det 21. århundrede – hvordan skal fremtidens undervisningssystem sammensættes, og hvad kan ny teknologi og videnskab bidrage til det?
  • Grøn økonomi – hvordan kan innovation og videnskab sættes ind mod klimaforandringerne og bidrage til et grønnere samfund?

Læs hele programmet for ESOF2014 her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.